ΜΕΝΟΥ

ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ο Σ.Ε.Λ. είναι χρόνια φλεγμονώδης Ρευματική Πάθηση και αποτελεί διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος, δηλαδή του συστήματος άμυνας του οργανισμού, γνωστή ως αυτοάνοση συστηματική νόσος.  Εκτός από το Σ.Ε.Λ  υπάρχει και ο δερματικός ή Δισκοειδής Λύκος, ο οποίος όμως είναι διαφορετικής και πιο ήπιας μορφής. Το βιβλιαράκι αυτό αναφέρεται στον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο (Σ.Ε.Λ.).




– Συγκριτικά με το παρελθόν, πόσο συχνά εμφανίζεται πλέον η νόσος της θαλασσαιμίας?
-Οι θαλασσαιμίες αποτελούν τις πλέον κοινές κληρονομικές παθήσεις στον Ελληνικό πληθυσμό. Η συχνότητα εμφάνισης της  β-θαλασσαιμίας στον ελληνικό πληθυσμό είναι 8% και της α-θαλασσαιμίας περίπου 6%.


Μια επίσκεψη στον ειδικό παθολόγο και ένας απλός ιατρικός έλεγχος μπορεί να δείξει έαν υπάρχει ή όχι κάποια φλεγμονή που ίσως να μην την έχουμε εντοπίσει. Είναι πολύ κρίσιμο να ανακαλύψουμε αν πάσχουμε από  κάποια κρυφή φλεγμονή, διότι σχεδόν κάθε σύγχρονη ασθένεια προκαλείται ή επηρεάζεται από αυτή.


 


Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση νόσος που προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου να στραφεί εναντίον του, προκαλώντας βλάβες στα τοιχώματα των ιστών των αρθρώσεων.


H οστεοπόρωση εκδηλώνεται ως απώλεια οστικής μάζας ή ως αδυναμίας του σκελετικού να αναδομηθεί. Άτομα ηλικίας άνω των 40, και ιδιαιτέρως γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση, επηρεάζονται περισσότερο. Στη χώρα μας μάλιστα, 1 στις 3 γυναίκες εμφανίζει οστεοπόρωση.



Δυσκοιλότητα είναι ένας όρος που καλύπτει διαφορετικές καταστάσεις. Σε κάποιους ανθρώπους παίρνει τη μορφή της έλλειψης επιθυμίας να επισκεφθούν την τουαλέτα για αρκετές ημέρες και την αδυναμία να έχουν οποιοδήποτε είδους κένωσης χωρίς βοήθεια καθαρτικού. Άλλοι επισκέπτονται την τουαλέτα καθημερινά αλλά χρειάζεται να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια, η οποία είναι


Τι συμβαίνει αλήθεια στη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ή ΧΑΠ όπως τη λέμε χάριν συντομίας; Η φλεγμονή που προκαλείται από το κάπνισμα αποφράσσει τους βρόγχους (τους αεραγωγούς με τους οποίους αναπνέουμε) και αποσαθρώνει κυριολεκτικά τους ιστούς των πνευμόνων όπως ένα σκουλήκι κατατρώγει ένα φρούτο.





Ο προγεννητικός έλεγχος αφορά ένα σύνολο εξετάσεων που είναι απαραίτητο να γίνουν στην αρχή της εγκυμοσύνης ή πριν το ζευγάρι ξεκινήσει προσπάθειες. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική σειρά εξετάσεων για την ασφάλεια της μητέρας αλλά κυρίως για την ασφάλεια του παιδιού. Στον έλεγχο αυτό περιλαμβάνονται εξετάσεις που δείχνουν τη γενική κατάσταση της υγείας της μητέρας και σκοπός είναι ο εντοπισμός προβλημάτων που μπορεί να δημιουργήσουν επιπλοκές κατά την κύηση ή τον τοκετό και η έγκαιρη αντιμετώπισή τους.


Οι γυναικείες ορμόνες παίζουν ρόλο σε πολλές λειτουργίες σ' όλη τη διάρκεια της ζωής της γυναίκας. Οι κυριότερες σχετίζονται με την ανάπτυξη των οργάνων αναπαραγωγής, τη ρύθμιση του κύκλου και της εμμήνου ρύσεως, τη γονιμότητα και αναπαραγωγή, ενώ σημαντική είναι η επίδραση των ορμονών αυτών στα οστά (πρόληψη οστεοπόρωσης) και στην καρδιά (πρόληψη καρδιαγγειακών επεισοδίων). 




ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ;
Το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να διεξάγει ποικίλες λειτουργίες όπως η παραγωγή ωαρίων, η σύλληψη και η παραγωγή ορμονών που ρυθμίζουν τον αναπαραγωγικό κύκλο. Κατά τη διάρκεια της



Υπάρχουν διαφωνίες στη ιατρική κοινότητα ως προς το κατά πόσον το τεστ PSA είναι ένας ακριβής τρόπος μέτρησης του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη, με αποτέλεσμα πολλοί άντρες να νιώθουν μπερδεμένοι.






ΣΗΜΑΔΙΑ ΥΠΟΤΡΟΠΗΣ
Σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας (ή αλλιώς πολλαπλή σκλήρυνση) εμφανίζεται υποτροπή όταν προκαλείται κάποια καινούρια βλάβη στον εγκέφαλο ή στη σπονδυλική





Δείχνοντας “προτίμηση” στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, η Πολλαπλή Σκλήρυνση δεν είναι τυχαίο ότι με την διάγνωσή της “γεννά” ερωτήματα όχι μόνο ως προς την εξέλιξή της, αλλά και ως προς τον βαθμό που αυτή επηρεάζει τις πιθανότητες και την πορεία μίας εγκυμοσύνης.


Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάσχουν περίπου 12.000 ασθενείς, κυρίως άτομα παραγωγικής ηλικίας από 20 χρόνων και πάνω. Η σκλήρυνση κατά πλάκας




Το 25% των ασθενών που επισκέπτονται τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, αναφέρουν τη ζάλη ως στοιχείο του προβλήματός τους. Αυτό το ποσοστό μπορεί να φτάσει το 40% στους ηλικιωμένους ασθενείς και είναι το συχνότερο σύμπτωμα σε ασθενείς άνω των 75 ετών. Η διάγνωση του αιτίου της ζάλης επιτυγχάνεται περίπου στο 80% των ασθενών στα επείγοντα. Σε περίπου το 50% των ασθενών το αίτιο της ζάλης είναι περιφερική ή κεντρική πάθηση του αιθουσαίου συστήματος. Περιφερικός, κεντρικός, φαρμακευτικός, δεν μας ενδιαφέρει κατ’ αρχήν τι είδους ίλιγγος είναι, αλλά εάν είναι πράγματι ίλιγγος η απλά ζάλη-διαταραχή της ισορροπίας η προσυγκοπτική κατάσταση.


 
 
Όπως αναφέρει και η ονομασία, η ορθοστατική ταχυκαρδία προέρχεται κατά κύριο λόγο από την απότομη όρθια στάση που παίρνει το σώμα.


 
 
Η Περιφερική Αρτηριακή νόσος (ΠΑΝ) είναι η νόσος που χαρακτηρίζεται από μειωμένη αιμάτωση των κάτω άκρων, λόγω στένωσης ή απόφραξης των αρτηριών των κάτω άκρων. Η κύρια αιτία της ΠΑΝ των κάτω άκρων είναι η αθηροσκλήρωση, που σημαίνει σκλήρυνση των αρτηριών. Φυσιολογικά, το


Η περιφερική νευροπάθεια πρόκειται για διαταραχή των νεύρων στη μεταφορά εντολών από το νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο προς τις περιφερειακές μονάδες. Πρόκειται για παθήσεις των περιφερικών νεύρων οφειλόμενες σε διάφορα αίτια τα οποία συχνότερα είναι τοξικά, μεταβολικά και κληρονομικά.





Τα πόδια μας είναι ίσως το σημείο του σώματος που καταπονείται περισσότερο καθώς κουβαλούν όλο μας το βάρος και μας στηρίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Τι μπορεί όμως να μας πει η υγεία των ποδιών μας για τη συνολική υγεία του οργανισμού;

Κρύα πόδια, ζεστή καρδιά;





H καρδιά έχει τέσσερις βαλβίδες: την αορτική, τη μιτροειδή, την τριγλώχινα και την πνευμονική. Οι παθήσεις των βαλβίδων οφείλονται σε διάφορες αιτίες, όπως ο ρευματικός πυρετός, η γεροντική εκφύλιση, οι ενδοκαρδίτιδες καθώς και οι μηχανικές βλάβες λόγω διάτασης των δακτυλίων προερχόμενες από παθήσεις του καρδιακού μυός (διατατική μυοκαρδιοπάθεια), διάταση της αορτής (ανεύρυσμα αορτής) κυρίως των κόλπων του Valsava, ρήξη τενοντίων χορδών της μιτροειδούς βαλβίδος που προκαλούν ανεπάρκεια



Οι βαλβίδες της καρδιάς είναι τέσσερις: η μιτροειδής, η αορτή, η τριγλώχινα και η πνευμονική. Το μεγαλύτερο βάρος από πλευράς πιέσεων δέχονται οι βαλβίδες που βρίσκονται στο αριστερό μέρος της καρδιάς (μιτροειδής και αορτή) και για το λόγο αυτό οι βαλβίδες αυτές προσβάλλονται από στένωση ή ανεπάρκεια. Όταν η καρδιολογία μιλά για στένωση μιας βαλβίδας, εννοεί ότι η βαλβίδα αυτή δεν μπορεί να ανοίξει πλήρως. Αντιθέτως, όταν μιλά για ανεπάρκεια εννοεί ότι η βαλβίδα δεν μπορεί να κλείσει υδατοστεγώς. Η συχνότητα μιας βαλβιδοπάθειας σε κάθε χώρα εξαρτάται από το οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο των κατοίκων της καθώς και από τη μέση επιβίωση του πληθυσμού της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο ρευματικός πυρετός, του οποίου η συχνότητα ποικίλλει από χώρα σε χώρα. Σήμερα ο ρευματικός πυρετός είναι άγνωστος στις οικονομικά αναπτυγμένες χώρες, ενώ, αντιθέτως, εξακολουθεί να υπάρχει σε υψηλά ποσοστά στις υπό ανάπτυξη.




Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ-MS)

Κώστας Βουµβουράκης Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας Β Πανεπιστηµιακή Νευρολογική Κλινική



Η  Σκλήρυνση  κατά  Πλάκας  (ΣΚΠ) είναι  φλεγµονώδης  νόσος  του  κεντρικού  νευρικού συστήµατος (ΚΝΣ) . σύγχρονες διαγνωστικές τεχνικές, όπως η µαγνητική τοµογραφία και οι διάφορες  τεχνικές  ανοσολογίας  και  γενετικής,


Το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ) είναι το βασικότερο μέρος ενός νευρικού συστήματος. Το ΚΝΣ παίζει το βασικότερο ρόλο στην επεξεργασία της πληροφορίας που λαμβάνεται από τις αισθήσεις του οργανισμού, στη ρύθμιση πολλών από τις λειτουργίες του, στην εκδήλωση της σκέψης και της λογικής κ.α. Μαζί με το Περιφερικό Νευρικό Σύστημα, ελέγχουν τη συμπεριφορά αλλά και τις περισσότερες από τις ζωτικές λειτουργίες ενός οργανισμού. Κεντρικό Νευρικό Σύστημα διαθέτουν όλα τα αμφίπλευρα, δηλαδή όλα τα πολυκύτταρα ζώα εκτός από ζώα όπως οι σπόγγοι. Στα χορδωτά αποτελείται από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, τα οποία περικλείονται στα οστά του κρανίου και της σπονδυλικής στήλης αντίστοιχα.
Από τα οστά που τους περιβάλλουν, οι ιστοί του ΚΝΣ χωρίζονται από τρεις στιβάδες, τις μήνιγγες:
  • Η εξωτερική και η πιο σκληρή είναι η σκληρή μήνιγγα.
  • Κάτω από την σκληρή μήνιγγα βρίσκεται η αραχνοειδής μήνιγγα,σχηματίζοντας με τη σκληρή μήνιγγα τον υποσκληρίδιο χώρο (ο χώρος που ορίζεται μεταξύ της σκληρής και αραχνοειδούς μήνιγγας).
  • Τέλος η χοριοειδής μήνιγγα αποτελεί την εσωτερική μήνιγγα η οποία εφαρμόζει στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό και ορίζει με την από πάνω αραχνοειδή μήνιγγα τον υπαραχνοειδή χώρο (ο χώρος
που ορίζεται μεταξύ της αραχνοειδούς και χοριοειδούς μήνιγγας).






Καρκίνος του μαστού: Γενικά για τον κακοήθη όγκο μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος κακοήθης όγκος στις γυναίκες και εμφανίζεται περίπου σε 1 στις 8 Ελληνίδες. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα κάθε χρόνο προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού 4500 γυναίκες και χάνουν τη ζωή τους 1500. Η πιθανότητα προσβολής από καρκίνο του μαστού αυξάνεται όσο μεγαλώνει μια γυναίκα μέχρι την ηλικία των 75 ετών και μετά αρχίζει να μειώνεται. Παρ` ότι όμως είναι πιο σπάνιος στις νέες γυναίκες, είναι πιο επιθετικός από ότι στις ηλικιωμένες, αποτελώντας τη συχνότερη αιτία θανάτου στις ηλικίες 35-45 ετών. Μπορεί να εμφανισθεί και σε άνδρες, αλλά είναι πολύ σπάνιος (1% σε σχέση με τη συχνότητά του στις γυναίκες).


Το στομάχι είναι το όργανο που περιέχει το φαγητό και το επεξεργάζεται πριν το αποστείλει στο έντερο όπου οι χρήσιμες ουσίες απορροφούνται και οι άχρηστες εξαλείφονται. Έχει το σχήμα ενός δέρματος και τοποθετείται στο τέλος του οισοφάγου, ένα είδος μακριού σωλήνα που έχει τη λειτουργία να μεταφέρει τρόφιμα και υγρά από το στόμα στα πεπτικά όργανα.
Ο καρκίνος του στομάχου προκαλείται από μια μάζα ανεξέλεγκτων κυττάρων ανάπτυξης, που προέρχονται, στο 90% των περιπτώσεων, από την εσωτερική επένδυση του οργάνου.
κορυφή


ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ