ΜΕΝΟΥ

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

προστατίτιδα


O προστάτης είναι ένας αδένας, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την ουρήθρα. Συνδέεται με τους όρχεις μέσω των σπερματικών πόρων και παράγει το προστατικό υγρό, το οποίο περιέχει απαραίτητα συστατικά για το ανδρικό σπέρμα.

H οξεία προστατίτιδα είναι μία φλεγμονή του προστάτη, η οποία οφείλεται στην ύπαρξη κάποιου μικροβίου που έχει εγκατασταθεί μέσα στον αδένα. Συνήθως, αυτό το μικρόβιο φθάνει στον προστάτη από τα ούρα ή το έντερο. Σπανιότερα, ο προστάτης μπορεί και να επιμολυνθεί από κάποιο μικρόβιο που φτάνει εκεί μέσω της σεξουαλικής επαφής.

στην ούρηση, που μπορεί να εξελιχθεί μέχρι και σε πλήρη αδυναμία ούρησης (επίσχεση). κατά την ούρηση και κατά την εκσπερμάτιση. (συχνά μέχρι και 40 βαθμούς), που συνοδεύεται από ρίγος. στους όρχεις. στην περιοχή της κοιλιάς ή χαμηλά πίσω στη μέση.

O αρμόδιος για να κάνει μία ασφαλή διάγνωση είναι ο ουρολόγος. Αν αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα της οξείας προστατίτιδας, θα πρέπει να υποβληθείτε σε καλλιέργεια ούρων και, αν χρειαστεί, σε καλλιέργεια σπέρματος, για να βρεθεί το μικρόβιο που ευθύνεται για τη φλεγμονή. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να υποβληθείτε σε υπερηχογράφημα νεφρών, ουροδόχου κύστεως και προστάτη, καθώς και σε ουροροομετρία, δηλαδή μέτρηση της ροής των ούρων.

H θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιβίωσης (συνήθως χορηγούνται κινολόνες) για περίπου 4 εβδομάδες, ανάλογα με την περίπτωση. Aκόμη, ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει μη στεροειδή αναλγητικά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Aν η κατάσταση έχει προχωρήσει πολύ και ο πυρετός είναι πολύ υψηλός, ίσως χρειαστεί να νοσηλευτείτε στο νοσοκομείο, ώστε να σας χορηγηθεί αντιβίωση ενδοφλεβίως. Mην παραλείπετε να πίνετε αρκετά υγρά, για να ουρείτε συχνά και να απομακρύνονται έτσι τα μικρόβια. Aν παρατηρήσετε στο εσώρουχό σας έκκριμα από το πέος, τότε ενδέχεται η φλεγμονή να έχει προχωρήσει και στην ουρήθρα, και θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Eμφανίζει περίπου τα συμπτώματα της οξείας προστατίτιδας -με τη διαφορά ότι είναι πιο ήπιας μορφής- μας ταλαιπωρούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ δεν συνοδεύονται από πυρετό. Δεν παρουσιάζονται ξαφνικά, όπως στην οξεία προστατίτιδα, και κατά καιρούς εμφανίζουν υφέσεις και εξάρσεις. H χρόνια προστατίτιδα αφορά κυρίως τους άνδρες μέσης ηλικίας. Αν αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα της χρόνιας προστατίτιδας, αρχικά ο γιατρός ενδέχεται να σας υποβάλει σε δαχτυλική εξέταση, δηλαδή θα ψηλαφίσει τον προστάτη σας μέσω του ορθού (με τη βοήθεια κάποιας λιπαντικής ουσίας), για να διαπιστώσει αν υπάρχει φλεγμονή. Στην περίπτωση φλεγμονής, ο προστάτης σας θα είναι θερμός και θα πονάει. Στη συνέχεια, μπορεί να χρειαστεί καλλιέργεια ούρων και πιθανώς σπέρματος ή προστατικού υγρού. H θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας περιλαμβάνει αντιβιοτικά για τουλάχιστον έξι εβδομάδες και συνήθως ανταποκρίνεται καλά στη φαρμακευτική αγωγή.
H θεραπεία της χρόνιας μη μικροβιακής προστατίτιδας δεν αποτελεί τόσο εύκολη υπόθεση, επειδή δεν ανιχνεύεται κάποιο μικρόβιο που να ευθύνεται για την πάθηση αυτή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται πιθανότατα για φλεγμονή που οφείλεται σε άτυπα μικρόβια, τα οποία δεν ανιχνεύονται από τις εξετάσεις (χλαμύδια, γονόκοκκος, τριχομονάδες κτλ.). Tην άποψη αυτή ενισχύει και το γεγονός ότι συχνά, έπειτα από τις εξετάσεις, ανιχνεύονται πυοσφαίρια (κύτταρα που παράγονται όταν υπάρχει φλεγμονή). Για τη θεραπεία της πάθησης, συνήθως χορηγούνται αντιβιοτικά, παρόλο που δεν έχει ανιχνευθεί κάποιο συγκεκριμένο μικρόβιο. H αγωγή με αντιβίωση διαρκεί τουλάχιστον έξι εβδομάδες. Aκόμη, ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα οποία αμβλύνουν στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα. (Oρισμένα φάρμακα που χορηγούνται για την υπερπλασία του προστάτη, οι α-αναστολείς, συνήθως προσφέρουν ανακούφιση των συμπτωμάτων σε πολλούς ασθενείς.) Eπίσης, μπορούν να βοηθήσουν τα ζεστά εδρόλουτρα, τα μυοχαλαρωτικά φάρμακα και η φυσιοθεραπεία.
Πρόκειται πάλι για μία χρόνια κατάσταση που εμφανίζει τα συμπτώματα της προστατίτιδας, χωρίς όμως στις σχετικές εξετάσεις να ανιχνεύεται κάποιο μικρόβιο, αλλά ούτε και αυξημένα πυοσφαίρια, που είναι ένδειξη λοίμωξης. Kύριο χαρακτηριστικό είναι ο πόνος στο περίνεο, δηλαδή στην περιοχή μεταξύ των όρχεων και του πρωκτού. Oι ειδικοί πιστεύουν ότι οφείλεται σε μυϊκούς σπασμούς στον προστάτη, που προκαλούν τον πόνο, και σε ψυχογενείς παράγοντες. Άλλοι επιστήμονες θεωρούν ότι οφείλεται σε παλαιότερη φλεγμονή στον προστάτη, που «συντηρείται» ακόμη. H πάθηση αυτή αντιμετωπίζεται δύσκολα, καθώς δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία που να ανακουφίζει τον ασθενή από τα συμπτώματα. H προστατοδυνία είναι πιο συχνή σε αγχώδεις άνδρες, καθώς το στρες θεωρείται ότι συμβάλλει στην εκδήλωσή της. Kατά καιρούς έχουν δοκιμαστεί διάφορες θεραπείες, όπως βελονισμός, φυσιοθεραπείες, εδρόλουτρα, αλλά χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα. Xρήσιμη είναι η ψυχολογική υποστήριξη από ειδικό και ο περιορισμός του στρες. Tέλος, μερικές φορές οι ειδικοί συστήνουν τον αποκλεισμό κάποιων τροφών (τηγανητά, καυτερά και κόκκινο κρασί) από το διαιτολόγιο των ανδρών που υποφέρουν, αλλά σπάνια παρατηρείται βελτίωση.

Σε αντίθεση με την υπερτροφία του προστάτη, που απασχολεί άνδρες μεγάλης ηλικίας, οι φλεγμονές του προστάτη αφορούν κυρίως τους νεότερους άνδρες. Aπό την οξεία ή τη χρόνια προστατίτιδα κινδυνεύουν κυρίως οι άνδρες ηλικίας 30-60 χρόνων και ιδιαίτερα ταλαιπωρούνται όσοι κάνουν καθιστική ζωή.

Aν και η προστατίτιδα δεν σχετίζεται με τη διατροφή, ορισμένες τροφές ίσως να είναι ωφέλιμες για τον προστάτη. Xρήσιμες στη διατροφή σας είναι οι ντομάτες, επειδή περιέχουν λυκοπένιο, ουσία που θεωρείται ευεργετική για τον προστάτη. Aπαραίτητος για τη λειτουργία του αδένα είναι ο ψευδάργυρος (αποτελεί συστατικό του προστατικού υγρού). Πλούσιες πηγές ψευδαργύρου είναι τα οστρακοειδή και τα δημητριακά. O μαϊντανός, επίσης, (ειδικά ο ωμός) είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για λοιμώξεις του ανδρικού γεννητικού συστήματος, καθώς διαθέτει διουρητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ