ΜΕΝΟΥ

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ ΜΑΚΡΑΣ ΑΛΥΣΣΙΔΑΣ Ω3..

Τα εικοσανοειδή είναι παράγωγα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που αποτελούνται από είκοσι άτομα άνθρακα και
Λειτουργούν Ως Ορμόνες Με Τη Διαφορά Ότι Δεν Παράγονται Από Ένα Συγκεκριμένο Αδένα,
Αλλά Από Κάθε Κύτταρο Του Ανθρώπινου Οργανισμού.
Δρουν σαν βιοχημικοί μεσολαβητές για τη μετάδοση των κυτταρικών ερεθισμάτων από τη μεμβράνη στο εσωτερικό του κυττάρου.
Στην ουσία, οι άνθρωποι έχουν περίπου 60 τρισεκατομμύρια εικοσανοειδείς αδένες, από τους οποίους όμως δεν μπορούν να παραχθούν ορισμένα ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως το λινολεϊκό και λινολενικό, που χαρακτηρίζονται ως απαραίτητα και λαμβάνονται από τη διατροφή.
Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα ταξινομούνται είτε
·ως ωμέγα-6
·είτε ως ωμέγα-3,
ανάλογα με τη θέση των διπλών δεσμών στο μόριο του λιπαρού οξέος.  Αυτοί οι δύο τύποι των απαραίτητων λιπαρών οξέων,
όταν μεταβολίζονται, παράγουν εικοσανοειδή που μπορούν να δρουν εντελώς διαφορετικά στη φυσιολογία και διακρίνονται σε
·«καλά» και
·«κακά» εικοσανοειδή βάσει των άμεσων επιπτώσεων των λειτουργιών τους.
Ουσιαστικά δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» εικοσανοειδή, αφού και τα δυο στις σωστές αναλογίες είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού.
Για παράδειγμα, σε περίπτωση αιμορραγίας τα «κακά» εικοσανοειδή είναι απαραίτητα για τη δημιουργία θρόμβου και την αναστολή της αιμορραγίας, όταν όμως τα ίδια εικοσανοειδή βρίσκονται σε αυξημένα επίπεδα μπορεί να οδηγήσουν χωρίς λόγο στη δημιουργία θρόμβου με τελικό επακόλουθο έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Η παραγωγή των εικοσανοειδών ξεκινάει από το λινολεϊκό οξύ, ένα ω-6 λιπαρό οξύ, που βρίσκεται στις περισσότερες τροφές του καθημερινού μας διαιτολογίου.
Μάλιστα όσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα του φαγητού σε λίπος, τόσο περισσότερο λινολεϊκό περιέχει.
Το λινολεϊκό μετατρέπεται σε διχομο-γ-λινολεϊκό οξύ (DGLA), το οποίο είναι η πρόδρομη ένωση των «καλών» εικοσανοειδών.
Όμως, παρουσία του ενζύμου δέλτα -5- δεσατουράση μετατρέπει το DGLA σε αραχιδονικό οξύ που αποτελεί  πρόδρομη ένωση των «κακών» εικοσανοειδών.
Όσο λιγότερο αραχιδονικό οξύ παράγεται, τόσο η ισορροπία μετατοπίζεται προς τα «καλά» εικοσανοειδή και -στην περίπτωση μας- τόσο μειώνονται φαινόμενα πόνου και φλεγμονής.
Πώς όμως ρυθμίζονται τα επίπεδα του ενζύμου δέλτα -5- δεσατουράση;
Το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (ΕΠΑ), αναστέλλει τη δράση του ενζύμου δέλτα -5- δεσατουράση.

Το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (ΕΠΑ) είναι ένα ω-3 λιπαρό οξύ, που συντίθεται στον οργανισμό, αλλά που κυρίως υπάρχει στις τροφές και ιδιαίτερα στα ψάρια και φυσικά το ιχθυέλαιο.
Η ποσότητα του, ρυθμίζει την αναλογία καλών και κακών εικοσανοειδών, διότι αναστέλλοντας το ένζυμο δέλτα -5- δεσατουράση, μειώνει την παραγωγή ΑΑ και συνεπώς την παραγωγή κακών εικοσανοειδών και ευνοείται η μετατροπή του DGLA, σε καλά εικοσανοειδή.
Η δραστηριότητα του ενζύμου ελέγχεται και ενδογενώς μέσω των ορμονών γλυκαγόνη (ίδια δράση με το ΕΠΑ) και ινσουλίνη.
Έτσι, μια διατροφή πλούσια σε

·ω-6 λιπαρά οξέα,
·υδατάνθρακες και
·τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη οδηγεί σε
απότομη έκκριση ινσουλίνης και τελικά αυξημένα επίπεδα «κακών» εικοσανοειδών με αποτέλεσμα επιδείνωση των συμπτωμάτων φλεγμονωδών παθήσεων.
Αυτό όμως που καθορίζει την καλή υγεία του οργανισμού
είναι ο λόγος αραχιδονικού οξέος προς εικοσιπεντανοϊκό οξύ. Έχει βρεθεί ότι όταν η τιμή του κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 3 ο οργανισμός βρίσκεται σε ευεξία, δηλαδή σε τέλεια σωματική και ψυχική υγεία.
Ο ιδανικός λόγος 1,5 του ΑΑ/ EPA συναντάται στους Γιαπωνέζους που θεωρούνται ως ο μακροβιότερος και υγιέστερος πληθυσμός στον κόσμο(11-14).
Παρουσιάζουν, επίσης, τη χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων στον κόσμο.
Αντίθετα, ο μέσος όρος του λόγου ΑΑ/ EPA των Αμερικανών είναι περίπου 11.

Για τους ασθενείς με φλεγμονώδεις καταστάσεις και νευρολογικές διαταραχές, ο λόγος ΑΑ/ EPA είναι πάνω από 20.
Η προσέγγιση της κατάστασης ευεξίας απαιτεί διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρι, ελαιόλαδο και σωστή αναλογία υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λίπους στα καθημερινά μας γεύματα.
Επίσης, ιδιαίτερα αποτελεσματικό για το συγκεκριμένο στόχο αποτελεί το καθαρό ιχθυέλαιο υψηλής συγκέντρωσης σε ΕΠΑ και DHA, ένα άλλο ω-3 λιπαρό οξύ που αποτελεί βασικό συστατικό του λίπους του εγκεφάλου.
Περισσότερο από το 60% του καθαρού βάρους του εγκεφάλου είναι λίπος. Το DHA, είναι απαραίτητο για την κατασκευή του νευρικού ιστού και βοηθάει τις λειτουργίες του νευρικού μας συστήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν φαρμακευτικά σκευάσματα (Omacor, Zodin)που στηρίζουν τη θεραπευτική τους αξία (κυρίως για αντιμετώπιση υπερχοληστεριναιμίας και υπερλιπιδαιμίας)  στα δυο αυτά ω-3 λιπαρά οξέα.
Σε ερευνητικό στάδιο, βρίσκεται η αποτελεσματικότητα
αναστολής και των δυο κυκλο-οξυγενασών από το φαρμακευτικό σκεύασμα φυτικής προέλευσης που χρησιμοποιείται ως προστατευτικό των αγγειών και φλεβοτονωτικό.
Πρόκειται για ξηρό εκχύλισμα του φλοιού παραθαλάσσιου πεύκου της ποικιλίας Pinus pinaster maritime (Pinaceae) που ευδοκιμεί μόνο στα γαλλικά παράλια νότια του Μπορντώ.
Κλινική μελέτη σχετικά με το μηχανισμό δράσης του ισχυρού αντιοξειδωτικού αυτού σκευάσματος έδειξε αναστολή τόσο της C0X-1 όσο και της COX-2, ενώ βρέθηκε υψηλή βιοδιαθεσιμότητα των δραστικών συστατικών μόλις 30λεπτά μετά από του στόματος χορήγηση.
Νεότερη μελέτη σε εθελοντές ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα και τρίμηνη χορήγηση 100mg Pycnogenol ημερησίως από το στόμα είχε ενθαρρυντικά αποτελέσματα ως προς την ανακούφιση των συμπτωμάτων, τη βελτίωση της κινητικότητας και τη μείωση της δοσολογίας των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
Προφανώς, υπάρχουν και άλλες διατροφικές και μη εναλλακτικές μέθοδοι που μπορούν τουλάχιστον να επιβραδύνουν την εμφάνιση παθήσεων που απαιτούν τη χρήση ΜΣΑΦ ή να μειώσουν τη δοσολογία των ήδη χορηγούμενων ΜΣΑΦ.
«Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου η τροφή σου» είχε πει ο Ιπποκράτης και είναι πιο επίκαιρο από ποτέ στη σημερινή εποχή της πολυφαρμακίας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ…
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής ευνοεί σ’ όλα τα επίπεδα την εκδήλωση μυοσκελετικών παθήσεων και γενικά  καταστάσεων που χρήζουν θεραπείας με ΜΣΑΦ (ισχυροί πονοοκέφαλοι, ημικρανίες).
Η ανάγκη για γρήγορη ανακούφιση του πόνου δε δίνει τον απαιτούμενο χώρο και χρόνο σε εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας, όπως φυσιοθεραπεία, κρυοθεραπεία, εφαρμογή ζεστών επιθεμάτων, ηλεκτροθεραπεία, να συμβάλουν στη βελτίωση της κατάστασης και στην σταδιακή αποκατάσταση της υγείας του ασθενούς.
Η αντίληψη ότι το «κακό» συμβαίνει πάντα στο σπίτι του διπλανού και όχι φυσικά στο δικό μας κυριαρχεί σε κάθε επίπεδο, αφού απόψεις του τύπου «εγώ έχω γερό στομάχι» ή «το παίρνω χρόνια και δεν έπαθα τίποτα» ή το κλασικό «το παίρνει η γειτόνισσα και είναι πολύ καλό» ακούγονται συχνά στα φαρμακεία.
Γι΄αυτούς τους λίγους αξίζει να προσπαθήσουμε, να ασχοληθούμε λίγο παραπάνω και να τους προτείνουμε πιο ήπιες μεθόδους αντιμετώπισης του προβλήματός τους, πριν καταλήξουμε στη χορήγηση των…ΜΣΑΦ.
Κλείνοντας, ένα μικρό τρύκ, που μπορεί να σας πεί πολλά…Μήπως..Το δέρμα στα μπράτσα σας θυμίζει… το δέρμα της κότας; 

Ίσως σας λείπουν λιπαρά οξέα.
Αυτά τα χαρακτηριστικά μικρά εξογκώματα οφείλονται σε υπερσυγκέντρωση κερατίνης εξαιτίας της έλλειψης του «φυσικού λαδιού» που λιπαίνει ενδογενώς την επιδερμίδα και συντίθεται από τα λιπαρά οξέα της τροφής μας. Μπορεί να εμφανιστούν και σε άλλα σημεία του σώματός σας και δεν φεύγουν εύκολα.
Τι να κάνετε; Είναι απλό: 

Τρώτε λιπαρά ψάρια, αυγά, λάδι και ξηρούς καρπούς…και φυσικά ιχθυέλαιο, όμως δείτε και έναν… δερματολόγο .. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ