ΜΕΝΟΥ

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Χρόνος Προθρομβίνης (PT, INR)


PT / INR
Ο χρόνος προθρομβίνης (PT) χρησιμοποιείται για να εκτιμηθεί η διαδικασία πήξης του αίματος. Περιλαμβάνει τη μέτρηση του χρόνου που χρειάζεται για να σχηματιστεί θρόμβος σε ένα δείγμα πλάσματος, μετά την προσθήκη ασβεστίου και θρομβοπλαστίνης. 

Πώς χρησιμοποιείται; 

  • Χρησιμοποιείται για την ανίχνευση διαταραχών της πήξης που προκαλείται από ανεπάρκεια ή ελαττωματική λειτουργία των παραγόντων της πήξης του εξωγενούς συστήματος. 
  • Για την παρακολούθηση της αντιπηκτικής θεραπείας με αντιπηκτικά φάρμακα, π.χ. τα sintrom, που βοηθούν στην αναστολή δημιουργίας θρόμβων. 

Για να είναι συγκρίσιμα τα αποτελέσματα PT μεταξύ των διαφόρων εργαστηρίων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τη χρήση του INR (διεθνές κανονικοποιημένο πηλίκο). 

Τιμές Αναφοράς 

  • Φυσιολογική τιμή INR: 0,80-1,25
  • Ήπια αντιπηκτική αγωγή INR: 2,00-3,00
  • Εντατική Αντιπηκτική Αγωγή INR: 2,50-3,50

Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιεί το INR για να ρυθμίζει τη δόση του φαρμάκου σας, έτσι ώστε το PT που προκύπτει να είναι στη σωστή αναλογία για σας. Ο παρατεταμένος χρόνος προθρομβίνης σημαίνει ότι το αίμα μας χρειάζεται πολύ χρόνο να δημιουργήσει το θρόμβο. Αν δεν παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα και το PT είναι παρατεταμένο, χρειάζεται συμπληρωματική εξέταση, για να προσδιοριστεί η ουσία. 
 
Τι επηρεάζει την εξέταση PT / INR;
Μερικές ουσίες που καταναλώνετε, όπως το οινόπνευμα, μπορεί να επηρεάσουν την εξέταση pt/inr. Tα αντιβιοτικά και η ασπιρίνη μπορούν να το αυξήσουν. Τα βαρβιτουρικά, τα αντισυλληπτικά από το στόμα, η θεραπεία ορμονικής αντικατάστασης και η βιταμίνη Κ μπορούν να το μειώσουν. Ορισμένες τροφές, π.χ. συκώτι, πράσινο τσάι, μπρόκολο, ρεβίθια, λάχανα, προϊόντα σόγιας, περιέχουν μεγάλες ποσότητες σε βιταμίνη Κ και μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της εξέτασης.
 
                                                          
                                     


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ