ΜΕΝΟΥ

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Η συμπεριφορική θεραπεία δεν έχει επιπρόσθετα οφέλη στην ακράτεια ούρων


Νέα Υόρκη: Η συμπεριφορική εκπαίδευση συνδυαστικά με την φαρμακευτική θεραπεία δεν βελτιώνει το αποτέλεσμα των γυναικών με ακράτεια ούρων από έπειξη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Journal of Urology.
Όπως εξηγεί η Δρ Καθριν Μπουρτζιο από το Ιατρικό Κέντρο Βετεράνων του Μπίρμινγκχαμ στην Αλαμπάμα «η συμπεριφορική εκπαίδευση, δηλαδή η καταστολή της έπειξης, η εκπαίδευση των μυών της πυέλου και η αυτό-παρακολούθηση, είναι πολύ αποτελεσματική και συνήθως οι ασθενείς είναι πολύ ικανοποιημένοι. Αλλά γενικά δεν συνδυάζεται με την φαρμακευτική αγωγή.»
Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι επειδή οι δύο προσεγγίσεις μπορεί να χρησιμοποιούν διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης, μπορεί να έχουν επιπρόσθετες επιδράσεις, αλλά τελικά η μελέτη αποδεικνύει ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
Όπως εξηγεί η ερευνήτρια όταν οι δυο θεραπείες ξεκίνησαν ταυτόχρονα δεν είχαν καλύτερα αποτελέσματα, συγκριτικά με την φαρμακευτική αγωγή μόνη της.
Η επιστημονική ομάδα με τυχαία επιλογή υπέβαλλε 64 γυναίκες σε ατομική θεραπεία με βραδείας αποδέσμευσης οξυβουτινίνη μόνο ή συνδυαστικά με συμπεριφορική θεραπεία.
Στις οκτώ εβδομάδες, η συχνότητα της ακράτειας ήταν μειωμένη κατά 88,5% στην ομάδα της μονοθεραπείας και 78,3% στην ομάδα της συνδυαστικής θεραπείας, διαφορά που δεν κρίνεται στατιστικά σημαντική.
Γενικά, το 91,5% της ομάδα που πήρε οξυβουτινίνη ολοκλήρωσε την μελέτη, συγκριτικά με το 78,3% της ομάδας συνδυαστικής θεραπείας, αλλά η επεξεργασία των δεδομένων από τα άτομα που ολοκλήρωσαν την έρευνα, δεν έδειξε σημαντικές διαφοροποιήσεις.
Δεδομένων των αποτελεσμάτων οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι κάθε θεραπευτικό σχήμα θα πρέπει να γίνεται ξεχωριστά και η συνδυαστική προσέγγιση να εφαρμόζεται σε επιλεγμένες ασθενείς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ