ΜΕΝΟΥ

Κυριακή 14 Μαΐου 2023

Θεραπείες για τον πόνο της ισχιαλγίας

 https://livelovefruit.com/wp-content/uploads/2017/12/sciatic-nerve-pain-remedies.jpg

Το ισχιακό νεύρο είναι το μεγαλύτερο μεμονωμένο νεύρο στο ανθρώπινο σώμα! Κάθεται και στις δύο πλευρές της κάτω σπονδυλικής στήλης, στη συνέχεια προς τα κάτω μέσω του γλουτού και στο πίσω μέρος του μηρού.

Τελικά καταλήγει στο πόδι . Βοηθά στη σύνδεση του νωτιαίου μυελού με τους μύες των ποδιών και των ποδιών και δυστυχώς μπορεί να προκαλέσει πολύ πόνο σε ορισμένα άτομα.

Στην πραγματικότητα, πάνω από το 40% όλων των ανθρώπων θα πάθουν ισχιαλγία κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι μπερδεύουν τον πόνο στη μέση ή τις κράμπες στα πόδια με κάτι άλλο, είναι συχνά το ισχιακό νεύρο που παίζει το ένοχο, όπου ένας σφιγμένος μυς (γνωστός και ως απιοειδής) ασκεί πίεση στο νεύρο, το τσιμπάει και προκαλεί φλογερό πόνο στο το πίσω μέρος του μηρού στα πόδια σας.

Όταν υπέφερα από ισχιαλγία, το πόδι μου πάντα κουραζόταν πολύ γρήγορα και ήταν τόσο άβολο να κάθομαι στον γλουτό που επηρεαζόταν. Δεν μπορούσα να κάτσω για μεγάλες περιόδους και το πόδι μου πονούσε για ώρες αφού περπατούσα πάνω του για περισσότερο από μία ώρα.

Οι έξι συχνότερες αιτίες του ισχιακού πόνου είναι:
– διόγκωση ή κήλη δίσκου
– οσφυϊκή σπονδυλική στένωση
– σπονδυλολίσθηση
– τραύμα
σύνδρομο απειοειδούς μυ
– όγκοι της σπονδυλικής στήλης

Ενώ οι παραπάνω είναι οι «πιο συχνές» αιτίες ισχιακού πόνου, η μεγάλη πλειοψηφία υποφέρει από ισχιακό πόνο λόγω της σφιξίματος του απειροειδούς μυός που συστέλλει το ισχιακό νεύρο (είτε από τραυματισμό είτε από υπερβολική διάταση που φλεγμαίνει τον μυ και τον κάνει να πιέζει στο νεύρο – όπως στην περίπτωσή μου).

Γενικά, οι άνθρωποι ακολουθούν τη διαδρομή του να μείνουν στο κρεβάτι και να παίρνουν ιβουπροφαίνη ή άλλα παυσίπονα χωρίς συνταγή για να βρουν ανακούφιση. Ωστόσο, προτού καταφύγετε σε αυτές ή σε διορθωτική χειρουργική επέμβαση (που συχνά δεν λειτουργεί) για να ανακουφίσετε τον πόνο σας, δοκιμάστε τις παρακάτω φυσικές επιλογές.

Για μένα, πολλές αντιφλεγμονώδεις τροφές , ξεκούραση, μασάζ και απαλές διατάσεις έκαναν το κόλπο. Πρέπει να έχετε υπομονή. Αυτά τα πράγματα χρειάζονται μερικές φορές ένα ή δύο χρόνια (ή περισσότερα) για να βελτιωθούν.

1. Διατάσεις

Οι ασκήσεις διατάσεων μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του ισχιακού πόνου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εάν το πρόβλημά σας προκαλείται από έναν σφιχτό μύα απειροειδούς, μπορείτε να απελευθερώσετε την ένταση με ήπιο τέντωμα (ανακουφίζοντας έτσι την πίεση στο ισχιακό νεύρο). Μερικές φορές το τέντωμα του απειροειδούς μυός μπορεί να είναι αρκετό για να μειώσει τον πόνο. 

2. Βελονισμός

Εισάγοντας λεπτές βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, οι βελόνες πυροδοτούν μια απόκριση από το νευρικό σύστημα. Αυτό ενεργοποιεί τον εγκέφαλό μας να απελευθερώσει αυτόματα έναν καταρράκτη φυσικών παυσίπονων (όπως ενδορφίνες και εγκεφαλίνες), να αυξήσει τη ροή του αίματος στην επώδυνη περιοχή, καθώς και να χαλαρώσει τους μύες στη γύρω περιοχή.

Μερικοί άνθρωποι ανακουφίζονται μετά από μία μόνο συνεδρία, αλλά μπορεί να χρειαστούν μερικές συνεδρίες για να λάβουν πλήρη ανακούφιση ορισμένοι.

3. Συσκευές πάγου

Οι παγοκύστες είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε τη φλεγμονή μέσα και γύρω από το ισχιακό νεύρο. Εφαρμόστε μια κρύα συσκευασία πάγου στην πληγείσα περιοχή (μπορείτε να την τυλίξετε με μια πετσέτα) κάθε δύο ώρες μέχρι να μειωθεί ο πόνος.

4. Αντιφλεγμονώδη Βότανα

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά βότανα και αιθέρια έλαια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ανακουφίσετε τον πόνο, να μειώσετε τη φλεγμονή και να παρέχετε μια γενική καταπραϋντική αίσθηση. Τα βότανα μπορούν να ληφθούν ως βάμμα, σε μορφή χαπιού ή ως τσάι. Μερικά από αυτά μπορούν να βρεθούν και ως αιθέρια έλαια, τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν τοπικά στην περιοχή του πόνου. Μερικά από τα καλύτερα αντιφλεγμονώδη βότανα που συνιστώνται για την ισχιαλγία είναι τα εξής:

Κουρκουμάς
– Άρνικα
– Νύχι του διαβόλου
Φλοιός λευκής ιτιάς – Βαλσαμόχορτο – Λεβάντα – Δεντρολίβανο – Τζαμαϊκανό σκυλόξυλο – Κρατόμ – Ρωμαϊκό χαμομήλι – Φασκόμηλο – Λουλούδι Τίλιου


5. Χειροπράκτης

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Manipulative Physiological Therapy , «το εξήντα τοις εκατό των ασθενών με ισχιαλγία που είχαν αποτύχει σε άλλη ιατρική αντιμετώπιση επωφελήθηκαν από τη χειρουργική επέμβαση της σπονδυλικής στήλης στον ίδιο βαθμό σαν να υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση 

Δεδομένου ότι η ισχιαλγία προκαλείται συνήθως από συμπίεση του ισχιακού νεύρου, η χειροπρακτική μπορεί να βοηθήσει στην απαλλαγή από αυτούς τους περιορισμούς. Μια προσαρμογή της σπονδυλικής στήλης μπορεί να μειώσει την ευερεθιστότητα των νεύρων που είναι υπεύθυνη για την πρόκληση φλεγμονής, μυϊκούς σπασμούς, πόνο και άλλα συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύουν την ισχιαλγία ( 3 ). Απλώς βεβαιωθείτε ότι βλέπετε κάποιον που είναι πιστοποιημένος στο διοικητικό συμβούλιο για να αποφύγετε τραυματισμό ή κακή πρακτική.

6. Μασάζ

Οι εξουσιοδοτημένοι θεραπευτές μασάζ κατανοούν την ανθρώπινη ανατομία τόσο καλά που ένας πραγματικά καλός θεραπευτής μπορεί σχεδόν να εξαλείψει πλήρως τον ισχιακό πόνο. Οι θεραπευτές μασάζ μπορούν να βοηθήσουν στην απελευθέρωση των σφιγμένων μυών, οι οποίοι στη συνέχεια μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο και να βοηθήσουν στην αναπροσαρμογή του σώματος. Μπορεί να χρειαστείτε μερικές συνεδρίες για να παρατηρήσετε πραγματικά κάτι διαφορετικό, αλλά συνιστώ ανεπιφύλακτα αυτήν τη μέθοδο ανακούφισης από τον ισχιακό πόνο, καθώς τη χρησιμοποίησα για να επανορθώσω την ισχιαλγία μου και λειτούργησε αρκετά καλά.

7. Λουτρά με αλάτι Epsom

Τα άλατα Epsom βοηθούν στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος και απομακρύνουν τις τοξίνες από το σώμα. Γεμίστε ένα μπάνιο με ζεστό νερό και προσθέστε 2 φλιτζάνια αλάτι Epsom. Μουλιάστε στο μπάνιο για 20-40 λεπτά (όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο). Ένα ζεστό μπάνιο θα αυξήσει επίσης την κυκλοφορία και θα μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα.

8. Κοιμήσου

Κοιμάστε αρκετά; Εάν δεν κοιμάστε αρκετά καλά, το σώμα σας πρέπει να εργαστεί ιδιαίτερα σκληρά για να θεραπεύσει οτιδήποτε είναι εκτός ισορροπίας στο σώμα. Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί πραγματικά να αυξήσει τη φλεγμονώδη απόκριση στο σώμα και να κάνει τον πόνο να αισθανθεί χειρότερο. Εάν σας δυσκολεύει ο ύπνος το βράδυ, αναπτύξτε μια υγιεινή ρουτίνα , όπου χαλαρώνετε τουλάχιστον 1 ώρα πριν τον ύπνο, πιείτε ένα χαλαρωτικό τσάι χαμομηλιού και αποκλείστε όλο το μπλε φως από υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και/ή tablet.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ