ΜΕΝΟΥ

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Κολπική μυκητίαση



Αν και είναι μια ιδιαίτερα ενοχλητική κατάσταση πολύ σπάνια εξελίσσεται σε κάτι το σοβαρό

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σεξ όταν η γυναίκα πάσχει από κολπική μυκητίαση δεν απαγορεύεται, αν φυσικά η κατάσταση δεν αποθαρρύνει τους δύο συντρόφους.

«Η κολπική μυκητίαση είναι από τις πιο συνηθισμένες μορφές κολπίτιδας που παρουσιάζει μία γυναίκα. Τρεις στις τέσσερις γυναίκες σε κάποια στιγμή της ζωής τους θα παρουσιάσουν τα συμπτώματα της νόσου τουλάχιστον μία φορά. Αν και είναι μια ιδιαίτερα ενοχλητική κατάσταση πολύ σπάνια εξελίσσεται σε κάτι το σοβαρό», τονίζει η διδάκτωρ Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Jessica Shepherd.

Η κολπική μυκητίαση είναι μία φλεγμονή του κόλπου που προκαλείται από μύκητες του γένους Candida. Τις περισσότερες φορές η αιτία είναι ο Candida albicans αλλά μερικές φορές άλλα είδη Candida μπορεί να προκαλέσουν κολπίτιδα, όπως ο Candida glabrata και ο Candida tropicalis. Διάφοροι μύκητες ζουν στο σώμα μίας γυναίκας (στο δέρμα, στον κόλπο, στο έντερο) χωρίς να δημιουργούν ενοχλήσεις και συμπτώματα. Το ανοσοποιητικό σύστημα και μικρόβια της χλωρίδας, που επίσης ζουν φυσιολογικά στο δέρμα και στον κόλπο, περιορίζουν την ανάπτυξη των μυκήτων. Αυτοί οι φυσικοί μηχανισμοί άμυνας του οργανισμού βοηθούν να διατηρείται ο αριθμός και η ανάπτυξη των μυκήτων υπό έλεγχο. «Ωστόσο, όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές διαταράσσονται οι φυσικοί μηχανισμοί άμυνας και μεταβάλλονται οι ισορροπίες. Τότε οι μύκητες αναπτύσσονται σε μεγάλους αριθμούς μέσα στον κόλπο και μερικές φορές στο δέρμα του περινέου δημιουργώντας συμπτώματα», όπως εξηγεί η Δρ. Shepherd.

«Από τη στιγμή που μια γυναίκα νιώθει άνετα, μπορεί να κάνει σεξ», προσθέτει.

Είναι μεταδοτικό;

Παρόλο που η κολπική μυκητίαση δεν είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να μολύνετε τον σύντροφό σου. Για του λόγου το αληθές, το 15% των ανδρών μπορεί να εμφανίσει κνησμώδες εξάνθημα στο μόριό του, μετά από τη σεξουαλική επαφή με γυναίκα που έχει κολπική μυκητίαση.

Αν αυτό συμβεί (ή αν εσείς παρουσιάζετε μολύνσεις συχνότερα από το κανονικό) τότε θα πρέπει και ο σύντροφός σας να λάβει κάποια θεραπευτική αγωγή. Παρόλο που οι πιθανότητες είναι λίγες, είναι ένα θέμα που θα πρέπει να συζητήσετε πριν αποφασίσετε να προχωρήσετε.

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της κολπικής μυκητίασης μπορούν να καταστρέψουν την ανθεκτικότητα του προφυλακτικού, αυξάνοντας τις πιθανότητες να σπάσει.

Τι θα πρέπει να κάνετε αν εκδηλώσετε κολπική μυκητίαση;

Τα συμπτώματα της κολπικής μυκητίασης είναι περίπου ίδια με αυτά των άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως η βακτηριακή κολπίτιδα. Πρώτα απ’όλα, θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι αυτό που έχετε είναι όντως κολπική μυκητίαση, έτσι ώστε να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία. Αν ο γιατρός σας έχει ήδη διαγνώσει κολπική μυκητίαση στο παρελθόν, τότε θα ξέρετε τα συμπτώματα όταν αυτό ξανασυμβεί και θα μπορείτε να προχωρήσετε (πάντα με συμβουλές του γυναικολόγου σας) στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Αν, όμως, είναι η πρώτη φορά που έρχεστε αντιμέτωπες με αυτό, καλό θα είναι να απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας για να λάβετε μια σωστή και ολοκληρωμένη διάγνωση.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να φύγει η μόλυνση;

«Μια ήπια κολπική μυκητίαση θα αρχίσει να υποχωρεί σε 48 ώρες από την έναρξη της θεραπευτικής αγωγής», τονίζει η Δρ. Shepherd. Ωστόσο, οι χρόνιες μολύνσεις μπορεί να απαιτούν πιο μακρόχρονη θεραπεία. Ο φυσιολογικός αριθμός τέτοιου είδους λοιμώξεων μέσα στη διάρκεια ενός έτους είναι τέσσερις. Αν τα συμπτώματα εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα, θα πρέπει να μιλήσετε άμεσα με τον γυναικολόγο σας.

Χρήσιμες συμβουλές 

  • Προσθέστε στη διατροφή σας περισσότερα φρέσκα και υγιεινά φαγητά και περιορίστε το junk food.
  • Ενημερωθείτε για τα προβιοτικά, τα οποία βοηθούν στον έλεγχο και τη διατήρηση της ισορροπίας της ευαίσθητης περιοχής.
  • Ακούστε το σώμα σας. «Δώστε προσοχή στη μόλυνση και σκεφθείτε τι μπορεί να την προκάλεσε», σημειώνει η Δρ. Shepherd.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ