ΜΕΝΟΥ

Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Πολλαπλή Σκλήρυνση και εγκυμοσύνη




Δείχνοντας “προτίμηση” στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, η Πολλαπλή Σκλήρυνση δεν είναι τυχαίο ότι με την διάγνωσή της “γεννά” ερωτήματα όχι μόνο ως προς την εξέλιξή της, αλλά και ως προς τον βαθμό που αυτή επηρεάζει τις πιθανότητες και την πορεία μίας εγκυμοσύνης.
Aν και για πάρα πολλές δεκαετίες οι γιατροί συμβούλευαν τις γυναίκες με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣκΠ) να αποφεύγουν την απόκτηση απογόνων, τα δεδομένα τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει ριζικά λόγω της καλύτερης γνώσης μας γύρω από την ασθένεια.

Παρ΄όλ΄ αυτά η νόσος εξακολουθεί να συνοδεύεται από μία σειρά μύθων που αφορούν την “συμπεριφορά” της απέναντι στην εγκυμοσύνη γυναικών που έχουν διαγνωσθεί με απομυελωτική νόσο. Μεταξύ αυτών, κάποιοι χαρακτηριστικοί είναι οι εξής:

Μύθος 1ος: Οι γυναίκες με πολλαπλή σκλήρυνση “απαγορεύεται” να μείνουν έγκυες

Τα τελευταία χρόνια τα δεδομένα για την σχέση εγκυμοσύνης- Σκλήρυνσης κατά Πλάκας έχουν πολλαπλασιαστεί αλλά, κυρίως, διαφοροποιηθεί σημαντικά συγκριτικά με ότι ίσχυε περίπου τέσσερις δεκαετίες πριν. Κι αυτό διότι σειρά ερευνών (Confavreux C etal. N Engl J Med. 1998, Ghezzi A etal. ExpertRevClinImmunal, 2013 κα)έχουν δείξει ότι η εγκυμοσύνη ουσιαστικά καταστέλλει τη δραστηριότητα της νόσου, ενώ η συχνότητα των υποτροπών επανέρχεται στα προ εγκυμοσύνης επίπεδα περίπου εντός του έτους. Άρα, η Σκλήρυνση κατά Πλάκας δεν αποτελεί πλέον “αντένδειξη” σε περίπτωση που κάποια πάσχουσα επιθυμεί να αποκτήσει παιδί.

Μύθος 2ος: Η πολλαπλή σκλήρυνση επηρεάζει τη γονιμότητα της γυναίκας

Συνολικά, η γονιμότητα δεν φαίνεται να επηρεάζεται αρνητικά σε γυναίκες με Πολλαπλή Σκλήρυνση, αν και υπάρχουν κάποια αντικρουόμεναδεδομένα, με μερικούς ερευνητές να υποστηρίζουν ότι η γονιμότητα μειώνεται μερικά χρόνια πριν την εμφάνιση της νόσου (Hedström AK etal. MultScler, 2014).

Μύθος 3ος: Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας θέτει σε κίνδυνο την υγεία του εμβρύου

Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους είναι επίσης ότι η ΣκΠ σχετίζεται με ανεπιθύμητα συμβάντα τόσο για το έμβρυο όσο και στην μετέπειτα υγεία του παιδιού. Τα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών δείχνουν πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη αύξησης των θνησιγενών επιπλοκών, καθώς και καμία διαφορά στην περιγεννητική ηλικία, στο Apgarscore, στο βάρος γέννησης έναντι αυτού του γενικού πληθυσμού.

Μύθος 4ος: Ο τοκετός με επισκληρίδιο είναι επικίνδυνος για τη γυναίκα με ΣκΠ

Η επισκληρίδιος αναλγησία δεν φαίνεται να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στη μητέρα με Πολλαπλή Σκλήρυνση. Επίσης, οι τοκετοί με επισκληρίδιο, έχει φανεί από μελέτες ότι, δεν σχετίζονται με ανεπιθύμητα συμβάντα τόσο κατά τον ίδιο τον τοκετό, όσο και κατά την επιλόχεια περίοδο.

Μύθος 5ος : Η νόσος μπορεί να κληροδοτηθεί στο παιδί

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι απίθανο να κληροδοτηθεί στο παιδί, καθώς η ΣκΠ δεν θεωρείται κληρονομική νόσος. Σύμφωνα μάλιστα με σχετικές μελέτες (Robertson NP etal, Brain, 1998), η πιθανότητα για ένα παιδί με έναν γονέα με Σκλήρυνση κατά Πλάκας να εμφανίσει και εκείνο την νόσο είναι 2%.

Μύθος 6ος: Όλα τα φάρμακα για την ΣκΠ πρέπει να διακόπτονται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης

Όχι όλα. Σήμερα υπάρχει ένα ανοσοτροποποιητικό φάρμακο, 1ης γραμμής, που δεν έχει πλέον αντένδειξη χορήγησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εφόσον η εκτίμηση οφέλους- κινδύνου είναι υπέρ της συνέχισης της θεραπείας. Πρόκειται για την Οξική Γλατιραμέρη (20 και 40 mg), η χρήση της οποίας έχει φανεί ότι όχι μόνο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα, αλλά είναι ασφαλής και για την περίοδο της κύησης και της γαλουχίας.
Η ασφάλεια του φαρμάκου, πρέπει να σημειωθεί, έχει αποδειχθεί μέσα από την παρακολούθηση περισσότερων από 5.000 κυήσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων οι 2.000 αφορούσαν προοπτικές καταγραφές.
Βάσει κλινικών δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί σε βάθος 20ετίας επιβεβαιώθηκε επίσης ότι η Οξική Γλατιραμέρη δεν συνδέεται με χαμηλή μέση τιμή βάρους γέννησης, πρόωρο τοκετό ή κίνδυνο εμφάνισης δυσμορφιών, συγγενών ανωμαλιών, αυτόματων αποβολών και έκθεσης του εμβρύου σε τοξικότητα.


της Μαρίας Μαλτέζου, Διευθύντριας της Νευρολογικής Κλινικής ΓΟΝΚ «ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ