ΜΕΝΟΥ

Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Γυναικειες Λοιμώξεις του καλοκαιριού

 

Μαζί με τις χαρές της κολύμβησης το καλοκαίρι υπάρχουν και κάποιοι κίνδυνοι. Εκτός από τα κύματα και τα ρεύματα, το νερό έχει και βακτήρια. Και σε ορισμένα σημεία των ακτών χύνονται ακατέργαστα λύματα. Μπορεί να αρρωστήσετε εάν καταπιείτε μολυσμένο νερό, το οποίο περιέχει βακτήρια και ιούς όπως E.coli και Norovirus. Αλλά ο πρωταγωνιστής των καλοκαιρινών λοιμώξεων είναι ο σταφυλόκοκκος, που μάλιστα, αποδεικνύεται επίμονος και ανθεκτικός.

Σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις

Στην πραγματικότητα ο σταφυλόκοκκος είναι μια οικογένεια βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσει πολλά είδη λοιμώξεων στο σώμα σας. Πρόκειται για κοινά βακτήρια που ανήκουν στη φυσιολογική χλωρίδα στο δέρμα, τα ρουθούνια, τις μασχάλες, τις μηρογεννητικές περιοχές και στην περιπρωκτική περιοχή. Υπό συνθήκες μετατρέπεται σε παθογόνο προκαλώντας λοιμώξεις κυρίως του δέρματος.

Το κακό με τις σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις είναι ότι μπορούν να εμφανίζονται η μία μετά την άλλη επειδή ο οργανισμός δεν αναπτύσσει αντισώματα. Ο σταφυλόκοκκος το καλοκαίρι ευνοείται από τη ζέστη και την υγρασία, και στην περίπτωση των παιδιών από τους μικροτραυματισμούς στο παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους.

Ο σταφυλόκοκκος είναι αιτία πολλών διαφορετικών τύπων μολύνσεων. Οι περισσότερες  προκαλούν εντοπισμένη φλεγμονή ή θύλακες μόλυνσης που ονομάζονται αποστήματα. Η κυτταρίτιδα του δέρματος είναι από τις πιο συχνές. Πρόκειται για μόλυνση στο δέρμα και στους βαθύτερους ιστούς, τον υποδόριο ιστό. Το δέρμα γίνεται κόκκινο, θερμό και πρησμένο. Η θεραπεία απαιτεί αντιβιοτική αγωγή.

Μια άλλη μόλυνση είναι το μολυσματικό κηρίο που μπορεί να προσβάλλει το πρόσωπο, τη μύτη, τα αυτιά, τα χέρια και τα πόδια. Αρχικά έχει τη μορφή κόκκινων εξογκωμάτων και στη συνέχεια γίνονται φουσκάλες που περιέχουν υγρό -το μολυσματικό κηρίο μπορεί να προκληθεί και από τον στρεπτόκοκκο.

Κυστίτιδες

Οι ουρολοιμώξεις είναι πιο συχνές το καλοκαίρι εξαιτίας μιας πληθώρας παραγόντων που έχουν σχέση με τα μπάνια στη θάλασσα, τα βρεγμένα μαγιό που μένουν επάνω στο σώμα, και ότι μπορεί να ξαπλώσουμε στην άμμο ή σε ξαπλώστρα χωρίς καθαρή πετσέτα. Η κυστίτιδα αντιπροσωπεύει το 90% των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Ο όρος κυστίτιδα αναφέρεται στη φλεγμονή του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης, η οποία μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες και να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται στην παρουσία βακτηρίων -κυρίως στο κολοβακτηρίδιο (Escherichia Coli)- που μεταφέρονται μέσω της ουρήθρας στην ουροδόχο κύστη, όπου πολλαπλασιάζονται και τελικά προκαλούν φλεγμονή. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στους νεφρούς.

Πέρα από τις ορμονικές διαταραχές κατά την εμμηνόπαυση και την εγκυμοσύνη που καθιστούν τις γυναίκες πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση κυστίτιδας, ενοχοποιείται η κολύμβηση σε μη καθαρά νερά και η χρήση κοινόχρηστων τουαλετών. Η χρήση μεθόδων αντισύλληψης όπως σπερματοκτόνα και διαφράγματα, αποτελούν επίσης αιτία. 

Τα συμπτώματα της κυστίτιδας είναι πολλά κι ενοχλητικά και μπορούν να χαλάσουν τις διακοπές σας. Εμφανίζεται έντονη ανάγκη για ούρηση, αίσθημα καύσου κατά τη διάρκειά της, συχνουρία με μικρή ποσότητα ούρων, δυσοσμία στα ούρα και πόνο χαμηλά στην κοιλιά. Για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης κυστίτιδας συνιστάται: Κατανάλωση πολλών υγρών, σωστή διατροφή με άφθονα φρούτα και λαχανικά που έχουν αντιοξειδωτική δράση, καλή σωματική υγιεινή, το πλύσιμο της γενετικής περιοχής μετά το σεξ, να φοράτε άνετα ρούχα και εσώρουχα από βαμβακερό ύφασμα που αναπνέει, να χρησιμοποιείτε καθαρή πετσέτα στην παραλία και την ξαπλώστρα και να μη χρησιμοποιείτε κοινόχρηστες τουαλέτες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κυστίτιδα αντιμετωπίζεται επιτυχώς με λήψη αντιβίωσης, με τα συμπτώματα να αρχίζουν να υποχωρούν εντός 1 ή 2 ημερών. Τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα με acai berries, cranberries και μύρτιλα βοηθούν στη μείωση του κινδύνου ενώ τα άτομα με διαβήτη πρέπει να γνωρίζουν ότι αν το σάκχαρό τους είναι αρρύθμιστο κινδυνεύουν περισσότερο. 

Κολπίτιδες

Το μπάνιο στη θάλασσα είναι δυνατόν στις γυναίκες και ιδιαίτερα σε όσες έχουν προδιάθεση (παραπανίσια κιλά, διαβήτη, ή ανοσοκαταστολή) να προκαλέσει κολπίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή του κόλπου που οφείλεται σε λοίμωξη από μικροοργανισμούς και συνδυάζεται συχνά με φλεγμονή του αιδοίου. Ανάλογα με το υπεύθυνο μικρόβιο, η κολπίτιδα είναι τριών ειδών: από βακτήρια, μύκητες και τριχομονάδες. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν έντονη κολπική έκκριση υγρών ασυνήθιστου χρώματος (κίτρινα ή πράσινα) και δυσάρεστης τις περισσότερες φορές οσμής (οσμή ψαριού), κοκκινίλα ή πρήξιμο στην περιοχή του αιδοίου, αίσθημα φαγούρας ή καψίματος και μερικές φορές τσούξιμο ή πόνος κατά τη διάρκεια της επαφής.

Οι συμβουλές για την πρόληψη της κολπίτιδας είναι να μην στεγνώνετε στον ήλιο φορώντας το βρεγμένο μαγιό σας γιατί η ζέστη και η υγρασία ενοχοποιούνται για την πρόκληση της κολπίτιδας. Αποφύγετε να ξαπλώνετε με το μαγιό πάνω στην άμμο γιατί η άμμος έχει μύκητες. Η ανίχνευση του μικροβίου (βακτήριο, μύκητας, τριχομονάδα) είναι πολύ σημαντική, καθώς το κάθε μικρόβιο αντιμετωπίζεται με διαφορετικό αντιβιοτικό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ