ΜΕΝΟΥ

Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Αποκατάσταση πτώσης ποδιού: Ορισμός, αιτίες και λύσεις αποκατάστασης

 


 Η πτώση του ποδιού, γνωστή και ως drop foot, είναι η αδυναμία ανύψωσης του μπροστινού μέρους του ποδιού λόγω αδυναμίας ή παράλυσης των μυών που σηκώνουν το πόδι (Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών). Μπορεί να είναι μια προσωρινή ή μόνιμη κατάσταση, οπότε αντιμετωπίστε το αμέσως μόλις δείτε σημάδια.

Η πτώση του ποδιού δεν είναι ασθένεια αλλά σύμπτωμα μιας υποκείμενης μυϊκής, νευρολογικής ή ανατομικής διαταραχής. Αυτό το ιστολόγιο θα σας εκπαιδεύσει σχετικά με το τι είναι η πτώση του ποδιού, τους συνήθεις λόγους που συμβαίνει και επίσης τις πιθανές θεραπευτικές επιλογές.

Τρεις αιτίες πτώσης ποδιών

Υπάρχουν τρεις κύριες αιτίες της πτώσης του ποδιού: τραυματισμός νεύρων, μυϊκές διαταραχές και διαταραχές του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Η συνεργασία με έναν επαγγελματία ιατρό θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τι προκαλεί πτώση του ποδιού.

Αιτία #1: Τραυματισμός νεύρων

Πρώτον, η πιο κοινή αιτία πτώσης του ποδιού είναι η βλάβη ή η συμπίεση του περονιαίου νεύρου. Το περονιαίο νεύρο είναι ένα νεύρο που μεταφέρει σήματα από τον εγκέφαλό σας και σας επιτρέπει να συσπάτε τους μύες που ανασηκώνουν το μπροστινό μέρος του ποδιού σας. Η βλάβη του περονιαίου νεύρου μπορεί να προέλθει από αθλητικούς τραυματισμούς, τραυματισμούς στη μέση, τον τοκετό και πολλά άλλα.

Αιτία #2: Μυϊκές διαταραχές

Δεύτερον, η πτώση του ποδιού μπορεί να είναι αποτέλεσμα μυϊκών διαταραχών. Οι μυϊκές διαταραχές είναι καταστάσεις που προκαλούν τους μύες να εξασθενούν αργά ή να επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου προκαλώντας πτώση του ποδιού. Αυτές οι διαταραχές μπορεί να περιλαμβάνουν μυϊκή δυστροφία, νόσο Charcot-Marie-Tooth ή πολιομυελίτιδα.

Αιτία #3: Διαταραχές του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού      

Τρίτον, η πτώση του ποδιού εμφανίζεται από διαταραχές του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού. Πρόκειται για διαταραχές που επηρεάζουν άμεσα τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό . Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλική παράλυση, σκλήρυνση κατά πλάκας ή σκλήρυνση κατά πλάκας ή αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, πιο γνωστή ως ALS ή νόσος του Lou Gehrig.

Επιλογές θεραπείας

Υπάρχουν τέσσερις δημοφιλείς τρόποι αντιμετώπισης της πτώσης του ποδιού: χειρουργική επέμβαση, ηλεκτρική διέγερση, AFO και αποκατάσταση.

Θεραπεία #1

Η πρώτη θεραπευτική επιλογή για την πτώση του ποδιού είναι η χειρουργική επέμβαση. Για παράδειγμα, η χειρουργική επέμβαση είναι πιο πιθανό να είναι η επιλεγμένη επιλογή για θεραπεία εάν ένα τσιμπημένο νεύρο ή κήλη δίσκου προκαλεί τα συμπτώματα της πτώσης του ποδιού. Ένας γιατρός μπορεί να προτείνει να συγχωνευτούν τα οστά του αστραγάλου και του ποδιού για να βελτιώσουν το βάδισμα και την ικανότητα του ατόμου να περπατήσει.

Θεραπεία #2

Εάν δεν απαιτείται χειρουργική επέμβαση,  η ηλεκτρική διέγερση  είναι μια δεύτερη επιλογή για τη θεραπεία των νεύρων και των μυών που προκαλούν την πτώση του ποδιού. Υπάρχουν δύο συνήθεις τύποι ηλεκτρικής διέγερσης: FES και NMES. Το FES, ή η λειτουργική ηλεκτρική διέγερση, χορηγείται με δύο τρόπους. Ένα φορώντας μια συσκευή e-stim σχεδιασμένη για περιπατήσεις μεγάλων αποστάσεων και δύο, χρησιμοποιώντας μια συσκευή ηλεκτρικής διέγερσης με σκανδάλη χειρός.

Η συσκευή φοριέται ακριβώς κάτω από το γόνατο και διεγείρει τη φυσιολογική λειτουργία του περονιαίου νεύρου. Επομένως, το μπροστινό μέρος του ποδιού ανασηκώνεται σε έναν υπολογισμένο χρόνο και βοηθά στη συστολή των μυών που σηκώνουν το μπροστινό μέρος του ποδιού σας. Υπάρχει η επιλογή χρήσης μιας συσκευής e-stim, όπως το Saebo Stim Pro , η οποία διαθέτει σκανδάλη FES για λειτουργική προπόνηση.

 

Το Saebo Stim Pro έχει NMES, ή νευρομυϊκή ηλεκτρική διέγερση, η οποία αντιμετωπίζει την πτώση του ποδιού εφαρμόζοντας ηλεκτρική διέγερση στους μύες που ανασηκώνουν το πόδι σας. Η συσκευή e-stim θα ενεργοποιείται και θα απενεργοποιείται, με αποτέλεσμα οι μύες να συστέλλονται επανειλημμένα.

Το  Saebo Stim  Spa  παρέχει εξαιρετικά ασφαλή, χαμηλής στάθμης ηλεκτρική διέγερση που έχει σχεδιαστεί για τη βελτίωση της αίσθησης, τη μείωση της σπαστικότητας, τη βελτίωση της λειτουργίας και τη μείωση του πόνου στο πόδι. Η συσκευή λειτουργεί βυθίζοντας το εμπλεκόμενο πόδι, μαζί με τα σχετικά ηλεκτρόδια από καουτσούκ, στο νερό για μια συνεδρία διέγερσης 30 λεπτών.

 

Το  Saebo Stim  Spa παρέχει περιφερειακή «υποβρύχια» νευρική διέγερση που είναι συνεπής, άνετη και ομοιόμορφα κατανεμημένη σε όλη την πληγείσα περιοχή. Αυτή η μορφή διέγερσης περιβάλλει τα πόδια με ένα καταπραϋντικό και ομοιόμορφο επίπεδο ρεύματος που αντιμετωπίζει τις υποκείμενες παθήσεις.

Θεραπεία #3

Ένας τρίτος τρόπος αντιμετώπισης της πτώσης του ποδιού είναι η χρήση νάρθηκας ή ορθώσεων αστραγάλου-ποδιού, πιο γνωστές ως AFOs. Η χρήση ορθωτικού (AFO) που υποστηρίζει το πόδι σε κανονική θέση είναι μια κοινή θεραπεία για την πτώση του ποδιού. Η συσκευή σταθεροποιεί το πόδι και τον αστράγαλο ενώ κρατά το μπροστινό μέρος του ποδιού σας από το έδαφος όταν περπατάτε. Παραδοσιακά, οι γιατροί έχουν συνταγογραφήσει ογκώδεις, δύσκαμπτους νάρθηκες που μπαίνουν μέσα στο παπούτσι σας, όπως πλαστικό ή ανθρακονήματα AFO.

Υπάρχει μια εναλλακτική λύση όπως το AFO χωρίς παπούτσι, το  Saebo Step .  Το Saebo Step είναι ένα ελαφρύ, οικονομικό και χαμηλού προφίλ ποδαράκι. Το στήριγμα κάθεται γύρω από τον αστράγαλο και όχι μέσα στο παπούτσι. Οι χρήστες μπορούν να το φορέσουν με σχεδόν κάθε τύπο παπουτσιού, κρύβοντάς το κάτω από τα ρούχα. Η συσκευή ενθαρρύνει τους μύες του ποδιού και του αστραγάλου να συνεργαστούν. Αυτό δεσμεύει τους σωστούς μύες οδηγώντας σε μια καλύτερη, πιο προοδευτική αποκατάσταση. 

Επιταχύνετε την ανάρρωση συνδυάζοντας το Saebo Stim Spa  και το  Saebo Step . Αρχικά, χρησιμοποιήστε το SaeboStim Spa για να παρέχετε μια εξαιρετικά ασφαλή, χαμηλής στάθμης ηλεκτρική διέγερση. Αυτή η συσκευή έχει σχεδιαστεί για να βελτιώνει την αίσθηση, να μειώνει τη σπαστικότητα, να βελτιώνει τη λειτουργία και να μειώνει τον πόνο στο πόδι. Λειτουργεί βυθίζοντας το εμπλεκόμενο πόδι, μαζί με τα σχετικά ηλεκτρόδια από καουτσούκ, στο νερό για μια συνεδρία διέγερσης 30 λεπτών.

 

Μόλις ολοκληρώσετε τη συνεδρία σας, φορέστε το πλήρως ρυθμιζόμενο  Saebo StepΤο Saebo Step σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει τους άβολους, δύσκαμπτους ή ογκώδεις νάρθηκες που μπαίνουν μέσα στο παπούτσι, καθώς και κακώς κατασκευασμένους νάρθηκες που έχουν σχεδιαστεί για έξω από το παπούτσι που δεν έχουν στήριξη και ανθεκτικότητα. Σχεδιάστηκε για να φοριέται άνετα με την πλειοψηφία των ανδρικών ή γυναικείων στυλ παπουτσιών. Τα άτομα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αγαπημένα τους παπούτσια παραγγέλνοντας το κιτ αξεσουάρ για να επιτρέψουν την τροποποίηση υποδημάτων χωρίς οπές.

Θεραπεία #4

Τέλος, η συμμετοχή σε φυσικοθεραπεία ή εργοθεραπεία είναι η τέταρτη θεραπευτική επιλογή. Η θεραπεία που ενισχύει τους μύες του ποδιού, του αστραγάλου και του κάτω ποδιού είναι θεμελιώδης για τη θεραπεία της πτώσης του ποδιού. Οι ασκήσεις διατάσεων και εύρους κίνησης είναι εξαιρετικά για να προσθέσετε στο θεραπευτικό σας σχήμα.

Σταθείτε ξανά στα πόδια σας!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ