ΜΕΝΟΥ

Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Με τυχαίο τρόπο πέτυχαν επαναφορά της μνήμης

Του Τάσου Σαράντη
sarantis@pegasus.gr

Μία τυχαία ανακάλυψη ενδεχομένως να αποτελέσει μία νέα επαναστατική θεραπεία για την αποκατάσταση μνήμης σε ασθενείς με αλτσχάιμερ. Μία καναδική ερευνητική ομάδα δημοσίευσε στην επιθεώρηση «Αnnals of Νeurology» ότι τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης τους δείχνουν πως η διέγερση με ηλεκτρόδια περιοχών βαθιά στον εγκέφαλο, ενδεχομένως να βελτιώνει τη μνήμη.



Η ανακάλυψη έγινε τυχαία, στην προσπάθεια των ερευνητών να θεραπεύσουν έναν παχύσαρκο άνδρα. Ο πενηντάχρονος είχε παθολογικού βαθμού παχυσαρκία, έπασχε από διαβήτη τύπου 2 και εμφάνιζε διαταραχές ύπνου. Επιπλέον, δεν είχε κατορθώσει να αδυνατίσει ακολουθώντας κάποια δίαιτα, ούτε τον είχαν βοηθήσει τα φάρμακα ή η ψυχολογική υποστήριξη, γι αυτό και οι ερευνητές αποφάσισαν να τον υποβάλουν σε βαθιά εγκεφαλική διέγερση, εμφυτεύοντας ηλεκτρόδια στον υποθάλαμό του εγκεφάλου του.
Πειράματα σε ζώα είχαν δείξει ότι η εμφύτευση ηλεκτροδίων στον υποθάλαμο του εγκεφάλου επηρεάζει σε ένα βαθμό την όρεξη. Εν τούτοις ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε εφαρμοστεί σε ανθρώπους με σκοπό την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Πάρκινσον
Αντίθετα, η εμφύτευση ηλεκτροδίων έχει εφαρμοστεί σε ασθενείς για την αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον, του χρόνιου πόνου, των σοβαρών πονοκεφάλων, ακόμα και της κατάθλιψης.
Κατά τη διάρκεια της πειραματικής θεραπείας, η ηλεκτρική διέγερση επανέφερε στον ασθενή μνήμες του παρελθόντος, τόσο ζωντανές ώστε να νομίζει ότι είναι πραγματικές.
Μόλις άρχισε η διέγερση των ηλεκτροδίων, ο πενηντάχρονος βίωσε αυτό που συνηθίζουμε να αποκαλούμε ντεζα βου (deja vu). Έπειτα, ξαφνικά, νόμιζε ότι ήταν σε ένα πάρκο με φίλους, ότι ήταν 20 χρονών και ότι η κοπέλα του -με την οποία είχε δεσμό εκείνη την εποχή- ήταν παρούσα. Ο ίδιος ήταν παρατηρητής μίας ανάμνησης που εκτυλισσόταν μπροστά του και μάλιστα όσο ανέβαινε η ένταση της διέγερσης, τόσο πιο πολλές λεπτομέρειες του γεγονότος ζωντάνευαν.
Νέα διέγερση
Δύο μήνες μετά την επέμβαση, οι ερευνητές προκάλεσαν νέα διέγερση των ηλεκτροδίων, με αποτέλεσμα ο πενηντάχρονος να βιώσει μία παρόμοια με την πρώτη εμπειρία. Τρεις εβδομάδες συνεχών εγκεφαλικών διεγέρσεων βελτίωσαν σημαντικά τη μνήμη του. Ενα χρόνο μετά, ο πενηντάχρονος συνέχιζε να αποδίδει καλά σε ειδικά τεστ μνήμης, αλλά μόνο όταν διεγείρονταν τα ηλεκτρόδια.
Ο καθηγητής Αντρες Λοζάνο, της κλινικής Τορόντο Γουέστερν δήλωσε ότι ενδεχομένως μέσω αυτής της έρευνας να ανακαλύφθηκε ένα «κύκλωμα» του εγκεφάλου το οποίο «ρυθμίζεται» όταν διεγείρεται, με αποτέλεσμα να έχουν ευεργετικά οφέλη ασθενείς με διαταραχές της μνήμης. Ο καθηγητής Λοζάνο είναι πλέον επικεφαλής μίας νέας πιλοτικής έρευνας, που μελετά κατά πόσο η βαθιά εγκεφαλική διέγερση μπορεί να βοηθήσει ασθενείς σε αρχικά στάδια της νόσου αλτσχάιμερ. Σε αυτή τη μελέτη συμμετέχουν έξι ασθενείς με αλτσχάιμερ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ