ΜΕΝΟΥ

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Οι λοιμώξεις επιταχύνουν την απώλεια μνήμης

Οι λοιμώξεις εκτός εγκεφάλου μπορούν ενδεχομένως να επιταχύνουν την έκπτωση μνήμης στη νόσο Alzheimer, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 222 ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, με νόσο Alzheimer, ανακαλύφτηκε ότι οι λοιμώξεις σε περιοχές όπως ο θώρακας ή το ουροποιητικό σύστημα διπλασιάζουν το ρυθμό εξασθένησης της μνήμης.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Southampton πιστεύουν ότι οι λοιμώξεις οδηγούν σε υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης φλεγμονών, της TNF, στο αίμα.

Δήλωσαν ότι είναι πολύ σημαντική η καλύτερη φροντίδα για να αποφεύγονται οι λοιμώξεις. Η έρευνα, η οποία ακολούθησε ασθενείς με Alzheimer για 6 μήνες δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Neurology’.

Οι 110 από τους 222 ασθενείς εμφάνισαν 150 λοιμώξεις, σε περιοχές όπως ο θώρακας, το στομάχι, τα έντερα και το ουροποιητικό, που οδήγησαν στην παραγωγή πρωτεϊνών TNF.
Αυτές είναι γνωστές ως οξείες συστημικές φλεγμονές.

Ασθενείς με ένα ή περισσότερα τέτοια γεγονότα τους 6 μήνες που ακολούθησαν είχαν διπλάσιο ποσοστό νοητικής εξασθένησης από τη βάση εκκίνησης της επίδοσης στην αρχή της έρευνας σε σχέση με όσους δεν είχαν εμφανίσει τέτοια γεγονότα. Και οι ασθενείς που είχαν υψηλό βασικό επίπεδο και στη συνέχεια εμφάνισαν συστημική φλεγμονή τους επόμενους 6 μήνες είχαν δεκαπλάσια αύξηση στο ρυθμό νοητικής εξασθένησης σε σύγκριση με αυτούς που δεν είχαν εμφανίσει φλεγμονή.

Όπως δήλωσε ο Καθηγητής Clive Holmes, η ομάδα εξέτασε ασθενείς με ήπια, μέτρια και σοβαρή μορφή της νόσου. Όσο χειρότερη ήταν η λοίμωξη τόσο χειρότερη ήταν η επίδραση στη μνήμη, δήλωσε, αλλά αυτό αποτελεί μόνο ένα συσχετισμό προς το παρόν. Όπως δήλωσε, κάποιος μπορεί να υποθέσει ότι άνθρωποι με περισσότερο ταχύ ρυθμό νοητικής εξασθένησης είναι περισσότερο ευάλωτοι σε λοιμώξεις ή τραυματισμό αλλά δεν ανακάλυψαν αποδείξεις ότι άνθρωποι με περισσότερο σοβαρή άνοια είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν λοιμώξεις ή τραυματισμούς στην αρχή της έρευνας.

Συνεχίζοντας, δήλωσε ότι αν περαιτέρω έρευνα αποδείξει ότι η πρωτεΐνη TNF προκαλεί περισσότερη φλεγμονή στον εγκέφαλο μπορεί ενδεχομένως να καταστεί δυνατό να χρησιμοποιηθούν φάρμακα που τη μπλοκάρουν για να βοηθηθούν οι πάσχοντες από άνοια.

Ο Holmes δήλωσε ότι αν και συχνές ασθένειες όπως το κρυολόγημα και ελαφριές πληγές μπορεί ενδεχομένως να ευθύνονται για αντίδραση του οργανισμού σε φλεγμονή, τα στοιχεία της έρευνας δεν στηρίζουν την υπόθεση ότι ακόμα και αυτά μπορούν να προκαλέσουν απώλεια μνήμης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ