ΜΕΝΟΥ

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Τσιμπήματα: Δεν είναι όλα αθώα…

 



Η πιθανότητα να σας τσιµπήσει µέλισσα ή σφήκα µάλιστα, αυξάνεται σηµαντικά, αν κουνάτε απότοµα τα χέρια σας για να το αποµακρύνετε, αν βρίσκεστε κοντά σε φωλιά εντόµων, αν φοράτε έντονο άρωµα και ρούχα µε έντονα χρώµατα ή τρώτε στο δρόµο γλυκιές ή αρκετά λιπαρές τροφές.

Τσίμπημα από μέλισσα ή σφήκα: Τα τσιµπήµατα αυτά, συνοδεύονται από έντονο πόνο, ερυθρότητα και οίδηµα, που µπορεί να εξαπλωθεί µέχρι και 30 εκατοστά από το σηµείο του τσιµπήµατος.

Αφαιρέστε το κεντρί µε ένα τσιµπιδάκι ή µια καρφίτσα που έχετε «κάψει». Προσέξτε µόνο να µην το πιέσετε µε το χέρι, γιατί έτσι το κεντρί θα µπει πιο µέσα, µεγαλώνοντας τον πόνο.

Για ανακούφιση από τη φαγούρα και το κάψιµο τοποθετήστε πάνω στο τσίµπηµα κρύες κοµπρέσες, πάγο τυλιγµένο σε πετσέτα ή οτιδήποτε παγωµένο. Οι ειδικές αντιισταµινικές αλοιφές, έρχονται να ανακουφίσουν γρήγορα από τον κνησµό και τον ερεθισµό που προκαλούν αυτά τα τσιµπήµατα.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα τσιµπήµατα αθώα. Αν το έντοµο έχει καταφέρει τσίµπηµα στο στόµα ή τον λαιµό, αναζητήστε αµέσως ιατρική συµβουλή. Τα τσιµπήµατα στις µεµβράνες του βλεννογόνου του στόµατος µπορεί να προκαλέσουν αµέσως πολύ έντονο πρήξιµο, µε κίνδυνο απόφραξης των αεραγωγών. Ανάγκη άµεσης ιατρικής φροντίδας υπάρχει επίσης, όταν τα συµπτώµατα δεν δείχνουν να υποχωρούν.

Τσίμπημα από τσούχτρα: Ξεπλύνετε το σηµείο µε θαλασσινό νερό, για να φύγουν τυχόν υπολείµµατα της τσούχτρας, αλλά όχι µε γυµνά χέρια γιατί θα κολλήσουν και σε αυτά. Αν δεν έχετε άλλο τρόπο, γεµίστε τη χούφτα σας µε άµµο και τρίψτε την περιοχή.

Η τοποθέτηση αντιισταµινικής αλοιφής θα επιταχύνει την ανακούφιση από τα συµπτώµατα.

Η χηµική ουσία που απελευθερώνουν τα πλοκάµια της τσούχτρας, µπορεί να προκαλέσει πολύ έντονα συµπτώµατα και προβλήµατα σε αλλεργικά ή σε πολύ ευαίσθητα άτοµα.

Τσιμπήματα από κουνούπια: Είναι τα πιο απλά, αλλά δεν παύουν να είναι ενοχλητικά. Μια ειδική αλοιφή ή ένα στικ από το φαρµακείο αρκούν.

Προσοχή όµως!

  • Αν παρουσιαστεί δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιµο ή κάποιο άλλο σύµπτωµα αλλεργίας, όπως φαγούρα σε όλο το σώµα, οδηγήστε τον παθόντα στο γιατρό ή το νοσοκοµείο. Επίσης, απευθυνθείτε άµεσα στο γιατρό, αν το έντοµο τσιµπήσει άτοµο που έχει εµφανίσει στο παρελθόν αλλεργική αντίδραση σαν αυτή που περιγράφηκε παραπάνω.
  • Από τα τσιµπήµατα ελλοχεύει και ο κίνδυνος βακτηριακής λοίµωξης, λόγω του υπερβολικού ξυσίµατος. Γι’ αυτό, είναι σηµαντικό το σηµείο του νυγµού να απολυµανθεί.
  • Σε περιπτώσεις πολλαπλών τσιµπηµάτων (περισσότερων από 50 στα παιδιά και 100-500 στους ενήλικες) επιβάλλεται νοσοκοµειακή νοσηλεία, καθώς υπάρχει αυξηµένος κίνδυνος τοξικής αντίδρασης, απειλητικής για την ζωή του ατόµου.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ