ΜΕΝΟΥ

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Πρωτοποριακό ρινικό σπρέι για τις ημικρανίες

 


Νέο φάρμακο σε μορφή ρινικού σπρέι υπόσχεται ταχύτερη και μεγαλύτερη ανακούφιση από τις ημικρανίες. Το σπρέι δρα μέσα σε μόλις 30 λεπτά από την εφαρμογή ενώ η δράση του διαρκεί ως και δύο ημέρες.

Το φάρμακο που αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία MAP Ρharmaceuticals, περιέχει τη δραστική ουσία διυδροεργοταμίνη (dihydroergotamine- DΗΕ). Οι κλινικές δοκιμές 3ης (τελικής) φάσης έδειξαν ότι είναι αποτελεσματικότερο ενάντια στα συμπτώματα των ημικρανιών ενώ την ίδια στιγμή συνδέεται με πολύ λιγότερες παρενέργειες από τις υπάρχουσες θεραπείες.

Σύμφωνα με τους παρασκευαστές του φαρμάκου, το μεγάλο πλεονέκτημά του συνδέεται με τη συσκευή εισπνοής που διαθέτει και η οποία επιτρέπει την απελευθέρωση μικροσκοπικών σωματιδίων της δραστικής ουσίας απευθείας στους πνεύμονες. Τα σωματίδια αυτά απορροφώνται στη συνέχεια ταχύτατα από το κυκλοφορικό σύστημα και φθάνουν στον εγκέφαλο μετριάζοντας το σήμα του πόνου.

Οι κλινικές δοκιμές του πειραματικού φαρμάκου έδειξαν ότι η προηγμένη αυτή συσκευή εισπνοής έχει τη δυνατότητα απελευθέρωσης τριπλάσιας ποσότητας της δραστικής ουσίας στους πνεύμονες συγκριτικά με άλλες αντίστοιχες συσκευές.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατου συνεδρίου της Παγκόσμιας Εταιρείας Κεφαλαλγίας το οποίο έλαβε χώρα στην Καλιφόρνια, οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο δήλωσαν ότι αισθάνονταν ανακούφιση από τα συμπτώματα της ημικρανίας μέσα σε μόλις μισή ώρα από την εισπνοή του, ενώ η θετική επίδραση διαρκούσε ως και 48 ώρες για έναν στους τρεις εθελοντές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ