ΜΕΝΟΥ

Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Το σώμα σας προσπαθεί να σας πει κάτι;

Πολλές φορές το ίδιο το σώμα μας προσπαθεί να μας προειδοποιήσει για ένα πρόβλημα που υπάρχει και εμείς, αντί να.. δώσουμε προσοχή και να το αντιμετωπίσουμε, προσπαθούμε να απαλλαγούμε από τις συνέπειες, χωρίς πραγματικά να βλέπουμε τι ακριβώς συμβαίνει.

1. Υποφέρετε συχνά από στοματικά έλκη;

Τα εξανθήματα ή οι πληγές στο στόμα, στα χείλη ή τη γλώσσα είναι πολύ συνηθισμένο πρόβλημα και οι ειδικοί υπολογίζουν ότι το ένα τρίτο των ανθρώπων προσβάλλονται σε κάποια περίοδο της ζωής τούς. Το θέμα συνδέεται με το στρες, που αποτελεί και την πιο συχνή αιτία του.

Οι διαταραχές των ορμονών μπορούν επίσης να προκαλέσουν τέτοια εξανθήματα, κάτι που συμβαίνει κυρίως στις γυναίκες και συνήθως λίγο πριν από την περίοδο. Από την άλλη, μπορεί να προκαλούνται από ευαισθησία σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες που περιλαμβάνονται στη σύνθεση της οδοντόπαστας ή της οδοντόβουρτσας.

Δύο σχετικά πρόσφατες σουηδικές μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ουσία SLS (Sodium Lauryl Sulphate) που περιέχουν οι οδοντόπαστες προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις στο 20% των ατόμων που τις χρησιμοποιούν. Αν αντιμετωπίζετε λοιπόν συχνά το πρόβλημα δοκιμάστε μια φυτική οδοντόκρεμα, που δεν περιέχει τη χημική αυτή τη ουσία.

2. Σας απασχολεί συχνά το πρόβλημα του μετεωρισμού;

Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου, καλοήθης Λειτουργική πάθηση που οφείλεται σε κινητική διαταραχή του κατώτερου πεπτικού σωλήνα και εκδηλώνεται με μετεωρισμό, κοιλιακή διάταση και κοιλιακό πόνο. Υπολογίζεται ότι περίπου το 25% του γενικού πληθυσμού πάσχει από τη νόσο, ενώ η συχνότητα είναι διπλάσια στις γυναίκες από 20 έως 40 ετών. Τα αίτια του συνδρόμου δεν είναι γνωστά, μελέτες όμως έχουν δείξει ότι η ευαισθησία του εντέρου μπορεί να συνδέεται με κάποια τροφή. Αλλες πιθανές αιτίες είναι οι μολύνσεις (συχνά εμφανίζεται μετά από γαστρεντερίτιδα), το άγχος αλλά και κάποια φαρμακευτική αγωγή. Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν.

3. Μήπως ξεφλουδίζουν τα νύχια σας;

Το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται στο σκληρό νερό ή στα χημικά καθαριστικά που χρησιμοποιείτε. Κάθε νύχι έχει τρία επίπεδα πλάκας. Η αφυδάτωση και η ταλαιπωρία μπορεί να κάνει την εξωτερική πλάκα να λεπτύνει, να διαχωριστεί και τέλος να αποκολληθεί. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ωστόσο, είναι θέμα φτωχής διατροφής. Αν η δίαιτα σάς στερεί από τον οργανισμό σας τα λιπαρά, τότε είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσετε το σύμπτωμα των ξεφλουδισμένων νυχιών. Φροντίστε να κάνετε ισορροπημένη διατροφή, αλλά και να ενυδατώνετε τα νύχια σας, ενώ μπορείτε παράλληλα να ενισχύσετε τον οργανισμό σας παίρνοντας μία πολυβιταμίνη την ημέρα.

4. Εχετε εντοπίσει κάποιο «τικ» στα μάτια ή το στόμα;

Ο νευρικός σπασμός γύρω από τα μάτια ή τo στόμα μπορεί να προκαλείται από έλλειψη της βιταμίνης Β. Το άγχος και ο ανεπαρκής ύπνος εξαντλούν τα αποθέματα της βιταμίνης Β από τον οργανισμό, ενώ τα διεγερτικά ποτά, όπως ο καφές ή τα ενεργειακά ποτά, επιδεινώνουν το πρόβλημα. Ενα καλό συμπλήρωμα μπορεί να βοηθήσει, ειδικά αν η διατροφή σας δεν είναι ισορροπημένη. Καλές πηγές βιταμίνης Β είναι τo κρέας, το γάλα, το τυρί, τα αβγά και κάποια ενισχυμένα δημητριακά.

5. Νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι;

Οι περισσότεροι ζούμε σε ξέφρενους ρυθμούς, αλλά το γεγονός ότι η εξάντληση δεν υποχωρεί ούτε μετά τον ύπνο ή

την ξεκούραση πρέπει να σας προβληματίσει. Δείτε το ως προειδοποιητικό σημάδι. Για τις γυναίκες, πολύ συχνά η αιτία είναι τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου, αποτέλεσμα της φτωχής διατροφής και της έντονης αιμορραγίας κατά την περίοδο.

Σχετικές ευρωπαϊκές έρευνες έχουν αποδείξει ότι το 25% των γυναικών ηλικίας 19 έως 64 ετών και το 40% των γυναικών κάτω από τα 34 δεν παίρνουν αρκετό σίδηρο μέσω της διατροφής τους (η συνιστώμενη ημερήσια δόση για τις γυναίκες είναι 14,8 mg).

Η φτωχή διατροφή, εξάλλου, μπορεί να ευθύνεται για την επίμονη εξάντληση και για τους άντρες.

Προσθέστε στο διαιτολόγιό σας περισσότερα λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς, κόκκινο κρέας και ενισχυμένα δημητριακά. Αν η κούραση επιμένει, τότε συμβουλευτείτε οπωσδήποτε ειδικό, περιγράφοντάς του αναλυτικά τα συμπτώματα.

Μην το αμελήσετε, ειδικά αν η εξάντληση συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως ο πόνος των μυών και η αδυναμία συγκέντρωσης, αφού αυτή η κλινική εικόνα μπορεί να συνδέεται με το λεγόμενο Σύνδρομο της Χρόνιας Κούρασης ή άλλες σοβαρές νόσους.

6. Εχετε ακόμη ακμή;

Αν αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, παρόλο που η εφηβική ηλικία έχει προ πολλού περάσει (ειδικά μετά τα 30), αναζητήστε τα αίτια στο make-up και γενικά στα προϊόντα περιποίησης ή τα καλλυντικά προσώπου. Η ακμή ενηλίκων εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες και οφείλεται σε υπερβολική παραγωγή σμήγματος, που μπλοκάρει τους πόρους, με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν βακτήρια που προκαλούν μολύνσεις, ερεθισμούς και σπυράκια. Αν το πρόβλημα είναι έντονο και επιμένει ζητήστε τη συμβουλή δερματολόγου για τις υπάρχουσες θεραπείες, απλά έχετε υπόψη σας ότι δεν υπάρχουν «λύσεις στιγμής» και ότι θα χρειαστούν μήνες για να απαλλαγείτε από την ακμή. Σε ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών, από την άλλη, η περιστασιακή ακμή συνδέεται με τον έμμηνο κύκλο και προκαλείται από ορμονικές αιτίες.

7. Παρατηρείτε πως τα μαλλιά σας είναι εξαιρετικά λεπτά και πέφτουν;

Είναι φυσιολογικό να χάνουμε 80 με 120 τρίχες την ημέρα, αλλά η υπερβολική τριχόπτωση πρέπει να σας θορυβήσει. Συνήθως οφείλεται σε φτωχή δίαιτα ή σε διαταραχές ορμονών, ωστόσο έχει βρεθεί πως για το 30% των περιπτώσεων που το πρόβλημα εντοπίζεται σε γυναίκες ευθύνεται η έλλειψη σιδήρου. Η τριχόπτωση μπορεί να προκληθεί και από μια αυστηρή ολιγοθερμιδική δίαιτα, μόνο που το πρόβλημα εκδηλώνεται συνήθως ένα τρίμηνο αργότερα, γεγονός που μας εμποδίζει να κάνουμε το σχετικό συνδυασμό. Ενα μικρότερο ποσοστό γυναικών αντιμετωπίσει την περίπτωση ανδρογενούς αλωπεκίας, με το πρόβλημα να επικεντρώνεται στις τούφες που πλαισιώνουν το πρόσωπο. Το σύμπτωμα αυτό συνδέεται συχνά με τις πολυκυστικές ωοθήκες, γι' αυτό αν το εντοπίσετε είναι καλό να επισκεφθείτε το γυναικολόγο σας. Γενικά, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τα προϊόντα καθαρισμού και περιποίησης μαλλιών, αφού πολλά από τα χημικά που περιέχουν μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Οπως και να 'χει, πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού αν το πρόβλημα επιμένει για έξι μήνες, αφού μπορεί να είναι σύμπτωμα θυρεοειδή ή διαταραχών στα νεφρά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ