Μιχάλης Τορναρίτης
Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ίδρυµα
Υγεία του Παιδιού
Με
σκοπό τη διευκρίνιση
του ρόλου των Trans
Λιπαρών Οξέων στην
ανθρώπινη υγεία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ευρωπαϊκή
Αρχή Ασφάλειας Τροφίµων (European Food Safety Authority, EFSA) µια επιστηµονική
γνώµη. Η έκθεση της Αρχής δηµοσιεύθηκε τον Αύγουστο
2004 και µεταφράστηκε για την αιδιατρική
Ενηµέρωση.
Τι είναι τα Trans Λιπαρά Οξέα;
Τα ακόρεστα λιπαρά
οξέα είναι µόρια που περιέχουν
τουλάχιστον ένα διπλό
δεσµό. Ταξινοµούνται ως cis ή trans ανάλογα µε τη δοµή του διπλού
δεσµού µέσα στο µόριο. Τα περισσότερα ακόρεστα λιπαρά οξέα στη
διατροφή απαντούν µε τη cis µορφή ενώ σε µικρή αναλογία µε τη trans µορφή. Τα
Trans Λιπαρά Οξέα (ΤΛΟ) προέρχονται από τη διατροφή από 3 κύριες πηγές:
•
Βακτηριακό σχηµατισµό ακόρεστων λιπαρών
οξέων στο στόµαχο των µηρυκαστικών ζώων
όπως οι
αγελάδες και τα
πρόβατα (µεταφερόµενα στο λίπος,
κρέας και γάλα των µηρυκατικών)
•
Βιοµηχανική
υδρογόνωση ή στερεοποίηση
των φυτικών ελαίων που χρησιµοποιούνται για
την επάλειψη λίπους ή στα µαγειρικά λίπη
•
Ζέσταµα ή τηγάνισµα των ελαίων σε υψηλές
θερµοκρασίες
Τα ΤΛΟ, εποµένως, υπάρχουν στο βοδινό και πρόβειο λίπος και τα
ζωικά παράγωγα από το κρέας και το γάλα τους. Βρίσκονται επίσης σε αλείµµατα
λίπους και προϊόντα
ζαχαροπλαστικής όπως
µπισκότα, κέϊκς, πίττες
και στα τηγανισµένα φαγητά.
Τρέχουσα Πρόσληψη
Ανάµεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης η πρόσληψη ΤΛΟ
ποικίλει ευρέως. Το 1995/6
η υπολογιζόµενη πρόσληψη ΤΛΟ
κυµαινόταν στα 1,2-6,7 g/µέρα
στους άνδρες και 1,7-4,1 g/µέρα στις γυναίκες µε τη µικρότερη κατανάλωση στις
χώρες τις µεσογείου. Πρόσφατες µελέτες, πάντως, έδειξαν ότι
η πρόσληψη ΤΛΟ
σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες
συνεχίζει να ελαττώνεται µε την
επαναπροσδιορισµό της σύνθεσης των αλειµµάτων
λίπους που στόχευαν στη µειωµένη σύνθεση σε ΤΛΟ.
Καρδιαγγειακά νοσήµατα
Έχει τεκµηριωθεί από
πολλές µελέτες στον άνθρωπο ότι
τα ΤΛΟ, όπως και τα κορεσµένα λίπη, αυξάνουν
τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης στον
ορό αυξάνοντας έτσι
τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο (ΣΝ).
Σε αντίθεση όµως µε τα κορεσµένα λίπη, τα ΤΛΟ οδηγούν επίσης σε
µείωση των επιπέδων της HDL (καλής)
χοληστερόλης και αυξάνουν
τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων του
ορού, στοιχεία που επίσης
συνδυάζονται µε αυξηµένο κίνδυνο για ΣΝ. Έτσι σε αντιστοιχία επιπέδων (ανά
γραµµάριο), τα ΤΛΟ αυξάνουν τον κίνδυνο για ΣΝ περισσότερο από τα
κορεσµένα λιπαρά οξέα.
Η πρόσληψη πάντως των ΤΛΟ στην
Ευρώπη είναι δέκα φορές µικρότερη απ’ αυτή
των κορεσµένων λιπαρών οξέων. Σύµφωνα µε τον καθηγητή Albert
Flynn, πρόεδρο της επιτροπής της EFSA, δεδοµένης της τρέχουσας πρόσληψης
ΤΛΟ, η πιθανότητα
να αυξάνουν σηµαντικά τον κίνδυνο για ΣΝ είναι πολύ µικρότερη σε σχέση
µε τα κορεσµένα λιπαρά οξέα, τα οποία καταναλώνονται σε µεγαλύτερη ποσότητα από
τις διατροφικές ανάγκες σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.
Άλλοι κίνδυνοι στην υγεία
Η EFSA
συµπεραίνει σε σχέση µε
άλλους κινδύνους στην υγεία ότι οι µελέτες στον άνθρωπο δεν έδειξαν
πειστικά ακόµα άλλες ανεπιθύµητες
ενέργειες σε παραµέτρους όπως η αρτηριακή πίεση
ή η αντίσταση στην ινσουλίνη που συνοδεύει το
Ζωικά σε σχέση µε τα βιοµηχανικά ΤΛΟ
Παρ’ όλο που τα ζωικά λίπη και τα βιοµηχανικά στερεοποιηµένα λίπη
περιέχουν ίδιου τύπου ΤΛΟ, η ποσότητα
σε κάθε είδος
σαφώς διαφέρει. Στις περισσότερες παρεµβατικές µελέτες µε
συµµετοχή ανθρώπων µέχρι σήµερα, έχουν
χρησιµοποιηθεί ΤΛΟ από υδρογονωµένα φυτικά έλαια. Γι’ αυτό το λόγο η
ESFA συµπεραίνει πως δεν είναι δυνατό ακόµα να λεχθεί αν οι επιπτώσεις υγείας
διαφέρουν ανάλογα µε την πηγή των ΤΛΟ. ∆εν υπάρχει επίσης αξιόπιστη
µέθοδος εργαστηριακής διάκρισης,
σε µεγάλη ποικιλία τροφίµων,
όπως των
γαλακτοκοµικών προϊόντων ή του βοδινού λίπους
σε σχέση µε αυτά των υδρογονωµένων ελαίων.
∆ιατηρήστε χαµηλή πρόσληψη
Η ανασκόπηση της EFSA υπογραµµίζει ότι τα
ΤΛΟ αυξάνουν τον
κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήµατα και συνεπώς η πρόσληψη
ΤΛΟ από όλες τις πηγές πρέπει
να διατηρηθεί χαµηλή.
Η αποµάκρυνση ή η ελάττωση της πρόσληψης των ΤΛΟ σε πολλά είδη διατροφής
πρέπει να συνεχιστεί και πρέπει να
αντικατασταθούν µε cis-ακόρεστα λίπη
παρά µε κορεσµένα λίπη
όπου αυτό είναι δυνατό.
Βιβλιογραφία
European Food Safety Authority (2004). Opinion of
the Scientific
Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies on Trans fatty acids in
foods and the effect on human health of the consumption of trans fatty acids.
www.efsa.eu.int
Δεν υπάρχουν σχόλια: