ΜΕΝΟΥ

Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Κιρσοί και ευρυαγγείες



Νέες, ανώδυνες και αναίμακτες θεραπείες εξασφαλίζουν σήμερα σε όσους πάσχουν από φλεβικά προβλήματα ανακούφιση και αποτελεσματική θεραπεία. Κιρσοί και ευρυαγγείες πλημμυρίζουν τα πόδια κυρίως των γυναικών και προκαλούν πόνο, αίσθημα βάρους,

κούραση, πρηξίματα, κράμπες και αισθητικά προβλήματα. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει πλέον αποτελεσματική και ανώδυνη θεραπεία για κάθε φλεβική πάθηση.

 

Παρά την αντίθετη κοινή πεποίθηση, τα προβλήματα των φλεβών δεν είναι πάντα ορατά. «Ειδικές διαγνωστικές μέθοδοι με υπερήχους χρησιμοποιούνται, εκτός από την κλινική εξέταση, για να διαγνώσουν το πρόβλημα και την έκτασή του» λέει ο χειρουργός, αγγειολόγος- φλεβολόγος κ. Μάριος Βαλσάμης.

 

1. ΣΚΛΗΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Η σκληροθεραπεία είναι μια μέθοδος που εφαρμόζεται ήδη στην Ευρώπη επί πολλές δεκαετίες και δίνει τη δυνατότητα για εξάλειψη των κιρσών και των ευρυαγγειών.

 

«Με μια πολύ λεπτή βελόνα εγχέουμε στις φλέβες ειδικά φάρμακα με τη κανονική τους μορφή, ή με τη μορφή αφρού (foam sclerotherapy), που προκαλούν έναν μικροερεθισμό στο τοίχωμα της φλέβας» περιγράφει ο κ. Βαλσάμης. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα τοιχώματα της φλέβας που θεραπεύουμε να συμπίπτουν, η φλέβα να κλείνει και τελικά να απορροφάται από τον οργανισμό. Με τον τρόπο αυτό, οι μέχρι πρότινος ορατές φλέβες δεν φαίνονται πλέον».

 

Η μέθοδος αυτή μπορεί να θεραπεύει με απλό τρόπο τα φλεβικά προβλήματα σε αρχικό στάδιο και έτσι να προλαμβάνει κανείς την επιδείνωσή τους και τις επιπλοκές. Κάποια φλέβα μπορεί να χρειαστεί περισσότερες από μία ενέσεις σε όλο της το μήκος.

 

Μερικές περιοχές, επίσης, μπορεί να απαιτήσουν αρκετές, πέραν της μίας, επισκέψεις για την ολοκληρωμένη τους θεραπεία. Η θεραπεία γίνεται στο γραφείο του ιατρού και δεν απαιτείται καμίας μορφής αναισθησία ή νοσηλεία ή απουσία από την εργασία. Δεν είναι επώδυνη και δεν επιβάλλεται στον ασθενή κάποια προφύλαξη ή περιορισμός στις καθημερινές του δραστηριότητες.

 

2. ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΚΛΗΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Είναι μια μέθοδος περιπατητικής θεραπείας των μεγάλων κιρσών, που είναι εναλλακτική της εγχείρησης. «Με την τεχνική αυτή ο γιατρός ελέγχει στη οθόνη συνεχώς, με τη βοήθεια των υπερήχων, τη φλέβα που θεραπεύει» εξηγεί ο κ. Βαλσάμης.

 

«Εγχέονται λοιπόν με τη βοήθεια μικρών βελονών τα σκληροθεραπευτικά φάρμακα με απόλυτη ακρίβεια και έτσι θεραπεύονται οι φλέβες που δεν φαίνονται, γιατί είναι κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και διαφορετικά θα ήταν απαραίτητη η χειρουργική αφαίρεσή τους».

 

Τα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και με τη μορφή αφρού, για δραστικότερα αποτελέσματα. Η θεραπεία γίνεται στο ιατρείο, χωρίς αναισθησία. Δεν χρειάζεται προφύλαξη ή περιορισμός στις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς.

 

3. ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΚΟ ΛΕΪΖΕΡ (ΕndoVenous Laser Τreatment- ΕVΤL) Είναι μια εναλλακτική μέθοδος αντί της χειρουργικής αφαίρεσης της μείζονος σαφηνούς φλέβας. «Μια μικρή ίνα λέιζερ εισχωρεί μέσα από μια μικρή τομή του δέρματος στη χαλασμένη φλέβα» λέει ο κ. Βαλσάμης.

 

«Ακτίνες λέιζερ εκπέμπονται μέσα στη φλέβα, προκαλώντας την καταστροφή και τη συγκλεισή της. Είναι μια διαδικασία απλούστερη της εγχείρησης, γίνεται συνήθως στην κλινική και απαιτείται αναισθησία της περιοχής».

 

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα φορώντας ελαστικό επίδεσμο στο θεραπευμένο πόδι για λίγες ημέρες. Επειδή η τεχνική αυτή θεραπεύει μόνο ένα τμήμα μιας συγκεκριμένης φλέβας, για να υπάρξει ολοκληρωμένο αποτέλεσμα πρέπει να συνδυαστεί και με άλλες μορφές θεραπείας για τους υπόλοιπους κιρσούς στο πόδι.

 

4. ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΚΕΣ ΡΑΔΙΟΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ (CLΟSURΕ) Είναι και αυτή μια μέθοδος εναλλακτική της χειρουργικής αφαίρεσης της μείζονος σαφηνούς φλέβας. Είναι παρόμοια με το ενδοφλεβικό λέιζερ (ΕVLΤ), μόνο που αντί για ακτίνες λέιζερ, εκπέμπονται ραδιοσυχνότητες μέσα στη φλέβα, που την καίνε και την καταστρέφουν.

 

5. ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ Η πιο παλιά μέθοδος θεραπείας των κιρσών, η πιο ριζική, αλλά και η πιο επεμβατική, είναι η εγχείρηση. «Απαιτούνται αρκετές τομές, κάποια μορφή αναισθησίας, συνήθως μία ημέρα νοσηλείας και λίγες ημέρες ανάρρωσης» μας πληροφορεί ο κ. Βαλσάμης.

 

«Οι σύγχρονες, όμως, τεχνικές φλεβολογικής χειρουργικής και η σύγχρονη αναισθησιολογία έχουν καταστήσει το χειρουργείο των κιρσών μια επέμβαση σχετικά ανώδυνη και απλή. Η εγχείρηση γενικά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των μεγάλων κιρσών».

 

6. ΜΙΚΡΟΦΛΕΒΕΚΤΟΜΕΣ Πρόκειται για χειρουργική αφαίρεση επιφανειακών κιρσών με πολύ μικρές τομές, για τις οποίες δεν χρειάζονται ράμματα. Γίνεται συνήθως στο ιατρείο με τοπική αναισθησία και απαιτούνται ειδικά εργαλεία (άγκιστρα). Μετά τη φλεβεκτομή τοποθετείται ελαστική περίδεση για λίγες ημέρες.

 

7. ΛΕΪΖΕΡ Τα λέιζερ εκπέμπουν μια δέσμη φωτός στο φλεβίδιο που πάσχει. Η ενέργεια αυτής της δέσμης καταστρέφει το αγγείο, που απορροφάται από τον οργανισμό. Η μέθοδος αυτή μπορεί να συνδυαστεί με σκληροθεραπεία. Συνήθως απαιτούνται πολλαπλές συνεδρίες για την ολοκλήρωση της θεραπείας.

 

«Η θεραπεία με λέιζερ έχει περιοριστεί στις πολύ λεπτές ευρυαγγείες, ιδίως του προσώπου και τα αιμαγγειώματα» επισημαίνει ο κ. Βαλσάμης. «Επειδή η σκληροθεραπεία έχει καλύτερα και ταχύτερα αισθητικά αποτελέσματα με χαμηλότερο κόστος, η χρήση των λέιζερ έχει περιοριστεί αρκετά».

 

Τα συμπτώματα

 

* Βάρος, κούραση, πόνος, «κάψιμο» στα πόδια.

 

*Ελαφρό πρήξιμο στα πόδια, που δεν υπάρχει το πρωί. Εμφανίζεται και επιδεινώνεται με την πάροδο της ημέρας και βελτιώνεται με την ανάπαυση.

 

* Νυκτερινές κράμπες.

 

Σε αρχικά στάδια της νόσου (ευρυαγγείες, φλεβεκτασίες, μικροί κιρσοί), μπορεί το μόνο πρόβλημα να είναι αισθητικό. Σπάνια, σε προχωρημένα στάδια, μπορεί να μην υπάρχει κανένα σύμπτωμα.

 

Οι θεραπείες

 

Δύο κατηγορίες θεραπειών χρησιμοποιούνται σήμερα κατά των φλεβικών παθήσεων. «Υπάρχουν οι συντηρητικές θεραπείες, όπως είναι τα φλεβοτονικά φάρμακα και οι ελαστικές κάλτσες και οι επεμβατικές θεραπείες, όπως η σκληροθεραπεία, η εγχείρηση και τα λέιζερ» λέει ο κ. Βαλσάμης. «Πολύ συχνά, για καλύτερα αποτελέσματα, γίνονται συνδυασμοί θεραπειών».

 

Ποιοι παράγοντες επιδεινώνουν τη νόσο

 

- Προχωρημένη ηλικία

 

- Κληρονομικότητα

 

- Γυναικείο φύλο

 

- Εγκυμοσύνες

 

- Αντισυλληπτικά

 

- Εμμηνόπαυση

 

- Ορθοστατικά επαγγέλματα

 

- Καθιστική ζωή

 

- Παχυσαρκία

 

- Ζεστό περιβάλλον (π.χ. σάουνα ή ήλιος)

 

- Ανατομικές ανωμαλίες των ποδιών (π.χ. πλατυποδία)

 

Τι έργο επιτελούν οι φλέβες

 

Επιστρέφουν το αίμα πίσω στην καρδιά. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια των βαλβίδων τους, οι οποίες επιτρέπουν στο αίμα να πηγαίνει προς τα επάνω, αλλά δεν το αφήνουν να παλινδρομεί προς τα κάτω.

 

Γιατί έχουν πρόβλημα συχνότερα οι φλέβες των ποδιών Στα κάτω άκρα, το έργο των φλεβών γίνεται δυσκολότερο, γιατί:

 

1 . Η απόσταση μέχρι την καρδιά είναι μεγαλύτερη.

 

2. Πρέπει να υπερνικηθεί η βαρύτητα, λόγω της ορθοστασίας.

 

Τι είναι οι κιρσοί και τι οι ευρυαγγείες

Η αδυναμία του φλεβικού συστήματος να αντεπεξέλθει στην καθημερινή καταπόνηση έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιέσεις μέσα στις φλέβες. Έτσι, οι φλέβες διαστέλλονται και αποκτάνε μεγέθη μεγαλύτερα του φυσιολογικού. Ανάλογα με το μέγεθός τους, ονομάζονται κιρσοί ή ευρυαγγείες.

 

* Κιρσοί είναι οι παθολογικά διεσταλμένες μέτριες και μεγάλες φλέβες, που βρίσκονται λίγο βαθύτερα κάτω από το δέρμα.

 

* Ευρυαγγείες (τα πολύ μικρά μπλε ή κόκκινα φλεβίδια στην επιφάνεια του δέρματος) είναι τα παθολογικά διεσταλμένα τριχοειδή.

Τι είναι ο φλεβίτις

Οι μεγάλοι και παραμελημένοι κιρσοί συχνά ερεθίζονται και θρομβώνονται. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται φλεβίτις. Ο όρος αυτός εχρησιμοποιείτο παλαιότερα και υποδηλούσε μεγάλους και παραμελημένους κιρσούς. Σήμερα θεωρείται αδόκιμος και καλύτερα χρησιμοποιείται η έκφραση «έχω κιρσούς». Ο σωστός ιατρικός όρος είναι «επιπολής φλεβική ανεπάρκεια», η οποία έχει διάφορα στάδια.

 

Γενετική προδιάθεση

 

Για να εμφανιστούν παθολογικές φλέβες στα πόδια, πρέπει να υπάρχει στον οργανισμό προδιάθεση, η οποία είναι καταγεγραμμένη στον γενετικό κώδικα και καθιστά τις φλέβες μας ευάλωτες στις καθημερινές καταπονήσεις. Η προδιάθεση είναι συχνά κληρονομική, αλλά όχι πάντα.

 

Τα αποτελέσματα των θεραπειών

«Με τις διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές που είναι διαθέσιμες σήμερα στον τομέα της φλεβολογίας, οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες μπορούν να θεραπευθούν με πολύ καλά αποτελέσματα κα με μεγάλη ασφάλεια» υπογραμμίζει ο κ. Βαλσάμης.

 

«Για την επιτυχία της θεραπείας δεν έχει τόση σημασία η μέθοδος που θα εφαρμοστεί όσο το ποιος θα την εφαρμόσει. Η εμπειρία και οι φλεβολογικές γνώσεις του ιατρού έχουν μεγάλη σημασία».

 

Ποιες είναι οι επιπλοκές 

* Αλλαγές στο χρώμα και στην υφή του δέρματος (σκούρο καφέ και σκληρό δέρμα). 

 

* Άτονο φλεβικό έλκος (ανώδυνη πληγή κοντά στους αστραγάλους, που επουλώνεται πολύ δύσκολα), καθώς ενοχλείται η θρέψη του δέρματος. 

 

* Φλεβικό έκζεμα (έντονη φαγούρα όπου βρίσκονται οι κιρσοί).

 

* Επιφανειακή θρόμβωση.

 

* Εν τω βάθει θρόμβωση. 

 

* Ρήξη και αιμορραγία σε πολύ διεσταλμένες επιφανειακές φλέβες ή ευρυαγγείες.

 

Τι βλάπτει και τι ωφελεί το φλεβικό σύστημα

 

ΒΛΑΠΤΕΙ

 

* Η παρατεταμένη καθιστή θέση και κυρίως η παρατεταμένη ορθοστασία (δυσκολεύεται η επιστροφή του φλεβικού αίματος).

 

* Ορισμένα σπορ, όπως ιππασία, βάρη στατικά σε όρθια θέση, μπάσκετ και βόλεϊ (δημιουργούνται απότομες αλλαγές στην πίεση του φλεβικού αίματος, που είναι βλαβερές για το φλεβικό τοίχωμα).

 

* Τα ζεστά αφρόλουτρα, η σάουνα και το χαμάμ, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, η ενδοδαπέδια θέρμανση, η θέρμανση του αυτοκινήτου στα πόδια, καθώς και κάθε είδους ζεστό επίθεμα στα πόδια (η ζέστη διαστέλλει τις φλέβες).

 

* Οι κορσέδες και τα σφιχτά εσώρουχα, τα ρούχα που είναι πολύ στενά ψηλά στους μηρούς και στην κοιλιά, οι κάλτσες και οι καλτσοδέτες με στενό τελείωμα που «κόβει», μπότες πολύ σφιχτές στην περιοχή της γάμπας (δυσκολεύεται η επιστροφή του φλεβικού αίματος).

 

ΩΦΕΛΕΙ ΠΟΛΥ

- Να κοιμόμαστε με τα πόδια μας ελαφρώς ανυψωμένα, σηκώνοντας το κάτω μέρος του κρεβατιού 10-15 εκατοστά.

 

- Να κουνάμε τα πόδια μας και να δουλεύουμε τα άκρα των ποδιών μας σε περιόδους παρατεταμένου καθίσματος ή ορθοστασίας.

 

- Να βοηθάμε τις ανατομικές ιδιαιτερότητες του ποδιού με μαλακές σόλες και άνετα παπούτσια.

 

- Να έχουμε τακούνια με ύψος 2-4 εκατοστά. Να αποφεύγουμε τα ψηλά τακούνια.

 

- Να κάνουμε συχνά δροσερά ντους στα πόδια μας, ιδίως το καλοκαίρι.

 

- Το περπάτημα, το ποδήλατο, το κολύμπι, η ελαφρά γυμναστική.

 

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ