ΜΕΝΟΥ

Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Βασικοί κανόνες για την προστασία της ευαίσθητης περιοχής

 https://www.vita.gr/wp-content/uploads/2022/06/shutterstock_2074157783-1-768x456.jpg

Κάθε γυναίκα πρέπει να ακολουθεί αυτές τις βασικές συμβουλές για να διασφαλίσει την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής της 

Πολλές γυναίκες μέχρι σήμερα αποφεύγουν να μιλούν ή να μοιράζονται συμβουλές για το πώς να διατηρήσουν την υγιεινή στην ευαίσθητη περιοχή τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε για την κολπική υγιεινή για να διατηρείτε τα γεννητικά σας όργανα καθαρά και την αναπαραγωγική σας οδό υγιή.

Το να αγνοείτε τα προβλήματα που σχετίζονται με την κακή κολπική υγιεινή μπορεί να οδηγήσει σε πολλές επιπλοκές, στο μέλλον. Μερικά πράγματα που μπορεί να επηρεαστούν – για παράδειγμα – είναι η σεξουαλική σας ορμή, η γονιμότητά σας, ακόμη και η ικανότητά σας να φτάσετε σε οργασμό…

Γι’ αυτό, κάθε γυναίκα θα πρέπει να γνωρίζει τα σημεία και τα συμπτώματα των κολπικών προβλημάτων και να λάβει σημαντικά μέτρα για να εξασφαλίσει έναν υγιή κόλπο. Ανεξάρτητα λοιπόν από την ηλικία σας, υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής που πρέπει να γνωρίζετε:

  1. Κρατήστε τα εσώρουχά σας στεγνά

Το να μην σκουπίζετε τον κόλπο μετά την ούρηση μπορεί να κάνει το εσώρουχο να βραχεί, κάτι που όχι μόνο μπορεί να οδηγήσει σε άσχημη οσμή αλλά να σας βάλει σε κίνδυνο κολπικών λοιμώξεων. Ως εκ τούτου, συνιστάται πάντα να σκουπίζετε την περιοχή χρησιμοποιώντας χαρτί υγείας ή ένα μαλακό πανί, ώστε τα εσώρουχά σας να είναι πάντα στεγνά.

Το κολπικό υγρό ή έκκριμα είναι μέρος ενός υγιούς κολπικού περιβάλλοντος. Η χρήση προϊόντων όπως το ταλκ ή το υπερβολικό σκούπισμα του κόλπου μπορεί να ευαισθητοποιήσει την ευαίσθητη περιοχή, κάτι που μπορεί να προκαλέσει φαγούρα και κολπική ξηρότητα. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ και να κάνει την περιοχή επιρρεπή σε τραυματισμούς. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η περινεϊκή χρήση ταλκ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου.

  1. Αλλάξτε τις σερβιέτες μετά από 4-6 ώρες

Οι γυναίκες που έχουν φυσιολογική ροή αίματος θα πρέπει να αλλάζουν σερβιέτα κάθε τέσσερις με έξι ώρες. Το ίδιο ισχύει και για τις μέρες που έχετε ελαφριά ροή αίματος. Ωστόσο, εάν έχετε έντονη ροή κατά την έμμηνο ρύση, η αλλαγή σερβιέτας κάθε 3-4 ώρες είναι απαραίτητη. Εάν χρησιμοποιείτε ταμπόν, τότε αλλάξτε το κάθε 6 ώρες. Επίσης, καθαρίστε την περιοχή κάθε φορά που επισκέπτεστε μια τουαλέτα κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

Εάν οι σερβιέτες ή τα ταμπόν δεν αλλάξουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκληθούν δερματικά εξανθήματα και άσχημη οσμή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πρακτική αυτή μπορεί επίσης να σας θέσει σε κίνδυνο λοιμώξεων. Ακόμη, ορισμένες γυναίκες τείνουν να χρησιμοποιούν επαναχρησιμοποιούμενα υφασμάτινα εσώρουχα, τα οποία πρέπει να πλυθούν και να στεγνώσουν σωστά πριν χρησιμοποιηθούν.

  1. Καθαρίστε την ευαίσθητη περιοχή μετά το σεξ

Κάντε συνήθεια να καθαρίζετε την ευαίσθητη περιοχή σας κάθε φορά αφού κάνετε σεξ. Αυτό συμβαίνει επειδή τα σωματικά υγρά και τα σωματίδια από τα προφυλακτικά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό. Επίσης, το να μην καθαρίζεστε μετά το σεξ μπορεί να σας κάνει επιρρεπείς σε κολπικές λοιμώξεις. Ξεπλένετε λοιπόν πάντα τον κόλπο μετά το σεξ με νερό και ένα εξειδικευμένο προϊόν για την ευαίσθητη περιοχή, για να αποτρέψετε λοιμώξεις όπως η ουρολοίμωξη.


  1. Αποφύγετε τη χρήση σαπουνιού στην ευαίσθητη περιοχή

Αποφύγετε τη χρήση σκληρών σαπουνιών ή αρωματικών σαπουνιών για τον καθαρισμό του κόλπου. Η χρήση σαπουνιών με επιβλαβείς χημικές ουσίες όπως η γλυκερίνη, τα αρώματα και τα αντισηπτικά μπορεί να επηρεάσει την υγιή ισορροπία των βακτηρίων στον κόλπο. Επιπλέον, μπορεί επίσης να αλλάξουν το pH στην κολπική περιοχή, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και να οδηγήσει στην ανάπτυξη ανθυγιεινών βακτηρίων. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε ένα εξειδικευμένο προϊόν για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής και νερό, κατά προτίμηση χλιαρό, για να πλύνετε την περιοχή γύρω από τον κόλπο.

  1. Αποφύγετε το κολπικό ντους

Το douche είναι μια συσκευή που διοχετεύει νερό στον κόλπο για να καθαρίσει τις κολπικές εκκρίσεις. Το πλύσιμο περιλαμβάνει τη χρήση ορισμένων χημικών ουσιών που μπορούν να επηρεάσουν το κολπικό pH. Αυτό μπορεί, με τη σειρά του, να διαταράξει τα φυσιολογικά βακτήρια του κόλπου. Επιπλέον, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το πλύσιμο μπορεί να σας προστατεύσει από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις ή κολπικές λοιμώξεις.

  1. Πείτε όχι στα αρωματικά προϊόντα γυναικείας υγιεινής

Δεν είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε προϊόντα γυναικείας υγιεινής, όπως μαντηλάκια με άρωμα, κολπικά αποσμητικά ή απολέπιση για να διατηρείτε τον κόλπο υγιή. Στην πραγματικότητα, αυτά τα προϊόντα μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση και να σας κάνουν επιρρεπείς σε λοιμώξεις. Επιπλέον, η χρήση κολπικών απολέπισης μπορεί να οδηγήσει σε ξεφλούδισμα του δέρματος, το οποίο μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τον κίνδυνο λοιμώξεων.

  1. Κάντε ασφαλές σεξ

Το σεξ χωρίς προστασία ενέχει τον κίνδυνο σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια, ο έρπης, τα κονδυλώματα, η σύφιλη και ο HIV. Ως εκ τούτου, η χρήση προφυλακτικών κάθε φορά που κάνετε σεξ είναι ένας από τους απλούστερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την πρόληψη των ΣΜΝ και των κολπικών λοιμώξεων και των ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων. Πριν χρησιμοποιήσετε όμως ένα, ελέγξτε αν είστε αλλεργικές στο υλικό του προφυλακτικού κι επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει.

Επίσης, αποφύγετε τη χρήση λιπαντικών κατά τη διάρκεια του σεξ, καθώς μπορεί να βλάψει τον κόλπο και επίσης να σας βάλει σε κίνδυνο μολύνσεων. Η χρήση λιπαντικών, που περιέχουν γλυκερίνη, μπορεί να βλάψει ή να ερεθίσει τα κολπικά κύτταρα, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο ΣΜΝ όπως ο έρπης και ο HIV. Εάν ο σύντροφός σας πάσχει από οποιοδήποτε σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, τότε συνιστάται να απέχετε από το σεξ έως ότου υποχωρήσουν τα συμπτώματα ή όπως συνιστάται από τον γιατρό σας.


  1. Αποφύγετε να φοράτε στενά ρούχα

Οι ειδικοί συνιστούν να φοράτε εσώρουχα από υφάσματα που αναπνέουν όπως το βαμβάκι. Αυτό συμβαίνει επειδή φορώντας στενά ρούχα και εσώρουχα από συνθετικά υφάσματα προκαλούν εφίδρωση λόγω μειωμένης κυκλοφορίας αέρα. Η υπερβολική εφίδρωση και η υγρασία μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη βακτηρίων και ζυμομυκήτων, προκαλώντας κολπική μόλυνση. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε δερμάτινα παντελόνια, στενά spandex και βρεγμένα μαγιό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, αλλάξτε τα ρούχα σας μετά την προπόνηση ή την άσκηση ή οποιαδήποτε δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει εφίδρωση.

  1. Μάθετε τον σωστό τρόπο σκουπίσματος

Σκουπίζετε την περιοχή με τον σωστό τρόπο; Λοιπόν, μάλλον όχι! Ο σωστός τρόπος καθαρισμού του κόλπου είναι από μπροστά προς τα πίσω (από τον κόλπο μέχρι τον πρωκτό) και όχι το αντίστροφο. Αυτό συμβαίνει γιατί, αν το κάνετε αντίθετα, τότε οι πιθανότητες να σύρετε τα βλαβερά βακτήρια στον κόλπο είναι μεγάλες. Αν λοιπόν σκουπιζόσασταν προς τη λάθος κατεύθυνση, τότε ήρθε η ώρα να αλλάξετε.

  1. Μην ξυρίζετε τις ηβικές τρίχες

Μερικές γυναίκες προτιμούν το ξύρισμα της ηβικής τρίχας, καθώς πιστεύουν ότι οι τρίχες στην ευαίσθητη περιοχή φαίνονται άσχημες και ακάθαρτες. Αλλά, οι τρίχες στο εφηβαίο λειτουργούν ως δίχτυ ασφαλείας που προστατεύει το αιδοίο (εξωτερικό τμήμα των γυναικείων γεννητικών οργάνων που περιβάλλει το άνοιγμα του κόλπου) από βακτηριακές λοιμώξεις.

Επιπλέον, η χρήση μη ηλεκτρικών μεθόδων ξυρίσματος, όπως ξυράφια για το ξύρισμα των τριχών στα γεννητικά όργανα, βρέθηκε ότι προκαλεί τραυματισμούς στην ευαίσθητη περιοχή. Επίσης, αν σκοπεύετε να κάνετε αποτρίχωση σε beauty salon, τότε προσέξτε τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται και τα οποία μπορεί να είναι φορτωμένα με χημικά και όργανα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν χωρίς καθάρισμα.

Extra tips

  • Μην αγνοείτε κανένα σημάδι και συμπτώματα κολπικών λοιμώξεων. Είτε έχετε δυσοσμία ή υπερβολική κολπική έκκριση ή έγχρωμη κολπική έκκριση, συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας. Επίσης, μην αγνοείτε μια φαγούρα στον κόλπο ή πόνο στην περιοχή του κόλπου, καθώς θα μπορούσε να είναι σημάδι μιας υποκείμενης κατάστασης υγείας.
  • Ξεχάστε τις αυτοθεραπείες. Οι περισσότερες γυναίκες διστάζουν να συμβουλευτούν έναν γυναικολόγο όταν πρόκειται για λοιμώξεις ή ασθένειες των γεννητικών οργάνων, όπως λοίμωξη από δακτυλίτιδα, μόλυνση ηβικής ψείρας, ξηρότητα κόλπου ή φαγούρα. Στην πραγματικότητα, δοκιμάζουν μερικές γρήγορες θεραπείες στο σπίτι, όπως τη χρήση διαλύματος μαγειρικής σόδας για να πλύνουν τον κόλπο ή να απλώσουν κάποια σπιτική πάστα για να απαλλαγούν από τη μυρωδιά. Επιπλέον, η χρήση αντιμυκητιασικών ή αντιβακτηριδιακών αλοιφών ή κρεμών χωρίς συνταγή είναι η καλύτερη λύση αν οι οικιακές θεραπείες δεν προσφέρουν καμία ανακούφιση. Αλλά αυτή η προσέγγιση είναι εντελώς λανθασμένη. Είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για όλα αυτά τα προβλήματα.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ