ΜΕΝΟΥ

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Κονδυλώματα πρωκτού



Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι μία πάθηση όπου μικρά ογκίδια εμφανίζονται μέσα και γύρω από τον πρωκτό. Πρόκειται για μια μορφή κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα κονδυλώματα πρωκτού δεν προκαλούν ενόχληση ή πόνο. Όμως, στην περίπτωση που αυξηθούν σε μέγεθος, μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα ή και αιμορραγία.

Πολλά άτομα, λόγω της έλλειψης συμπτωμάτων, δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν κονδυλώματα.

Τα κονδυλώματα πρωκτού μπορεί να εμφανιστούν είτε μόνο σε ένα σημείο είτε, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να εξαπλωθούν σε διαφορετικά μέρη των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού.

Κονδυλώματα Πρωκτού – Ποια είναι τα αίτια εμφάνισής τους;

Το βασικότερο αίτιο για την εμφάνιση των κονδυλωμάτων, τόσο των γεννητικών οργάνων όσο και του πρωκτού, είναι ο ιός HPV.

Ο ιός HPV (Human Papilloma Virus) είναι η πιο συνηθισμένη σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Στους νέους ανθρώπους, μπορεί να είναι ασυμπτωματικός, ενώ αρκετά συχνά απομακρύνεται χωρίς κάποια θεραπεία.

Ωστόσο, ο ιός μπορεί να παραμείνει στο σώμα και να αναπτύξει κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων ή/ και του πρωκτού.

Υπάρχουν μερικοί τύποι του ιού HPV που προκαλούν τα κονδυλώματα και άλλοι που μπορεί να οδηγήσουν σε προκαρκινικές βλάβες (δυσπλασίες) του πρωκτού. Αυτές, αν μείνουν αθεράπευτες για αρκετό διάστημα, υπάρχει πιθανότητα να εξελιχθούν σε καρκίνο του πρωκτού (σε σπάνιες περιπτώσεις).

Η μετάδοση του ιού HPV γίνεται από ένα άτομο σε άλλο είτε με σεξουαλική είτε με δερματική επαφή. Η μετάδοση του HPV μπορεί να συμβεί ακόμα και αν δεν είναι ορατά τα κονδυλώματα.

Σύμφωνα με το Center Disease Control and Prevention (CDC), τα κονδυλώματα μεταδίδονται κυρίως μέσω της γεννητικής και πρωκτικής σεξουαλικής επαφής. Σχεδόν όλες οι γυναίκες και οι άνδρες που είναι σεξουαλικά ενεργοί, θα προσβληθούν από τον ιό HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Κονδυλώματα Πρωκτού – Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλούν;

Τα συμπτώματα που προκαλούν τα κονδυλώματα πρωκτού, αρχικά μπορεί να μην είναι εμφανή. Τα κονδυλώματα αναπτύσσονται στην περιπρωκτική περιοχή ή μέσα στον πρωκτό και το μέγεθός τους, σε αρχικό στάδιο, μπορεί να είναι τόσο μικρό ώστε να μην είναι ορατά.

Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να μεγαλώσουν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να φτάσουν πολύ μεγάλο μέγεθος. Το χρώμα τους μπορεί να είναι κοκκινωπό, κίτρινο, ροζ ή ανοιχτό καφέ. Επίσης, κάποιες φορές μπορεί να εμφανίζονται στο χρώμα του δέρματος.

Τα πρωκτικά κονδυλώματα συνήθως δεν προκαλούν πόνο ή δυσφορία.

Παρόλα αυτά, μπορεί να παρουσιαστούν συμπτώματα όπως είναι:

  • Κνησμός στην περιοχή του πρωκτού
  • Αιμορραγία από τον πρωκτό
  • Έκκριση υγρών από τον πρωκτό
  • Αίσθηση διόγκωσης στην πρωκτική περιοχή

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση για τα κονδυλώματα πρωκτού πραγματοποιείται από γενικό χειρουργό και περιλαμβάνει λήψη ιατρικού ιστορικού και φυσική εξέταση.

Ο γιατρός με τη χρήση ειδικού εργαλείου θα αναζητήσει τα κονδυλώματα και πιθανές συνοδές βλάβες μέσα στον πρωκτικό σωλήνα. Επίσης, μπορεί να κάνει πλήρη εξέταση της περιοχής της πυέλου για να διαπιστώσει τυχόν άλλες μορφές κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων.

Σε κάποιες περιπτώσεις πολύ χρήσιμο κρίνεται το Τεστ Pap πρωκτού. Πρόκειται για μία απολύτως ανώδυνη και σύντομη εξέταση όπου λαμβάνεται δείγμα ιστού και κατόπιν πραγματοποιείται εργαστηριακός έλεγχος. Μέσα από αυτήν την εξέταση, δίνεται μία ακριβής αξιολόγηση και π κατάλληλος προσανατολισμός για τη σωστή θεραπεία.

Κονδυλώματα Πρωκτού – Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία εξαρτάται από τον αριθμό και τη θέση των κονδυλωμάτων, καθώς και την επιλογή του ασθενούς.

Αφαίρεση κονδυλωμάτων
Η αφαίρεση κονδυλωμάτων μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή άλλων θεραπειών. Ανάλογα με τη σοβαρότητα και την ταξινόμηση των πρωκτικών κονδυλωμάτων, οι θεραπείες μπορούν να είναι:

  • Κρυοθεραπεία – Κατά τη διαδικασία αυτή χρησιμοποιείται υγρό άζωτο, το οποίο παγώνει τα κονδυλώματα. Μετά την ψύξη, τα κονδυλώματα πέφτουν.
  • Ηλεκτροδιαθερμία – Τα κονδυλώματα καυτηριάζονται μέσω ρεύματος.
  • Θεραπείες laser – Με το laser χρησιμοποιείται ενέργεια που μεταδίδεται από φως μεγάλης έντασης. Αυτή η τεχνική εφαρμόζεται συνήθως μόνο σε δύσκολες περιπτώσεις.

Εάν τα κονδυλώματα έχουν μεγάλη έκταση, η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί σταδιακά.

Χειρουργική θεραπεία
Η χειρουργική θεραπεία μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική σε περιπτώσεις μεγαλύτερων κονδυλωμάτων που βρίσκονται μέσα στον πρωκτό. Η επέμβαση συνήθως εκτελείται στο χώρο του ιατρείου και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο χειρούργος χρησιμοποιεί ειδικό εργαλείο, με το οποίο αφαιρεί τα κονδυλώματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αναισθησία είναι τοπική.

Μετά από την αφαίρεση των κονδυλωμάτων, οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν μια ενόχληση και ελαφρύ πόνο για λίγες ημέρες, ο οποίος αντιμετωπίζεται με παυσίπονα.

Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες εξαρτάται από την έκταση της πάθησης και της θεραπείας που εφαρμόστηκε.

 

ΠΗΓΗ   www.drsevastiadis.gr/kondylwmata-prwktou/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ