ΜΕΝΟΥ

Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Τα αντιεπιληπτικά φάρμακα δεν αυξάνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας

Βοστόνη: Ορισμένα αντιεπιληπτικά φάρμακα δεν αυξάνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας στους πάσχοντες από επιληψία, αλλά διπλασιάζουν όμως τον κίνδυνο για τους πάσχοντες από κατάθλιψη.
Όπως αναφέρεται στο New England Journal of Medicine, ο Δρ Αλεχάνδρο Αράνα της Υπηρεσίας Φαρμακο-Επαγρύπνησης στην Σαραγόσα της Ισπανίας εντόπισε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα φάρμακα δεν καθιστούν πιθανότερη την αυτοκτονία για τους ασθενείς με επιληψία. Αλλά όσοι παίρνουν αντιεπιληπτικά φάρμακα για άλλες παθήσεις, διατρέχουν 65% υψηλότερο κίνδυνο αυτοχειρίας.
Το 2008 ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είχε εκδώσει προειδοποίηση ότι τα φάρμακα κατά της επιληψίας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας.
Στην ισπανική μελέτη ελέγχθηκαν 5 εκατομμύρια ασθενείς από τη Μ.Βρετανία που είχαν εξεταστεί το διάστημα Ιουλίου 1988-Μαρτίου 2008. Στα αρχεία περιλαμβάνονταν 8.212 απόπειρες αυτοκτονίας.
Η επεξεργασία των στοιχεία έδειξε ότι η θεραπεία με αντιεπιληπτικά φάρμακα δεν απονέμει επιπρόσθετο κίνδυνο επεισοδίων σχετικών με αυτοκτονία για τους πάσχοντες από επιληψία.
Ωστόσο παρατηρήθηκε ότι οι πάσχοντες από επιληψία, κατάθλιψη ή εναλλαγές διάθεσης που συνοδεύουν την διπολική διαταραχή και δεν έπαιρναν αντιεπιληπτικά φάρμακα είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες απόπειρας αυτοκτονίας ευθύς εξαρχής.
Η λήψη κάποιου φαρμάκου δεν αύξανε τον κίνδυνο αυτοκτονικού επεισοδίου για τους πάσχοντες από επιληψία και διπολική διαταραχή, ή για εκείνους που είχαν ταυτόχρονα επιληψία και κατάθλιψη.
Αρα η ισπανική μελέτη δεν επιβεβαιώνει τα ευρήματα πάνω στα οποία βασίστηκε η σύσταση του FDA.
Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε μελέτη, πάλι με δείγμα Βρετανούς ασθενείς που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η απόπειρα αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού εντοπίζεται σε ασθενείς με επιληψία που παίρνουν νεότερα φάρμακα που έχουν επίσης σχετιστεί με τον κίνδυνο κατάθλιψης.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Neurology και αφορούσε 453 απόπειρες αυτοκτονίας ή περιστατικά αυτοτραυματισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ