ΜΕΝΟΥ

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Οι εξάρσεις του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης

Οι πάσχοντες από ενεργής μορφής σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου φαίνεται να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης θρόμβων, απ' ότι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο The Lancet.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νόττιγχαμ με επικεφαλής τον Δρ Μάθιου Τζ. Γκρέινγκ διαπίστωσαν ότι οι μη νοσηλευόμενοι ασθενείς που αντιμετωπίζουν εξάρσεις του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου έχουν 16πλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν φλεβική θρόμβωση, συγκριτικά με τον γενικό (μη νοσηλευόμενο) πληθυσμό. Αυτό μεταφράζεται σε ένα ανά 100 άτομα με σύνδρομο, ανά έτος. Τέτοιοι θρόμβοι, που συχνά εκδηλώνονται στα κάτω άκρα, μερικές φορές «ταξιδεύουν» προς τους πνεύμονες και γίνονται απειλητικοί για τη ζωή του ασθενή.

Ενώ ο απόλυτος κίνδυνος είναι μικρός και όμοιος με αυτόν που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης, ο αυξημένος κίνδυνος που αποδεικνύει η παρούσα μελέτη για τους ασθενείς με ενεργή μορφής της νόσου, εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος, σημαίνει ότι οι γιατροί θα πρέπει να τους θεωρούν ως ομάδα υψηλού κινδύνου.

Γενικά είναι αποδεκτό ότι όταν βρίσκονται στο νοσοκομείο, ο κίνδυνος θρόμβωσης για τους συγκεκριμένους ασθενείς είναι αρκετά υψηλός ώστε να απαιτείται η λήψη προληπτικών μέτρων, όπως θρομβολυτικά, που ενέχουν όμως τους δικούς τους κινδύνους. Ωστόσο, το όφελος αυτών των μέτρων εκτός νοσοκομείου δεν έχει μελετηθεί μέχρι σήμερα.

Μάλιστα έως τώρα οι πληροφορίες για τον κίνδυνο θρόμβωσης στα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που δεν νοσηλεύονται, κρίνονται ελλειμματικές.

Γι' αυτό οι Βρετανοί επιστημονες μελέτησαν ιατρικά αρχεία 13.700 ενηλίκων ασθενών και 71.600 ατόμων από τον γενικό πληθυσμό. Εξ αυτών, 139 ασθενείς και 165 άτομα της ομάδας ελέγχου, υπέστησαν θρόμβωση.

Συνολικά, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου σχετίστηκε με τριπλάσιο κίνδυνος θρόμβωσης. Αυτό μεταφράζεται σε τρεις θρόμβους ανά 1.000 άτομα ανά έτος.

Αλλά κατά την διάρκεια της έξαρσης του συνδρόμου, ο κίνδυνος θρόμβου είναι σχεδόν οκτώ φορές υψηλότερος, δηλαδή εννέα θρόμβου ανά 1.000 άτομα ανά έτος.

Κατά πόσο παίζει ρόλο αν ο ασθενής νοσηλεύεται στο νοσοκομείο κατά την φάση της έξαρσης στον κίνδυνο θρόμβωσης, είχε σημασία. Μεταξύ των νοσηλευόταν κατά την έξαρση, ο κίνδυνος ήταν έξι θρόμβοι ανά 1.00 άτομα ανά έτος, συγκριτικά με τους περίπου 38 θρόμβους ανά 1.000 άτομα ανά έτος για εκείνους που βρίσκονταν εκτός νοσοκομείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ