Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2012

Τρανς λιπαρά οξέα: οι 10 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Μπορεί να βρίσκονται σε μερικές από τις αγαπημένες μας γεύσεις, αλλά ξέρουμε ότι τα τρανς λιπαρά οξέα μπορούν να μας βλάψουν μέσα από τη διατροφή μας - εκτός αν πούμε «όχι» σε 10 βασικές τροφές που τα περιέχουν.



Πρέπει να το παραδεχτούμε: οι τροφές που τα περιέχουν είναι νόστιμες και συντηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στα ράφια του σούπερ μάρκετ, αλλά και του σπιτιού μας. Δυστυχώς, όμως, τα τρανς λιπαρά οξέα μπορούν να αποβούν επικίνδυνα για την καρδιά μας, καθώς μπορούν να αυξήσουν τη χοληστερίνη, τις φλεγμονές και να «ρίξουν» την καλή χοληστερίνη που μας προστατεύει από καρδιοπάθειες, όπως υποστηρίζεται στο health.com.
Τα λιπαρά αυτά δεν υπάρχουν σε φυσικά προϊόντα, αλλά προστίθενται στη διατροφή μας εδώ και περίπου έναν αιώνα, με σκοπό να κάνουν τις τροφές να αντέξουν σε πιο υψηλές θερμοκρασίες και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Μέσα σε όλα αυτά, βέβαια, υπάρχουν και καλά νέα, αφού αρκετοί κατασκευαστές αποφασίζουν να μειώσουν τα τρανς λιπαρά από διάφορες τροφές. Παρ’ όλ’ αυτά συνεχίζουν να είναι κρυμμένα σε αρκετά τρόφιμα, τα οποία πρέπει να προσέχετε, μειώνοντας την κατανάλωσή τους.
Τηγανητές πατάτες: μην τις παραγγέλνετε
Όσο νόστιμες κι αν είναι, οι τηγανητές πατάτες που διατίθενται στα εστιατόρια περιέχουν τρανς λιπαρά, λόγω του ότι χρησιμοποιούνται μαγειρικά λάδια που τα περιέχουν για το τηγάνισμα, έτσι ώστε να αντέχουν στις πολλαπλές χρήσεις. Τα λάδια αυτά, άρα και τα τρανς λιπαρά, εισχωρούν στην τροφή και ενδέχεται μάλιστα μια μερίδα πατάτες τηγανητές να περιέχει περίπου 5 γραμμάρια τρανς λιπαρά. Παρ’ όλο που αρκετά εστιατόρια και ταχυφαγεία πλέον αποφεύγουν τη χρήση των λιπαρών αυτών, ποτέ δεν μπορείτε να είστε σίγουροι, γι’ αυτό καλύτερα να δώσετε την παραγγελία σας χωρίς πατάτες τηγανητές και γενικότερα οτιδήποτε τηγανίζεται.
Μαργαρίνη: είναι πράγματι πιο αγνή από το βούτυρο;
Τα τελευταία χρόνια η μαργαρίνη έχει θεωρηθεί ως η πιο υγιεινή εναλλακτική του βουτύρου, καθώς παρασκευάζεται από φυτικά έλαια, αντί για ζωικά λίπη. Πολλές εταιρίες, όμως, προκειμένου να διατηρήσουν τη στέρεα μορφή της, εξαρτώνται στα υδρογονωμένα έλαια και κατ’ επέκταση οι μαργαρίνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς ή κορεσμένα λιπαρά. Προσέξτε τις ετικέτες τους, έτσι ώστε να εξασφαλίσετε –όσο γίνεται- την απουσία τρανς λιπαρών.
Κατεψυγμένες μπουκίτσες κοτόπουλου: τσεκάρετε τις ετικέτες τους
Αποτελούν ένα εύκολο και γρήγορο γεύμα, οι κατεψυγμένες μπουκίτσες κοτόπουλου, όμως, ενδέχεται να μην είναι απαλλαγμένες από τρανς λιπαρά. Εσείς πρέπει πάντα να ελέγχετε τις ετικέτες, έτσι ώστε να μην επιλέγετε αυτές που τα περιέχουν, ενώ αν τρώτε συχνά έξω, μην ξεχνάτε ότι αυτό που ισχύει για τις τηγανητές πατάτες, ισχύει και εν προκειμένω.
Παγωτά: απολαυστικά, αλλά ένοχα
Μπορεί το χειμώνα η κατανάλωσή τους να πέφτει, το καλοκαίρι, όμως, θα ξανάρθει και όλοι μας θα το περάσουμε με ένα παγωτό στο χέρι. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι σε πολλά παγωτά περιέχονται τρανς λιπαρά, ενώ μπορεί να μην αναφέρονται στη λίστα με τα συστατικά. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν και τρανς λιπαρά, τα οποία προκύπτουν από γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν λιπαρά και δεν είναι τόσο επικίνδυνα όσο αυτά που προκύπτουν από την υδρογόνωση των ελαίων. Παρ’ όλ’ αυτά έχουν πολλές θερμίδες, οπότε και πάλι θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στην κατανάλωσή τους.
Μοσχαρίσιο κρέας: κι αυτό στη λίστα με τρανς

Όπως με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το μοσχάρι μπορεί επίσης να περιέχει τρανς λιπαρά. Καλό είναι να αποφεύγετε να το παραγγέλνετε όταν βγαίνετε έξω για φαγητό και να μειώσετε την κατανάλωση χάμπουργκερ κ.λπ., ενώ αν μαγειρεύετε μοσχάρι στο σπίτι, φροντίστε να αφαιρείτε το εμφανές λίπος.
Κράκερ: επιλέξτε τα σωστά
Είναι ό,τι πρέπει για το γραφείο, το ταξίδι και γενικότερα αποτελούν τα πιο εύκολα σνακ που μπορείτε να κουβαλάτε πάντα και παντού. Κάποια, όμως, μπορεί να περιέχουν υδρογονωμένα έλαια και ο μόνος τρόπος να βεβαιωθείτε είναι να τσεκάρετε τη λίστα με τα συστατικά τους, γιατί ακόμη και μικρές ποσότητες μπορούν να μας βλάψουν αν τα καταναλώνουμε καθημερινά.
Κατεψυγμένα γεύματα: βλαβερά για την υγεία
Στη συγκεκριμένη κατηγορία γευμάτων, τα τρανς λιπαρά κάνουν τα τρόφιμα πιο σταθερά, ενώ ταυτόχρονα τους δίνουν μια πιο γεμάτη γεύση, έτσι ώστε να αισθανόμαστε ότι ευχαριστιόμαστε το γεύμα μας και ταυτόχρονα ικανοποιούμε την πείνα μας. Τα γεύματα, όμως, αυτά, όπως επίσης και αυτά που μπαίνουν στους φούρνους μικροκυμάτων εντάσσονται στην κατηγορία τροφών με περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά οξέα, γι’ αυτό καλό είναι να μειώσετε την κατανάλωσή τους.
Δημητριακά, μπάρες ενέργειας: με προσοχή η κατανάλωσή τους
Το πρωινό είναι ίσως το πιο βασικό γεύμα της ημέρας, όταν όμως δεν προσέχουμε τις τροφές που το απαρτίζουν, χάνει την αξία του. Πολλά από τα δημητριακά που καταναλώνουμε κάθε πρωί, αλλά και από τις ενεργειακές μπάρες που έχουμε στην τσάντα μας για ώρα ανάγκης, βρίσκονται στη λίστα με τις τροφές που περιέχουν τρανς λιπαρά. Ο έλεγχος στις ετικέτες θα σας βοηθήσει να δείτε τι πρέπει να αποφύγετε.
Μείγματα για βάφλες και τηγανίτες: προτιμήστε να τα φτιάξετε μόνοι σας
Συχνά, τα μείγματα αυτά που μας βοηθούν να φτιάξουμε μια γευστική βάφλα ή τηγανίτα, αλλά με κάποιο κόστος, αφού συχνά περιέχουν υδρογονωμένα έλαια. Προτιμήστε να φτιάξετε μόνοι σας το μείγμα με αβγά, αλεύρι, μπέκιν πάουντερ, ζάχαρη άχνη, γάλα, βανίλια, σπορέλαιο και λίγο αλάτι.
Ντόνατς και διάφορα γλυκά: καμουφλαρισμένος κίνδυνος
Τα περισσότερα αρτοπαρασκευάσματα, αλλά και τα γλυκά που βρίσκουμε σε ζαχαροπλαστεία ή σούπερ μάρκετ ανήκουν κι αυτά στις «απαγορευμένες» τροφές. Μάλιστα, νέες έρευνες έχουν δείξει ότι παρ’ όλο που η κατανάλωση γλυκών βοηθάει τον οργανισμό να παράγει ενδορφίνες και να αισθάνεται ευχαρίστηση, ταυτόχρονα η κατανάλωση τρανς λιπαρών αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης μελλοντικά. Μην ξεχνάτε ότι μεγάλη περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά έχουν τα ντόνατς, τα διάφορα κέικ, τα μπισκότα κ.ο.κ.

1 σχόλιο: