ΜΕΝΟΥ

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Η ερωτική επιθυμία της γυναίκας. Ποιες ορμόνες την ρυθμίζουν


«Οι μισές γυναίκες από 28 μέχρι 60 ετών παραπονιούνται ότι δεν αντλούν πλέον ευχαρίστηση από την ερωτική επαφή», γράφουν η γιατρός Τζένι Τζέιμς και ο γυναικολόγος Ράντι Ράντολφ στο βιβλίο τους

Για να εξηγήσουν το φαινόμενο που, όπως λένε, έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας, στρέφονται στον ορμονικό μηχανισμό που βρίσκεται πίσω από την ερωτική επιθυμία.
«Καθώς μεγαλώνουμε, τα επίπεδα των ορμονών μειώνονται με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η όρεξη για σεξ και η απόδοση. Αποκαθιστώντας τις διαταραχές, μπορούμε να απολαύσουμε μία ικανοποιητική ερωτική ζωή και να χαρούμε το σώμα μας από κάθε άποψη».
Ενώ λοιπόν τα τελευταία χρόνια η ερωτική επαφή αντιμετωπίζεται σαν μία υπόθεση του μυαλού και οι θεραπευτές αποδίδουν την ψυχρότητα σε προβλήματα όπως η κατάθλιψη και το στρες, η νέα ιατρική άποψη προτείνει κάτι καινούργιο: θεραπεύοντας τις ορμόνες θα έχουμε καλύτερη σεξουαλική ζωή και κατά συνέπεια θα ξεπεράσουμε και την κατάθλιψη και το στρες.

Η τεστοστερόνη

Τόσο στις γυναίκες, όσο και στους άντρες, η ουσία που αποδεδειγμένα ανεβάζει τον ερωτικό πόθο είναι η τεστοστερόνη. Στους άντρες, εκκρίνεται από τους όρχεις και ευθύνεται για τη διεκπεραίωση ολόκληρης της τελετουργίας, από τη στύση μέχρι την εκσπερμάτωση.
Στις γυναίκες παράγεται στα επινεφρίδια και τις ωοθήκες. Καθώς όμως η λειτουργία των ωοθηκών φθίνει με την ηλικία, τα επίπεδα της τεστοστερόνης μειώνονται. Σε μία έρευνα που αφορούσε 500 γυναίκες στην εμμηνόπαυση, τα επιθέματα τεστοστερόνης αύξησαν την ερωτική επιθυμία κατά 56% και τη σεξουαλική δραστηριότητα κατά 74%.
Ο ενδοκρινολόγος Ιωάννης Ηλίας, επιμελητής του Μαιευτηρίου Έλενα, εξηγεί ότι «τα αυτοκόλλητα τεστοστερόνης σήμερα χορηγούνται ευρέως σε ασθενείς που παραπονιούνται για μειωμένη ερωτική επιθυμία στην διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Η θεραπεία πρέπει να γίνεται με ιατρική παρακολούθηση γιατί η τεστοστερόνη ενδέχεται να προκαλέσει παρενέργειες, όπως να αυξήσει τη χοληστερόλη (χοληστερίνη) και τα τριγλυκερίδια του αίματος».
Ευτυχώς, υπάρχει και ένας αποδεδειγμένος, φυσικός τρόπος με τον οποίο αυξάνουμε με ασφάλεια τα επίπεδα της τεστοστερόνης: οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Sport, Nutrition, Exercise and Metabolism μέτρησε τις επιδράσεις των ασκήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης στις γυναίκες. Έπειτα από έξι μόνο σετ της άσκησης του κωπηλάτη, σημειώθηκε εντυπωσιακή άνοδος της τεστοστερόνης τους.

Η ωκυτοκίνη

Πρόκειται για μία ορμόνη που εκκρίνεται από τον υποθάλαμο κατά την ώρα του τοκετού και προκαλεί τις συσπάσεις που βοηθούν το έμβρυο να βγει προς τα έξω.
Η ωκυτοκίνη παράγεται και τη στιγμή του οργασμού καθώς σχετίζεται δηλαδή με τις συσπάσεις της ηδονής στον κόλπο. Τα επίπεδα της αυξάνονται με τα προκαταρκτικά χάδια. Πιο συγκεκριμένα, έχει φανεί ότι τα χάδια σε ορισμένα σημεία του γυναικείου σώματος όπως οι θηλές του στήθους, οι λοβοί των αφτιών και η κοιλιά επηρεάζουν τα επίπεδα της ωκυτοκίνης.
Συγχρόνως είναι και η «ορμόνη του δεσμού»: όταν εκκρίνεται, κάνει το σώμα της γυναίκας να συνδέεται ψυχικά με το έτερον ήμισυ που έχει διεγείρει την παραγωγή της. Το ίδιο όμως συμβαίνει και σε ένα παιδί που δέχεται τα χάδια της μητέρας του.

Τα οιστρογόνα

Τα οιστρογόνα είναι επιφορτισμένα με τη «μηχανική» υποβοήθηση. Χάρη σε αυτά, ο γυναικείος κόλπος γίνεται μακρύτερος και πλατύτερος κατά την επαφή ενώ τα κύτταρα που βρίσκονται στην επιφάνειά του απελευθερώνουν σταγονίδια υγρού και τον κάνουν ολισθηρό.
Όταν αυξάνονται τα οιστρογόνα, με αποκορύφωμα τις μέρες της ωορρηξίας, ο γυναικείος κόλπος βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση σε ό,τι αφορά την προετοιμασία για την ερωτική επαφή. Αυτή, άλλωστε, είναι και η επιθυμία της φύσης που ωθεί τη γυναίκα στην ερωτική πράξη την κατάλληλη στιγμή, όταν έχει οίστρο, ώστε να μείνει έγκυος.
Τα οιστρογόνα μειώνονται σημαντικά κατά την εμμηνόπαυση, με αποτέλεσμα ο κόλπος να μην λιπαίνεται επαρκώς. Η ξηρότητα του κόλπου διορθώνεται με την θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης με οιστρογόνα, φάρμακα που ωστόσο κατηγορούνται για σοβαρές παρενέργειες όπως ο καρκίνος του μαστού. Για την αντιμετώπιση του συμπτώματος συστήνονται τζελ τοπικής λίπανσης.

Η προγεστερόνη

Όσο περισσότερη προγεστερόνη υπάρχει στο αίμα, τόσο λιγότερη είναι όρεξη για ερωτική επαφή. Η ορμόνη αυτή αλλάζει την ποιότητα του κόλπου της γυναίκας και τον κάνει πιο στεγνό και λιγότερο «φιλόξενο».Επιπλέον, μπλοκάρει τους υποδοχείς της τεστοστερόνης.
Μάλιστα, υπάρχουν έρευνες που ενοχοποιούν την προγεστερόνη ακόμη και για ανοργασμία. Η κύρια αποστολή της ορμόνης είναι να βοηθήσει στην πάχυνση του ενδομητρίου ώστε να φιλοξενήσει το γονιμοποιημένο ωάριο. Γι’ αυτό τα επίπεδά της ανεβαίνουν στο δεύτερο μισό του κύκλου και κορυφώνονται τις μέρες πριν την περίοδο. Αν τελικά δεν υπάρξει ωάριο που να έχει γονιμοποιηθεί, τα τοιχώματα «πέφτουν» προκαλώντας την αιμορραγία της περιόδου. Το ευχάριστο είναι ότι μετά επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα.

Η προλακτίνη

Η προλακτίνη είναι η ορμόνη που βοηθάει το σώμα της μητέρας να παράγει γάλα. Όμως, η ουσία αυτή καταστέλλει τις ορμόνες της ερωτικής επιθυμίας με αποτέλεσμα να ρίχνει τη λίμπιντο, γεγονός που εξηγεί τη μειωμένη επιθυμία για σεξ κατά την περίοδο του θηλασμού.
Η προλακτίνη εκκρίνεται μετά την κορύφωση, τόσο στον άνδρα, όσο και στη γυναίκα. «Με αυτόν τον τρόπο εξηγείται και το γεγονός ότι μετά την κορύφωση μεσολαβεί μία «ανοργασμική» περίοδος μέχρι την επόμενη διέγερση».
«Ωστόσο κάποιες γυναίκες, υποφέρουν από μονίμως από αυξημένη προλακτίνη, μία πάθηση της υπόφυσης που ονομάζεται υπερπρολακτιναιμία. Συνήθως προκαλείται από άγχος, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, υποθυρεοειδισμό, ακόμη και έρπη ζωστήρα. Ανάλογα με την αιτία, χορηγείται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ