ΜΕΝΟΥ

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Χάπι με εξειδικευμένη δράση εναντίον των πόνων της περιόδου

Ένα ελπιδοφόρο πειραματικό χάπι, φτιαγμένο ειδικά για την αντιμετώπιση των ενοχλητικών πόνων της περιόδου (δυσμηνόρροια), εισήλθε στη 2η φάση των κλινικών του δοκιμών. Πρόκειται για το σκεύασμα με την κωδική ονομασία VA111913, το οποίο αναπτύσσουν ερευνητές της εταιρείας Vantia Therapeutics και το οποίο εκτιμάται ότι θα προσφέρει κάθε μήνα ανακούφιση σε εκατομμύρια γυναίκες.

Η δραστική ουσία του νέου φαρμάκου στοχεύει στους λείους μύες του τοιχώματος της μήτρας, εμποδίζοντας τις έντονες συσπάσεις εξαιτίας των αυξημένων επιπέδων προσταγλανδίνων και περιορίζοντας σε σημαντικό βαθμό τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας.

Αν οι κλινικές δοκιμές του χαπιού ολοκληρωθούν με επιτυχία, θα πρόκειται για το πρώτο φάρμακο με εξειδικευμένη δράση εναντίον των πόνων της περιόδου, καθώς σήμερα η αντιμετώπισή τους γίνεται συνήθως με παυσίπονα, αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφικές παρεμβάσεις.

Οι κλινικές δοκιμές της 2ης φάσης θα πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή 128 γυναικών από τη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ, ηλικίας 18-35 ετών και αναμένεται να ολοκληρωθούν στα μέσα του 2010. Αν ακολούθως επιτευχθούν οι στόχοι και της 3ης –τελικής– φάσης των κλινικών δοκιμών, το χάπι πιθανότατα θα βρίσκεται στην αγορά το 2013.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ