ΜΕΝΟΥ

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

συκώτι



Το συκώτι, ή αλλιώς ήπαρ, είναι το μεγαλύτερο ζωτικό όργανο του ανθρώπινου σώματος. Λίγοι γνωρίζουν, μάλιστα, πως αποτελεί και τον μεγαλύτερο αδένα του σώματος, με εξωκρινή και ενδοκρινή μοίρα. Το συκώτι είναι υπεύθυνο για πολλές σωματικές λειτουργίες όπως: η ρύθμιση της πήξης του αίματος, η παραγωγή πρωτεϊνών και ενζύμων, η μετατροπή των θρεπτικών συστατικών των τροφών σε βασικά συστατικά του αίματος. Επίσης, παράγει ουσίες που υποβοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να αποβάλλει τα βακτήρια και να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Παράλληλα, είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της χολής, απαραίτητη για την πέψη.

Το συκώτι ζυγίζει περίπου 1,6 κιλά και βρίσκεται ακριβώς κάτω από το διάφραγμα (τη μυϊκή μεμβράνη που διαχωρίζει το στήθος από την κοιλιά), στο πάνω δεξιά μέρος της κοιλιάς, κάτω από το πλευρά. Στο ήπαρ διακρίνονται δύο επιφάνειες, η άνω ή διαφραγματική, και η κάτω ή σπλαχνική.

Ποιες είναι οι ηπατικές λειτουργίες;

 

Το συκώτι έχει ένα πλήθος σημαντικών και σύνθετων λειτουργιών. Ορισμένες από αυτές είναι:

  • Συνθέτει πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένης της αλβουμίνης και των παραγόντων πήξης του αίματος
  • Συνθέτει, αποθηκεύει και μεταβολίζει τα λίπη, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών οξέων (που χρησιμοποιούνται για την ενέργεια) και της χοληστερόλης
  • Μεταβολίζει και αποθηκεύει τους υδατάνθρακες, πηγή γλυκόζης του αίματος για τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τον εγκέφαλο
  • Σχηματίζει και εκκρίνει χολή που περιέχει χολικά οξέα, τα οποία βοηθούν στην εντερική απορρόφηση των λιπών και των λιποδιαλυτών βιταμινών A, D, E και K
  • Εξαλείφει, εκκρίνοντας ή μεταβολίζοντας, τα δυνητικά επιβλαβή βιοχημικά προϊόντα που παράγονται από το σώμα μας, όπως η χολυερυθρίνη (από την διάσπαση παλιών ερυθρών αιμοσφαιρίων) και η αμμωνία (από τη διάσπαση των πρωτεϊνών)
  • Αποτοξινώνει, εκκρίνοντας ή μεταβολίζοντας, από τα φάρμακα, το οινόπνευμα και τις περιβαλλοντικές τοξίνες

Επιπλέον ειδικά χαρακτηριστικά του ήπατος

 

Το συκώτι έχει πολλά ειδικά χαρακτηριστικά.

Ένα από αυτά είναι πως, προκειμένου να εκτελεστούν οι εκκριτικές λειτουργίες του, οι αγωγοί το συνδέουν στενά με τη χοληδόχο κύστη και τα έντερα. Έτσι, η χολή που παράγεται από το ήπαρ ταξιδεύει μέσω αυτών των σωλήνων στη χοληδόχο κύστη. Η χολή είναι αποθηκευμένη στη χοληδόχο κύστη μεταξύ των γευμάτων, και στη συνέχεια εκκενώνεται στα έντερα κατά τη διάρκεια του γεύματος για να βοηθήσει στην πέψη.

Επιπλέον, το συκώτι βρίσκεται τοποθετημένο «στρατηγικά» στο σώμα μας, για να λάβει απευθείας το αίμα που προέρχεται από τα έντερα. Έτσι, μπορεί εύκολα να μεταβολίσει τα θρεπτικά συστατικά που απορροφώνται από τα τρόφιμα και το αίμα.

Πράγματι, λόγω των πολυάριθμων βιοχημικών λειτουργιών του, το συκώτι θεωρείται το βιοχημικό εργοστάσιο του σώματος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ