ΜΕΝΟΥ

Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

O εγκέφαλος των ενηλίκων παράγει νέα κύτταρα

Οι υποψίες ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα ανανεώνονται ακόμα και στους ενήλικες φαίνονται να επιβεβαιώνονται από νέα μελέτη. Κύτταρα που σχηματίζονται βαθιά μέσα στον εγκέφαλο μεταναστεύουν στο κέντρο της όσφρησης, όπου ίσως αναλαμβάνουν την αναγνώριση νέων οσμών.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση εγκεφαλικών βλαβών και εκφυλιστικών ασθενειών, όπως οι νόσοι του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ, αναφέρουν οι ερευνητές σε δημοσίευσή τους στο περιοδικό Science.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι άλλα ζώα, όπως οι αρουραίοι και τα ποντίκια, εξακολουθούν να παράγουν νέους νευρώνες σε όλη τη ζωή της. Για τον άνθρωπο οι πρώτες σημαντικές ενδείξεις ήρθαν το 1998, όταν ανιχνεύθηκε αναγέννηση των κυττάρων του ιππόκαμπου, μιας περιοχής που σχετίζεται με τη μνήμη και τη μάθηση.

Τώρα, νευροεπιστήμονες από τη Νέα Ζηλανδία και τη Σουηδία αναφέρουν ότι νέα κύτταρα που σχηματίζονται βαθιά στον εγκέφαλο, μέσα στις κοιλίες, μεταναστεύουν στον οσφρητικό βολβό. Η ανακάλυψη, σχολιάζει η ομάδα, υποδεικνύει ότι η όσφρηση, μια σημαντική αίσθηση στα τρωκτικά, έχει μεγάλη σημασία και στον άνθρωπο.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η απώλεια της όσφρησης ίσως είναι πρώιμο σημάδι της νόσου του Πάρκινσον -μια ένδειξη ότι τα κύτταρα του οσφρητικού λοβού είναι σημαντικά.

Στα τελευταία πειράματα, οι ερευνητές εξέτασαν τους εγκέφαλους ανθρώπων που είχαν πεθάνει από τον καρκίνο. Στους ασθενείς αυτούς είχαν γίνει ενέσεις μιας ουσίας που χρωματίζει τα νέα κύτταρα σε όλο το σώμα. Η ουσία είχε χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση καρκινικών κυττάρων, τελικά όμως χρησίμευσε και στις μεταθανάτιες αναλύσεις.

Μαγνητικές τομογραφίες και εικόνες ηλεκτρονικού μικροσκοπίου αποκάλυψαν χρωματισμένα κύτταρα βλαστικά κύτταρα σε μια μικρή περιοχή των κοιλιών του εγκεφάλου, καθώς και διαφοροποιημένους νέους νευρώνες στον οσφρητικό βολβό.

Τα βλαστικά κύτταρα που πολλαπλασιάζονται και δίνουν νέους ευρώνες ίσως αναλαμβάνουν και την επιδιόρθωση του εγκεφάλου σε περίπτωση βλάβης, δεν αποκλείεται όμως να σχηματίζουν τελικά και ορισμένους καρκινικούς όγκους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ