ΜΕΝΟΥ

ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ασθενείς με Σύνδρομο Βασικοκυτταρικών Σπίλων είναι πιθανό να πάσχουν από ανεπάρκεια Βιταμίνης D.


Πιο ευάλωτοι είναι οι παχύσαρκοι και όσοι κάνουν βαριές εργασίες, αλλά η οσφυαλγία παρουσιάζεται ακόμη και σε λεπτούς ή γυμνασμένους ανθρώπους. Συνήθως ο πόνος στη μέση εμφανίζεται απροειδοποίητα, π.χ. την ώρα που ανοίγετε το παράθυρο, μεταφέρετε τα ψώνια, σηκώνεστε από το κρεβάτι ή δένετε τα κορδόνια σας




Η κορτιζόνη είναι ένα απολύτως φυσικό προϊόν που παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και η έλλειψη του οποίου είναι ασυμβίβαστη με τη ζωή. Η κορτιζόνη, ή για την ακρίβεια υδροκορτιζόνη ή κορτιζόλη, παράγεται στο φλοιό των επινεφριδίων μαζί με 30 περίπου άλλα στεροειδή. Τα επινεφρίδια είναι δύο μικροί ενδοκρινείς αδένες βάρους περίπου 15 γρ. που βρίσκονται στο άνω μέρος κάθε νεφρού, όπως άλλωστε φανερώνει το όνομά τους.




Ένας πλήρης αλγόριθμος σκέψης για τα πλέον συνήθη αίτια του πόνου!!!
Διαχωρίζοντας το σώμα σε διαμερίσματα θα μπορούσαμε εύκολα να προσανατολιστούμε στα αίτια του πόνου κάθε περιοχής του σώματος και στα ανάλογα όργανα που μπορεί να πάσχουν!!! Έτσι  λοιπόν...








Οφέλη της βιταμίνης D

Στην πραγματικότητα, η «βιταμίνη D» δεν θα έπρεπε να κατατάσσεται στις βιταμίνες, αλλά στις ορμόνες. Μάλιστα, είναι μια ορμόνη που αλληλεπιδρά με περίπου το 10% του ανθρωπίνου









ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΓΕΙΙΤΙΔΑ;
Αγγειίτιδα σημαίνει ότι τα αγγεία του σώματος είναι σε κατάσταση φλεγμονής. Ο όρος –ίτιδα αναφέρεται στην φλεγμονή, έτσι, για παράδειγμα όταν κανείς έχει αρθρίτιδα, έχει φλεγμονή στις αρθρώσεις του. Όταν μέρος του σώματος είναι σε φλεγμονή, πρήζεται και είναι συνήθως άβολο ή επώδυνο (παρόλο που στη περίπτωση της αγγειίτιδας δεν θα μπορέσετε να δείτε πρήξιμο στο  σώμα).  






Σκοπός της επέμβασης
Η επέμβαση στην οποία υποβληθήκατε, όπως συζητήσατε και προεγχειρητικά, έχει ως σκοπό την αποκατάσταση της φυσιολογικής ρινικής αναπνοής και την ελάττωση συμπτωμάτων όπως η βουλωμένη μύτη και το ροχαλητό.
Μετεγχειρητικές επιπλοκές
Άμεσα μετεγχειρητικά και για δύο περίπου εβδομάδες αυτό που αναμένεται φυσιολογικά είναι η επιδείνωση της ρινικής συμφόρησης (του μπουκώματος) και η παρουσία εκκρίσεων από τη μύτη μαζί με πήγματα αίματος ή και μικροαιμορραγίες. Αυτό είναι αναμενόμενο καθώς ο καυτηριασμός ακολουθείται πάντα από οίδημα και ο βλεννογόνος της μύτης είναι τραυματισμένος. Οπότε μην απογοητεύεστε και μην ανησυχείτε, είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο ,και τα συμπτώματα αυτά θα είναι προσωρινά με τα επιθυμητά αποτελέσματα της επέμβασης να αρχίζουν να φαίνονται μετά την δεύτερη εβδομάδα.
Σημασία μετεγχειρητικής αγωγής
Η χρήση ραδιοσυχνοτήτων εξασφαλίζει μεν την ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και την δημιουργία όσο το δυνατόν λιγότερων βλαβών στο ρινικό βλεννογόνο, και τα δύο όμως είναι αναπόφευκτα σε κάποιο βαθμό, καθώς υποβληθήκατε σε μια επέμβαση. Αυτό ακριβώς σημαίνει πως πρέπει να είσαστε προσεκτικοί κατά την μετεγχειρητική περίοδο και να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας. Η μετεγχειρητική φροντίδα είναι εξίσου σημαντική με την ίδια την επέμβαση και αποσκοπεί στην ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου και της ρινικής απόφραξης, και την αποφυγή επιπλοκών όπως η αιμορραγία, η φλεγμονή και η δημιουργία συμφύσεων μεταξύ της κόγχης και του ρινικού διαφράγματος.
Μετεγχειρητική αγωγή
• Όσο αφορά τον πόνο είναι φρόνιμο μετά την επέμβαση να λαμβάνετε συστηματικά απλά παυσίπονα όπως το Depon. Δεν απαγορεύεται η λήψη ισχυρότερου παυσίπονου όπως Voltaren, Mesulid, Brufen.
• Σχετικά με την αποφυγή μόλυνσης είναι απαραίτητο τις 5 πρώτες μέρες η χρήση τοπικά ρινικών κρεμών όπως η Bactroban ή η Rhinopanteina.
• Αναφορικά με την μείωση της συμφόρησης- του μπουκώματος πρέπει αρχικά να γίνει χρήση για 5 ημέρες αποσυμφορητικών σπρέυ όπως το Otrivin.
• Έπειτα και για τις επόμενες 10 μέρες , για την μείωση της ρινικής συμφόρησης και την ομαλή αποκατάσταση του τραυματισμένου ρινικού βλεννογόνου, θα πρέπει να γίνει χρήση κορτιζονούχου σπρέυ.
Σε κάθε περίπτωση δεν συνιστάται η λήψη κάποιου από τα παραπάνω σκευάσματα εάν υπάρχουν αντενδείξεις, αλλεργίες ή συντρέχουν άλλοι ιατρικοί λόγοι.
Σε περιπτώσεις που παρά την θεραπεία υπάρχει πόνος, οίδημα και ερυθρότητα της μύτης αυτό σημαίνει πως έχετε μια μόλυνση που πρέπει να αντιμετωπιστεί με αντιβίωση από το στόμα, την οποία και θα σας συνταγογραφήσει ο γιατρός σας αφού τον ενημερώσετε και σας εξετάσει.
Η σημασία των ρινικών πλύσεων με φυσιολογικό ορό
Οι ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό είναι πολύ σημαντικές για την ταχεία και ομαλή μετεγχειρητική πορεία και προηγούνται πάντα της χρήσης σπρέυ ή κρεμών. Με τις πλύσεις απομακρύνονται μικρόβια, σκόνες, κρούστες και ακαθαρσίες από τη μύτη οπότε και απελευθερώνεται το κροσσωτό επιθήλιο του ρινικού βλεννογόνου (φυσικός μηχανισμός άμυνας) και μπορούν να δράσουν τα σπρέυ και οι κρέμες σε μια καθαρή μύτη και επομένως να απορροφηθούν καλύτερα.
Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επανεξέταση
Συνιστάται η πρώτη επανεξέταση να γίνει 4 ημέρες μετά την επέμβαση.
Τι άλλο να προσέξετε:
-Τις δύο πρώτες μέρες ότι πίνετε ή τρώτε πρέπει να είναι κρύο ή έστω θερμοκρασίας δωματίου. Αποφεύγετε τα μπαχαρικά. Εννοείτε πως δεν επιτρέπετε το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.
-Μπορείτε να πταρνίζεστε ήπια
-Αποφεύγετε βαριά σωματική εργασία τις 2 πρώτες ημέρες, διαφορετικά εάν η εργασία σας
  απαιτεί ήπια σωματική προσπάθεια μπορείτε να επιστρέψετε σε αυτή την επόμενη της επέμβασης  μέρα.
-Μπορείτε να οδηγήσετε αμέσως μετά την επέμβαση
-Μπορείτε να επισκεφτείτε συγγενείς και φίλους
– Μπορείτε να κάνετε μπάνιο την ίδια ημέρα και να πλύνετε το πρόσωπό σας με κρύο νερό.
Για οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία επικοινωνήσετε με τον θεράποντα γιατρό σας

ΠΗΓΗ :  ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

 http://ioannispapadakis.gr




-  Επιληψία = δεν είναι νόσος - γενικός όρος που υποδηλώνει την παθολογική κατάσταση κατά την οποία ένας ασθενής εµφανίζει κατ’ επανάληψη επιληπτικές κρίσεις, οι οποίες δεν οφείλονται σε εξωτερικά αίτια όπως για παράδειγµα: λήψη φαρµακευτικών ουσιών, µεταβολική διαταραχή κλπ.



PT / INR
Ο χρόνος προθρομβίνης (PT) χρησιμοποιείται για να εκτιμηθεί η διαδικασία πήξης του αίματος. Περιλαμβάνει τη μέτρηση του χρόνου που χρειάζεται για να σχηματιστεί θρόμβος σε ένα δείγμα πλάσματος, μετά την προσθήκη ασβεστίου και θρομβοπλαστίνης. 

Πώς χρησιμοποιείται; 

  • Χρησιμοποιείται για την ανίχνευση διαταραχών της πήξης που προκαλείται από ανεπάρκεια ή ελαττωματική λειτουργία των παραγόντων της πήξης του εξωγενούς συστήματος. 
  • Για την παρακολούθηση της αντιπηκτικής θεραπείας με αντιπηκτικά φάρμακα, π.χ. τα sintrom, που βοηθούν στην αναστολή δημιουργίας θρόμβων. 

Για να είναι συγκρίσιμα τα αποτελέσματα PT μεταξύ των διαφόρων εργαστηρίων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τη χρήση του INR (διεθνές κανονικοποιημένο πηλίκο). 

Τιμές Αναφοράς 

  • Φυσιολογική τιμή INR: 0,80-1,25
  • Ήπια αντιπηκτική αγωγή INR: 2,00-3,00
  • Εντατική Αντιπηκτική Αγωγή INR: 2,50-3,50

Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιεί το INR για να ρυθμίζει τη δόση του φαρμάκου σας, έτσι ώστε το PT που προκύπτει να είναι στη σωστή αναλογία για σας. Ο παρατεταμένος χρόνος προθρομβίνης σημαίνει ότι το αίμα μας χρειάζεται πολύ χρόνο να δημιουργήσει το θρόμβο. Αν δεν παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα και το PT είναι παρατεταμένο, χρειάζεται συμπληρωματική εξέταση, για να προσδιοριστεί η ουσία. 
 
Τι επηρεάζει την εξέταση PT / INR;
Μερικές ουσίες που καταναλώνετε, όπως το οινόπνευμα, μπορεί να επηρεάσουν την εξέταση pt/inr. Tα αντιβιοτικά και η ασπιρίνη μπορούν να το αυξήσουν. Τα βαρβιτουρικά, τα αντισυλληπτικά από το στόμα, η θεραπεία ορμονικής αντικατάστασης και η βιταμίνη Κ μπορούν να το μειώσουν. Ορισμένες τροφές, π.χ. συκώτι, πράσινο τσάι, μπρόκολο, ρεβίθια, λάχανα, προϊόντα σόγιας, περιέχουν μεγάλες ποσότητες σε βιταμίνη Κ και μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της εξέτασης.
 
                                                          
                                     





Μερικές φυσιολογικές αλλαγές στον άνθρωπο και άλλα θερμόαιμα ζώα μπορούν  να παρακολουθούνται με την θερμική απεικόνιση.
Οι θερμικές εικόνες, ή τα θερμογραφήματα, είναι στην πραγματικότητα οπτική απεικόνιση του ποσού της υπέρυθρης ενέργειας που εκπέμπεται, μεταδίδεται, και αντανακλάται από ένα αντικείμενο.
Η Ιατρική θερμογραφία χρησιμοποιείται τα τελευταία 20 χρόνια και είναι εξαιρετικά χρήσιμη και πολύτιμη για την έγκαιρη ανίχνευση πολλών δυσλειτουργιών και για την αξιόπιστη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.
Η κάμερα θερμικής απεικόνισης δίνει την δυνατότητα άπειρων μετρήσεων σε όλα τα πιθανά σημεία της επιφάνειας του δέρματος του ασθενή ανώδυνα, συσσωρεύοντας πληροφορίες για την κατάσταση του οργανισμού στο σύνολό του, με σκοπό την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση ενός ευρύτατου φάσματος ασθενειών, πριν να εμφανισθούν σοβαρότερα και μη αντιστρέψιμα προβλήματα.
H θερμική Απεικόνιση είναι σχεδιασμένη να συλλέγει και να καταγράφει την υπέρυθρη ακτινοβολία στο ανθρώπινο σώμα. Κάθε θερμαινόμενο σώμα είναι μια πηγή υπέρυθρης ακτινοβολίας, η ισχύς της οποίας εξαρτάται από τη θερμοκρασία του σώματος. Οι ακτίνες θερμότητας συλλέγονται και τροποποιούνται από τον παραλήπτη. Αυτές οι αλλαγές καταγράφονται και το ηλεκτρικό σήμα ενισχύεται ανάλογα. Ο αναλογικός ψηφιακός μετατροπέας μετατρέπει το ηλεκτρικό σήμα σε ψηφιακό κώδικα που μεταδίδεται μέσω της CPU στον υπολογιστή για περαιτέρω επεξεργασία. Το ακριβές σύστημα οπτικής απεικόνισης σαρώνει την περιοχή που καλύπτεται από τις ακτίνες θερμότητας και λαμβάνει πλήρη ποιοτική και ποσοτική εικόνα των πηγών θερμότητας σε πραγματικό χρόνο. Ο υπολογιστής λαμβάνει τα ψηφιακά δεδομένα με βάση τα οποία «ζωγραφίζει» τη διανομή θερμοκρασίας και χρώματος ως ψηφιακή εικόνα. Η ταχύτητα της σάρωσης είναι 4000- 8000 m/s.

Ο τύπος που εφαρμόζεται για την θερμογραφία
Ισχύς ακτινοβολίας = Ισχύς εκπεμπόμενης ακτινοβολίας + Μεταδιδόμενη ισχύς ακτινοβολίας + Ισχύς ακτινοβολίας που αντανακλάται
όπου:  Ισχύς εκπεμπόμενης ακτινοβολίας είναι γενικά ό, τι μετριέται. Μεταδιδόμενη ισχύς ακτινοβολίας είναι η ισχύς ακτινοβολίας που περνά μέσα από μια απομακρυσμένη πηγή. Ισχύς ακτινοβολίας που αντανακλάται είναι η ποσότητα της ακτινοβολίας που ανακλάται από την επιφάνεια του αντικειμένου από μία απομακρυσμένη πηγή θερμικής ενέργειας.
Η Ιατρική θερμογραφία είναι εξαιρετικά χρήσιμη και πολύτιμη για την έγκαιρη ανίχνευση πολλών δυσλειτουργιών και για την αξιόπιστη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.
Η κάμερα θερμικής απεικόνισης μας δίνει την δυνατότητα άπειρων μετρήσεων σε όλα τα πιθανά σημεία της επιφάνειας του δέρματος του ασθενή ανώδυνα, συσσωρεύοντας πληροφορίες για την κατάσταση του οργανισμού στο σύνολό του, με σκοπό την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση ενός ευρύτατου φάσματος ασθενειών, πριν να εμφανισθούν σοβαρότερα και μη αντιστρέψιμα προβλήματα.

Που εφαρμόζεται η θερμογραφία:
Η θερμογραφία είναι η μόνη μέθοδος η οποία αναγνωρίζει  από πού προέρχεται η πραγματική αιτία του πόνου και της δυσφορίας.
Η Διαγνωστική θερμογραφία έχει τη μοναδική ικανότητα να εντοπίζει την δυσλειτουργία μιας περιοχής, να παρέχει πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της θεραπείας που πραγματοποιείται και ιδιαίτερα πώς ο ασθενής ανταποκρίνεται σε αυτή.
Η μέθοδος της θερμογραφίας χρησιμοποιείται για τη διάγνωση σε πάνω από 150 ασθένειες:
Πυρετός
Παθήσεις των αρθρώσεων (αρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα)
Παθήσεις της σπονδυλικής στήλης
Νευραλγία
Πονοκέφαλος
Δυσλειτουργία των νεύρων
Κτηνιατρικές παθήσεις
Φλεγμονώδεις νόσοι
Περιφερική αγγειακή νόσος
Αθλητικοί τραυματισμοί
Άγχος
Κατάγματα
Οδοντιατρικά προβλήματα, όπως περιοδοντίτιδα και ουλίτιδα
Παθήσεις του στόματος
Βλάβες στους μαλακούς ιστούς
Διάστρεμμα ή εξάρθρημα
Πόνος στο στήθος
Πόνος στους μαστούς
Καρκίνος μαστού
Καρκίνος προστάτη
Καρκίνος δέρματος
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
Σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα
Διάγνωση πριν την εφαρμογή χειροπρακτικής
Αξιολόγηση του βάθους του εγκαύματος
Αξιολόγηση των αγγειακών παθήσεων
Αλλεργίες
Στην ιατρική έρευνα
Διάγνωση λοιμώξεων
Στην καρδιοχειρουργική
Οι πυροσβέστες χρησιμοποιούν την θερμογραφία για να δουν μέσα από τον καπνό
Στην επιτήρηση των ασθενών τη νύχτα
Η θερμογραφία χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των μονάδων θέρμανσης και κλιματισμού.
Φλεγμονώδεις παθήσεις που επηρεάζουν τη λειτουργία όλων των οργάνων του σώματος
Η Διαγνωστική θερμογραφία είναι μια αντικειμενική μέθοδος που μπορεί να προσδιορίσει αν ο πόνος  οφείλεται σε ασθένεια.
Η διάγνωση στις φλεγμονώδες παθήσεις είναι ακριβέστατη όταν η εστία βρίσκεται μέχρι και 8 εκ. Βάθος.

Πλεονεκτήματα θερμογραφίας
  • Απεικόνιση του προβλήματος
  • Εύκολη σάρωση οπουδήποτε
  • Μη επεμβατική εξέταση
  • Δεν έχει ακτινοβολία
  • Είναι ανώδυνη εξέταση
  • Απόλυτη ασφάλεια
  • Ισχυρή επεξεργασία δεδομένων
  • Η συσκευή είναι φορητή και δεν απαιτεί ειδικές συνθήκες για τη διεξαγωγή της έρευνας
  • Ευρύ φάσμα εφαρμογών
  • Δεν απαιτεί επαφή με το σώμα
Η διαγνωστική θερμογραφία θεωρείται εξαιρετικά ακίνδυνη και απλή μέθοδος, επειδή ο ασθενής δεν υποβάλλεται σε ακτινοβολία. Επιπλέον το λογισμικό είναι σε θέση να επεξεργάζεται πληροφορίες με τρομερή ταχύτητα και ακρίβεια.


Η CT αγγειογραφία είναι ένα εξελιγμένο σύστημα απεικόνισης που εκτελείται σε χρόνο κάτω από ένα λεπτό. Είναι μία μη επεμβατική τεχνική με χρήση των ακτίνων Χ και πολύ λεπτών τομών των αγγείων. Με την χρήση των τομών του αξονικού τομογράφου πετυχαίνονται λεπτομερείς απεικονίσεις των αγγείων, οι οποίες είναι ισάξιες της κλασσικής αγγειογραφίας, χωρίς όμως η μέθοδος να είναι επεμβατική. Οι εικόνες που επιτυγχάνονται είναι ευκρινείς και καθαρές σαν κρύσταλλο, ώστε να επιτρέπουν στους αγγειολόγους να ανιχνεύσουν σε πολύ πρώιμο στάδιο τις ενδεχόμενες στενώσεις. Έτσι, ο ιατρός αποφασίζει πρώιμα την θεραπευτική αγωγή της στένωσης ή επίσης, μπορεί να παρακολουθήσει μια θεραπευθείσα στένωση.
Με την αξονική τομογραφία αγγειογραφία γίνεται οπτικοποίηση και των αρτηριακών και των φλεβικών αγγείων σε όλο το σώμα. Απεικονίζονται μετά από επεξεργασία με ειδικό λογισμικό τα αγγεία του κύκλου του Willis, τα αγγεία του τραχήλου, η θωρακική αορτή, η κοιλιακή αορτή και τα αγγεία των άκρων κ.ά.
Η μέθοδος αυτή εμφανίζει την ανατομική λεπτομέρεια των αιμοφόρων αγγείων με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό, τι η απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI) ή ο υπέρηχος. Σήμερα, πολλοί ασθενείς μπορούν να υποβληθούν σε CT-αγγειογραφία αντί για μια συμβατική αγγειογραφία με καθετήρα. Είναι τρόπος ελέγχου για αρτηριοπάθεια, επειδή είναι πιο ασφαλής και λιγότερο χρονοβόρα από την αγγειογραφία και μια οικονομικά αποδοτική διαδικασία. Υπάρχει, επίσης, λιγότερη δυσφορία επειδή το σκιαγραφικό εγχέεται σε μια φλέβα του βραχίονα αντί σε μια μεγάλη αρτηρία στη βουβωνική χώρα.

Η CT-AΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ χρησιμοποιείται συνήθως για τους ακόλουθους σκοπούς:
-Εξετάζει τις πνευμονικές αρτηρίες στους πνεύμονες για να αποκλειστεί η πνευμονική εμβολή, μια σοβαρή αλλά θεραπεύσιμη κατάσταση-CTPA. Πρέπει να γίνονται d-dimers πριν.
-Ελέγχει τη ροή του αίματος στις νεφρικές αρτηρίες, σε ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση και σε νεφρικές διαταραχές. Η στένωση μιας νεφρικής αρτηρίας είναι μια αιτία της υψηλής πίεσης του αίματος (υπέρταση) σε ορισμένους ασθενείς και μπορεί να διορθωθεί. Επίσης, γίνεται σε υποψήφιους δότες νεφρών.
-Αναγνωρίζει τα ανευρύσματα της αορτής ή  άλλων μεγάλων αιμοφόρων αγγείων. Τα ανευρύσματα είναι περιοχές που είναι εξασθενημένο το τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων που διογκώνεται προς τα έξω και μοιάζει με ένα εξόγκωμα σε ένα ελαστικό. Τα ανευρύσματα είναι απειλητικά για τη ζωή, επειδή μπορούν να υποστούν ρήξη.
-Ελέγχει την ανατομία στην αορτή ή τους μεγάλους κλάδους της. Σε διαχωρισμό  τα στρώματα του φλοιού του αρτηριακού τοιχώματος είναι μακριά το ένα από το άλλο και η ανατομία τους μοιάζει με τα στρώματα ενός κρεμμυδιού. Μπορεί να προκαλέσει πόνο και μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή.
-Αναγνωρίζει ένα μικρό ανεύρυσμα ή μια αρτηριοφλεβική δυσπλασία στο εσωτερικό του εγκεφάλου που μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή.
-Εντοπίζει την αθηροσκληρωτική νόσο που έχει στενέψει τις αρτηρίες.
-Αποκλείει τη στεφανιαία νόσο, ιδιαίτερα σε ασθενείς χαμηλού και ενδιάμεσου κινδύνου.
-Αποτελεί μέθοδο εκλογής για τον προεγχειρητικό σχεδιασμό ενδοαυλικής αποκατάστασης ανευρυσμάτων αορτής και για το μετεγχειρητικό follow-up.
CT - αγγειογραφία
  • Στεφανιαίων αγγείων
  • Κοιλιακής αορτής
  • Θωρακικής αορτής
  • Πνευμονικής αρτηρίας
  • Λαγόνιων αγγείων
  • Μηριαίων αγγείων
  • Νεφρικών αρτηριών
  • Μεσεντέριων αγγείων
  • Αρτηριών κάτω άκρων (runoff)
  • Καρωτίδων
  • Σπονδυλικών αρτηριών
  • Αγγείων κύκλου του Willis

Τεχνική αξονικής αγγειογραφίας
Η CT συνδυάζει τη χρήση των ακτίνων Χ με τη μηχανογραφική ανάλυση των εικόνων. Οι ακτίνες Χ περνούν από μια περιστρεφόμενη συσκευή, μέσω της περιοχής στο σώμα του ασθενούς που ελέγχεται, από πολλές διαφορετικές γωνίες για τη λήψη εικόνων οι οποίες στη συνέχεια συναρμολογούνται από τον υπολογιστή σε μια τρισδιάστατη εικόνα.
Γίνονται πολυεπίπεδες-MRP και 3 D ανασυνθέσεις.

Κίνδυνοι από την αξονική αγγειογραφία
-Έκθεση σε ακτινοβολία.
-Κίνδυνος μίας αλλεργικής αντίδρασης από το σκιαγραφικό. Όσοι είναι αλλεργικοί ενημερώνονται ώστε να λαμβάνουν ειδική φαρμακευτική αγωγή για 24 ώρες πριν από την CTA για να μειωθεί ο κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης ή πρέπει να κάνουν άλλη εξέταση που δεν απαιτεί τη χορήγηση σκιαγραφικού.
-Η CTA θα πρέπει να αποφεύγεται σε ασθενείς με νεφρική νόσο ή σοβαρό διαβήτη, επειδή το σκιαγραφικό, μπορεί περαιτέρω να βλάψει τη λειτουργία των νεφρών.
-Αν μια μεγάλη ποσότητα σκιαγραφικού διαρρεύσει έξω κάτω από το δέρμα, όπου η IV γραμμή τοποθετείται, βλάβη του δέρματος μπορεί να προκληθεί.
-Σε σύγκριση με άλλες τεχνικές απεικόνισης, η αξονική αγγειογραφία συνδέεται με μια σημαντική δόση ιονίζουσας ακτινοβολίας και αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο.
Τα οφέλη της εκτέλεσης της εξέτασης πρέπει να υπερτερούν αυτόν τον κίνδυνο.


-Γενική αίματος
-ΤΚΕ
-PT
-SGOT
-SGPT
-ALP
-γ-GT
-5-Νουκλεοτιδάση
-Αμμωνία
-LDH
-Χολερυθρίνη ολική
-Χολερυθρίνη άμεση
-Χολερυθρίνη έμμεση
-Ολικά λευκώματα
-Αλβουμίνη
-Σφαιρίνες
-CK-MB
-Anti-HAV
-Anti-HAV IgM
-HbsAg
-HbsAb
-HbcAb
-HbcAb IgM
-HbeAg
-HbeAb
-HBV-DNA
-Anti-HCV (NA-NB)
-HCV-RNA
-CMV IgM
-EBV IgM
-TOXO IgM
-Coxsackie IgM
-C.burnetti  IgM
-ANA
-AMA
-ASMA
-ANCA
-Anti-LKM1
-Anti-LKM2
-Προσδιορισμός αντιγόνων HLA DR με ολιγονουκλεοτίδια


Οι εξετάσεις αίματος δίνουν στο γιατρό σας μια εικόνα για τη γενικότερη κατάσταση του οργανισμού σας.
Χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:

Α) Σε αυτές που μπορείτε να τις κάνετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, χωρίς να είστε νηστικοί και είναι:
1. Γενική αίματος: Από την γενική αίματος ελέγχεται ο αιματοκρίτης, η αιμοσφαιρίνη, τα αιμοπετάλια, τα ερυθρά αιμοσφαίρια κ.α. Από αυτή την εξέταση ο γιατρός σας μπορεί να αξιολογήσει αν υπάρχει λοίμωξη, αναιμία κ.α.
2. ΤΚΕ: Είναι η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών. Μια αυξημένη ΤΚΕ υποδηλώνει την ύπαρξη φλεγμονής, λοίμωξης ή διαταραχή της ισορροπίας του οργανισμού.
3. Χολερυθρίνη (Ολική και άμεση), SGOT, SGPT, ALP, γ-GT: Οι τιμές των εξετάσεων αυτών δίνουν πληροφορίες για την λειτουργία και την κατάσταση του ήπατος.
4. LDH: Είναι ένα ένζυμο που αυξάνεται σε αρκετές παθολογικές καταστάσεις και κυρίως σε αιματολογικά προβλήματα.
5. CPK: Αύξηση του ενζύμου παρατηρείται σε διαταραχές του μυϊκού συστήματος, γι’ αυτό δεν πρέπει να γίνεται ύστερα από έντονη γυμναστική ή στο διάστημα που γίνονται ενδομυϊκές ενέσεις.




ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ