ΜΕΝΟΥ

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

αξονική αγγειογραφία ( CT-αγγειογραφία )

Η CT αγγειογραφία είναι ένα εξελιγμένο σύστημα απεικόνισης που εκτελείται σε χρόνο κάτω από ένα λεπτό. Είναι μία μη επεμβατική τεχνική με χρήση των ακτίνων Χ και πολύ λεπτών τομών των αγγείων. Με την χρήση των τομών του αξονικού τομογράφου πετυχαίνονται λεπτομερείς απεικονίσεις των αγγείων, οι οποίες είναι ισάξιες της κλασσικής αγγειογραφίας, χωρίς όμως η μέθοδος να είναι επεμβατική. Οι εικόνες που επιτυγχάνονται είναι ευκρινείς και καθαρές σαν κρύσταλλο, ώστε να επιτρέπουν στους αγγειολόγους να ανιχνεύσουν σε πολύ πρώιμο στάδιο τις ενδεχόμενες στενώσεις. Έτσι, ο ιατρός αποφασίζει πρώιμα την θεραπευτική αγωγή της στένωσης ή επίσης, μπορεί να παρακολουθήσει μια θεραπευθείσα στένωση.
Με την αξονική τομογραφία αγγειογραφία γίνεται οπτικοποίηση και των αρτηριακών και των φλεβικών αγγείων σε όλο το σώμα. Απεικονίζονται μετά από επεξεργασία με ειδικό λογισμικό τα αγγεία του κύκλου του Willis, τα αγγεία του τραχήλου, η θωρακική αορτή, η κοιλιακή αορτή και τα αγγεία των άκρων κ.ά.
Η μέθοδος αυτή εμφανίζει την ανατομική λεπτομέρεια των αιμοφόρων αγγείων με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό, τι η απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI) ή ο υπέρηχος. Σήμερα, πολλοί ασθενείς μπορούν να υποβληθούν σε CT-αγγειογραφία αντί για μια συμβατική αγγειογραφία με καθετήρα. Είναι τρόπος ελέγχου για αρτηριοπάθεια, επειδή είναι πιο ασφαλής και λιγότερο χρονοβόρα από την αγγειογραφία και μια οικονομικά αποδοτική διαδικασία. Υπάρχει, επίσης, λιγότερη δυσφορία επειδή το σκιαγραφικό εγχέεται σε μια φλέβα του βραχίονα αντί σε μια μεγάλη αρτηρία στη βουβωνική χώρα.

Η CT-AΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ χρησιμοποιείται συνήθως για τους ακόλουθους σκοπούς:
-Εξετάζει τις πνευμονικές αρτηρίες στους πνεύμονες για να αποκλειστεί η πνευμονική εμβολή, μια σοβαρή αλλά θεραπεύσιμη κατάσταση-CTPA. Πρέπει να γίνονται d-dimers πριν.
-Ελέγχει τη ροή του αίματος στις νεφρικές αρτηρίες, σε ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση και σε νεφρικές διαταραχές. Η στένωση μιας νεφρικής αρτηρίας είναι μια αιτία της υψηλής πίεσης του αίματος (υπέρταση) σε ορισμένους ασθενείς και μπορεί να διορθωθεί. Επίσης, γίνεται σε υποψήφιους δότες νεφρών.
-Αναγνωρίζει τα ανευρύσματα της αορτής ή  άλλων μεγάλων αιμοφόρων αγγείων. Τα ανευρύσματα είναι περιοχές που είναι εξασθενημένο το τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων που διογκώνεται προς τα έξω και μοιάζει με ένα εξόγκωμα σε ένα ελαστικό. Τα ανευρύσματα είναι απειλητικά για τη ζωή, επειδή μπορούν να υποστούν ρήξη.
-Ελέγχει την ανατομία στην αορτή ή τους μεγάλους κλάδους της. Σε διαχωρισμό  τα στρώματα του φλοιού του αρτηριακού τοιχώματος είναι μακριά το ένα από το άλλο και η ανατομία τους μοιάζει με τα στρώματα ενός κρεμμυδιού. Μπορεί να προκαλέσει πόνο και μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή.
-Αναγνωρίζει ένα μικρό ανεύρυσμα ή μια αρτηριοφλεβική δυσπλασία στο εσωτερικό του εγκεφάλου που μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή.
-Εντοπίζει την αθηροσκληρωτική νόσο που έχει στενέψει τις αρτηρίες.
-Αποκλείει τη στεφανιαία νόσο, ιδιαίτερα σε ασθενείς χαμηλού και ενδιάμεσου κινδύνου.
-Αποτελεί μέθοδο εκλογής για τον προεγχειρητικό σχεδιασμό ενδοαυλικής αποκατάστασης ανευρυσμάτων αορτής και για το μετεγχειρητικό follow-up.
CT - αγγειογραφία
  • Στεφανιαίων αγγείων
  • Κοιλιακής αορτής
  • Θωρακικής αορτής
  • Πνευμονικής αρτηρίας
  • Λαγόνιων αγγείων
  • Μηριαίων αγγείων
  • Νεφρικών αρτηριών
  • Μεσεντέριων αγγείων
  • Αρτηριών κάτω άκρων (runoff)
  • Καρωτίδων
  • Σπονδυλικών αρτηριών
  • Αγγείων κύκλου του Willis

Τεχνική αξονικής αγγειογραφίας
Η CT συνδυάζει τη χρήση των ακτίνων Χ με τη μηχανογραφική ανάλυση των εικόνων. Οι ακτίνες Χ περνούν από μια περιστρεφόμενη συσκευή, μέσω της περιοχής στο σώμα του ασθενούς που ελέγχεται, από πολλές διαφορετικές γωνίες για τη λήψη εικόνων οι οποίες στη συνέχεια συναρμολογούνται από τον υπολογιστή σε μια τρισδιάστατη εικόνα.
Γίνονται πολυεπίπεδες-MRP και 3 D ανασυνθέσεις.

Κίνδυνοι από την αξονική αγγειογραφία
-Έκθεση σε ακτινοβολία.
-Κίνδυνος μίας αλλεργικής αντίδρασης από το σκιαγραφικό. Όσοι είναι αλλεργικοί ενημερώνονται ώστε να λαμβάνουν ειδική φαρμακευτική αγωγή για 24 ώρες πριν από την CTA για να μειωθεί ο κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης ή πρέπει να κάνουν άλλη εξέταση που δεν απαιτεί τη χορήγηση σκιαγραφικού.
-Η CTA θα πρέπει να αποφεύγεται σε ασθενείς με νεφρική νόσο ή σοβαρό διαβήτη, επειδή το σκιαγραφικό, μπορεί περαιτέρω να βλάψει τη λειτουργία των νεφρών.
-Αν μια μεγάλη ποσότητα σκιαγραφικού διαρρεύσει έξω κάτω από το δέρμα, όπου η IV γραμμή τοποθετείται, βλάβη του δέρματος μπορεί να προκληθεί.
-Σε σύγκριση με άλλες τεχνικές απεικόνισης, η αξονική αγγειογραφία συνδέεται με μια σημαντική δόση ιονίζουσας ακτινοβολίας και αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο.
Τα οφέλη της εκτέλεσης της εξέτασης πρέπει να υπερτερούν αυτόν τον κίνδυνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ