ΜΕΝΟΥ

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

διαβητική νευροπάθεια

Τι είναι η διαβητική νευροπάθεια;

Η διαβητική νευροπάθεια είναι μια πάθηση που προκαλείται από το διαβήτη και προσβάλλει τα νεύρα. Η λειτουργία των νεύρων επηρεάζεται με αποτέλεσμα να μη μεταδίδουν σωστά τους ερεθισμούς από το σώμα προς τον εγκέφαλο.

Προκαλεί μούδιασμα με απώλεια της αίσθησης και οδυνηρό μυρμήγκιασμα στα μέρη του σώματος που επηρεάζονται από το νεύρο που πάσχει.

Η απώλεια της λειτουργίας του νεύρου προκαλεί μείωση της δύναμης και της αίσθησης σε διάφορα μέρη του σώματος. Επηρεάζει την καρδία και την ικανότητά της να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του οργανισμού. Μειώνει την λειτουργική ικανότητα των εντέρων για την χώνεψη. Επίσης στους άνδρες επηρεάζει και μειώνει την λειτουργία της στύσης.

Ποια είναι η αιτία;

Όταν τα επίπεδα της γλυκόζης μέσα στο αίμα παραμένουν ψηλότερα από το φυσιολογικό για συνεχή και μεγάλα χρονικά διαστήματα τότε προκαλούν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία.

Έχει παρατηρηθεί ότι οι άνδρες παρουσιάζουν πιο συχνά διαβητική νευροπάθεια παρά οι γυναίκες.

Οι ασθενείς με διαβήτη οι οποίοι δεν ελέγχουν κανονικά την γλυκόζη στο αίμα τους για να την διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα, διατρέχουν περισσότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν τη σοβαρή αυτή επιπλοκή του διαβήτη.

Ποια είναι τα κλινικά σημεία και συμπτώματα της διαβητικής νευροπάθειας;

Η διαβητική νευροπάθεια μπορεί να επηρεάσει πολλά σημεία και λειτουργίες του σώματος. Tα συχνότερα είναι τα ακόλουθα:

  • Μούδιασμα στα πόδια και στα δάκτυλα των ποδιών
  • Μείωση της δύναμης και της αίσθησης σε διάφορα μέρη του σώματος
  • Οι πληγές που δημιουργούνται από κοψίματα ή τραύματα, συνήθως στα πόδια, δεν επουλώνονται εύκολα και δεν προκαλούν τόσο πόνο όσο θα αναμενόταν
  • Διάρροια ή δυσκοιλιότητα που οφείλονται στις λειτουργικές ανωμαλίες που προκαλεί η νευροπάθεια στο έντερο
  • Προβλήματα και δυσκολίες της στύσης στους άνδρες

Οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από διαβητική νευροπάθεια δεν νιώθουν κανονικά τον πόνο στην περιοχή που έχει επηρεαστεί. Εάν πληγωθούν ή τραυματιστούν στην περιοχή που επηρεάστηκε δεν το αντιλαμβάνονται διότι απουσιάζει το χρήσιμο για την περίπτωση αυτή μήνυμα που στέλλει ο πόνος.

Επιπρόσθετα μπορεί να δημιουργηθεί μυϊκή ατροφία και σταδιακά να υπάρξει δυσκολία στο περπάτημα. Το δέρμα στα πόδια αδυνατίζει και μπορεί να κάνει ραγάδες που εξελίσσονται σε πληγές.

Εάν οι πληγές που αναπτύσσονται στο μέρος του σώματος που επηρεάζεται από τη διαβητική νευροπάθεια μολυνθούν και χειροτερεύσουν είναι δύσκολο να αποθεραπευτούν. Δυστυχώς κάποτε χρειάζεται να γίνει ακρωτηριασμός.

Πρόληψη

Η καλύτερη πρόληψη για την αποφυγή της διαβητικής νευροπάθειας και των σοβαρών προβλημάτων που προκαλεί, είναι η διατήρηση του επιπέδου γλυκόζης σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η διατροφή δεν πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα πλούσια σε λίπη και σάκχαρα. Το βάρος του ασθενούς πρέπει να διατηρείται μέσα σε φυσιολογικά όρια και χρειάζεται τακτική σωματική εξάσκηση.

Η λήψη των φαρμάκων που έχουν χορηγηθεί από το γιατρό του διαβητικού πρέπει να γίνεται κανονικά όπως επίσης η τήρηση των σχετικών οδηγιών και η παρακολούθηση του ασθενούς.

Οι διαβητικοί πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τα πόδια τους διότι αυτά πλήττονται συχνότερα από τη διαβητική νευροπάθεια και τα προβλήματα που αυτή προκαλεί.

Για να κρατούν τα πόδια τους σε καλή κατάσταση οι διαβητικοί εκτός από τα πιο πάνω μπορεί να βοηθηθούν κάνοντας τα ακόλουθα:

  • Να ελέγχουν καθημερινά τα πόδια τους. Ένας καθρέφτης μπορεί να βοηθήσει για να βλέπουν τις πατούσες των ποδιών. Πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους σε περίπτωση που βλέπουν ένα ερύθημα, ένα πρήξιμο, μια μόλυνση ή ακόμη εάν νιώθουν πόνο, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα πόδια τους
  • Να ελέγχουν τακτικά τα παπούτσια τους που πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση και να μην έχουν κάτι στο εσωτερικό που πιθανό να πληγώνει το πόδι τους
  • Να μην περπατούν ξυπόλητοι
  • Κάθε φορά που υποπτεύονται ότι κάτι δεν πάει καλά να επισκέπτονται τον γιατρό τους. Επίσης στις κανονικές επισκέψεις τους στο γιατρό να του ζητούν να εξετάζει και τα πόδια τους
  • Πρέπει με προσοχή να διαλέγουν τα κατάλληλα παπούτσια. Ο συχνότερος λόγος δημιουργίας πληγών στα πόδια είναι το γεγονός ότι τα παπούτσια δεν εφαρμόζουν σωστά. Πρέπει να διαλέγουν παπούτσια που να είναι φτιαγμένα από μαλακό δέρμα και που να μην τους είναι σφικτά. Για να βρουν τα καλύτερα παπούτσια που εφαρμόζουν γι' αυτούς είναι καλύτερα να δοκιμάζουν παπούτσια στο τέλος της ημέρας όταν συνήθως τα πόδια είναι λίγο πρησμένα. Σε περίπτωση που δεν μπορούν να βρουν κατάλληλα παπούτσια για τα πόδια τους, είναι καλό σε μερικές περιπτώσεις να παραγγείλουν να τους κατασκευάσουν ειδικά παπούτσια για αυτούς
  • Πρέπει να φορούν άσπρες κάλτσες. Σε περίπτωση που πληγωθεί το πόδι ή εάν υπάρχει μια μόλυνση θα φανεί από το χρώμα στην κάλτσα
  • Τα πόδια πρέπει να πλένονται καθημερινά σε χλιαρό νερό. Πρέπει να στεγνώνονται καλά χωρίς τρίψιμο με μια μαλακή πετσέτα και ιδιαίτερα, μεταξύ από τα δάκτυλα. Στη συνέχεια είναι καλό να εφαρμόζεται μια κρέμα ή μια λοσιόν. Σε περίπτωση που τα πόδια ιδρώνουν υπερβολικά είναι καλό να τοποθετείται μια πούδρα για να διατηρούνται στεγνά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ