ΜΕΝΟΥ

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Κάρβουνα ή τηγάνι

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT8KfjqnDFG3ILAUR9u4rRg37VwkfLvgzVaRA&usqp=CAU 

 

Οι περισσότερες δίαιτες συστείνουν να προτιμούμε τα ψητά φαγητά , από τα τηγανιτά. Και μάλιστα τα ψητά στα κάρβουνα. Είναι όμως πιο υγιεινό το ψήσιμο στα κάρβουνα από το τηγάνισμα. 

Η αλήθεια ως συνήθως βρίσκεται κάπου στη μέση. Ψήσιμο στα κάρβουνα Με το ψήσιμο  χάνεται το περισσότερο λίπος µε αποτέλεσµα να µειώνονται οι θερµίδες κατά 25%. Παράλληλα όµως ,δηµιουργούνται διάφορες καρκινογόνες ουσίες, όπως οι ετεροκυκλικές αµίνες. Μάλιστα ο αυξηµένος χρόνος ψησίµατος ενισχύει τη δηµιουργία τους, η οποία έχει συνδεθεί µε διάφορους τύπους καρκίνου. 

Καλό θα ήταν να μαρινάρετε το κρέας πριν από το ψήσιµο με ελαιόλαδο, λεμόνι ή μυρωδικά . Επίσης προτιμήστε να κόβετε το κρέας σε λεπτές φέτες, ενώ βάλτε λεμόνι αμέσως μετά το ψήσιμο. Το λεμόνι είναι  πλούσιο σε αντιοξειδωτική βιταµίνη C, η οποία απενεργοποιεί τις ετεροκυκλικές αµίνες. Ειδικά για τα ψάρια, πριν τα βάλετε στη φωτιά χαράξτε τα διαγώνια σε 2-3 µεριές έτσι ώστε να ψηθούν πιο γρήγορα. Τηγάνισμα Αν γίνεται µε µεγάλη ποσότητα λιπαρών ουσιών, συµβάλλει στην αύξηση των θερµίδων και κατά συνέπεια του σωµατικού βάρους.

 Οι υψηλές θερµοκρασίες, η κακή ποιότητα ελαίων και ο παρατεταµένος χρόνος τηγανίσµατος έχουν συνδεθεί µε αρκετές ασθένειες όπως καρδιαγγειακά νοσήµατα, καθώς και διάφορες µορφές καρκίνου. Καλό θα ήταν να μην τηγανίζετε σε θερµοκρασία µεγαλύτερη των 170°C, και παράλληλα µειώστε όσο µπορείτε το χρόνο µαγειρέµατος και χρησιµοποιείτε πάντα ελαιόλαδο. Επίσης προτιμήστε τα αντικολλητικά τηγάνια, ώστε να μπορείτε να τηγανίζετε με ελάχιστον ή ακόμη και χωρίς καθόλου λάδι. Για παράδειγµα, θα τηγανίζετε πατάτες µε µία κουταλιά λάδι προσλαµβάνοντας µόνο 3% λίπος αντί για 8% που θα προσλαµβάνατε µε την κοινή φριτέζα.

 

Πηγή: myworld.gr 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ