ΜΕΝΟΥ

Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Παρενέργειες Ocrevus: Τι πρέπει να γνωρίζετε

 


Το Ocrevus ( ocrelizumab ) είναι ένα φάρμακο με επωνυμία με συνταγή. Έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη θεραπεία των ακόλουθων παθήσεων σε ενήλικες:

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια κατάσταση στην οποία το ανοσοποιητικό σας σύστημα

προσβάλλει κατά λάθος νεύρα στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό σας. Και το CIS αναφέρεται σε ένα εφάπαξ επεισόδιο συμπτωμάτων τύπου MS που διαρκούν τουλάχιστον 24 ώρες. Το CIS δεν είναι απαραίτητα MS, αλλά είναι συχνά το πρώτο σημάδι MS.

Εάν το Ocrevus είναι αποτελεσματικό για τη θεραπεία της κατάστασής σας, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας ζητήσει να χρησιμοποιήσετε το φάρμακο μακροπρόθεσμα.

Εδώ είναι μερικά γρήγορα γεγονότα για το Ocrevus:

Όπως και άλλα φάρμακα, το Ocrevus μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για πιθανές συχνές, ήπιες και σοβαρές παρενέργειες. Για μια γενική επισκόπηση του Ocrevus, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών σχετικά με τις χρήσεις του, ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο .

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του Ocrevus μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με την κατάσταση που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του φαρμάκου. Αυτές είναι μερικές από τις πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν από άτομα που έλαβαν Ocrevus σε κλινικές δοκιμές .

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες σε άτομα που λαμβάνουν Ocrevus (ανεξάρτητα από την κατάσταση που αντιμετωπίζεται) περιλαμβάνουν:

Σε άτομα που έχουν είτε υποτροπιάζουσα μορφή multiple πολλαπλής σκλήρυνσης (MS) είτε κλινικά απομονωμένο σύνδρομο (CIS) , οι ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν επίσης πιο συχνές:

  • κατάθλιψη
  • πόνος στα χέρια, την πλάτη ή τα πόδια σας *

Τέλος, σε άτομα που έλαβαν Ocrevus για πρωτογενή προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας (PPMS) , οι ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν πιο συχνές:

  • βήχας
  • διάρροια
  • λοιμώξεις του δέρματος *

* Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ανεπιθύμητη ενέργεια, ανατρέξτε στην ενότητα "Χαρακτηριστικά παρενεργειών" παρακάτω
† Οι υποτροπιάζουσες μορφές MS που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του Ocrevus περιλαμβάνουν ενεργή δευτερογενή προοδευτική MS (SPMS) και MS υποτροπιάζουσας-αποστολής (RRMS) .

Ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν με τη χρήση του Ocrevus. Αυτή η λίστα δεν περιλαμβάνει όλες τις πιθανές ήπιες παρενέργειες του φαρμάκου. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ανατρέξετε στον οδηγό φαρμάκων του Ocrevus .

Οι ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν σε άτομα που έλαβαν Ocrevus για υποτροπιάζουσα μορφή * σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS) ή για κλινικά απομονωμένο σύνδρομο (CIS) περιλαμβάνουν:

Οι ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες σε άτομα που λαμβάνουν Ocrevus για πρωτογενή προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας (PPMS) περιλαμβάνουν:

  • λοιμώξεις από έρπητα, όπως έρπης από το στόμα ή έρπητα ζωστήρα
  • βήχας
  • διάρροια
  • πρήξιμο στα χέρια ή τα πόδια σας
  • λοιμώξεις του ανώτερου ή κατώτερου αναπνευστικού, † όπως το κοινό κρυολόγημα ή η πνευμονία
  • λοιμώξεις του δέρματος †

Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να είναι προσωρινές και να διαρκούν μερικές ημέρες ή εβδομάδες. Αλλά εάν οι παρενέργειες διαρκούν περισσότερο από αυτό, σας ενοχλούν ή γίνετε σοβαρές, φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Σημείωση: Αφού η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εγκρίνει ένα φάρμακο, παρακολουθεί τις παρενέργειες του φαρμάκου. Εάν εμφανίσετε ανεπιθύμητη ενέργεια κατά τη λήψη του Ocrevus και θέλετε να ενημερώσετε το FDA σχετικά με αυτό, επισκεφθείτε το MedWatch .

* Οι υποτροπιάζουσες μορφές MS που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του Ocrevus περιλαμβάνουν ενεργή δευτερογενή προοδευτική MS (SPMS) και MS υποτροπιάζουσας-αποχώρησης (RRMS) .
† Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την παρενέργεια, ανατρέξτε στην ενότητα "Ειδικές παρενέργειες" παρακάτω.

Το Ocrevus μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, αν και αυτό δεν ήταν πολύ συχνό σε κλινικές δοκιμές . Η παρακάτω λίστα ενδέχεται να μην περιλαμβάνει όλες τις πιθανές σοβαρές παρενέργειες του φαρμάκου. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ανατρέξετε στον οδηγό φαρμάκων του Ocrevus .

Εάν εμφανίσετε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες ενώ παίρνετε το Ocrevus, καλέστε αμέσως το γιατρό σας. Εάν οι ανεπιθύμητες ενέργειες φαίνονται απειλητικές για τη ζωή ή νομίζετε ότι αντιμετωπίζετε ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καλέστε αμέσως το 911 ή τον τοπικό αριθμό έκτακτης ανάγκης.

Οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν με το Ocrevus και τα συμπτώματά τους περιλαμβάνουν:

  • Αυξημένος κίνδυνος ορισμένων λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της μόλυνσης από έρπητα , εάν εκτίθεστε στον ιό. Τα συμπτώματα μιας σοβαρής λοίμωξης από έρπητα μπορεί να περιλαμβάνουν:
    • εξάνθημα
    • αλλαγές στην όραση
    • ερυθρότητα ή πόνος στα μάτια
    • σύγχυση
    • επίμονο ή σοβαρό πονοκέφαλο
  • Επανενεργοποίηση υπάρχουσας ηπατίτιδας Β . Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
    • ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος ή του λευκού των ματιών σας)
    • σύγχυση
    • σκούρα ούρα ή κόπρανα που είναι πιο σκούρα από το συνηθισμένο
    • κόπωση (έλλειψη ενέργειας) ή υπνηλία
    • πόνος ή πρήξιμο στην επάνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς σας (κοιλιά)
  • Παρενέργειες έγχυσης. *
  • Καρκίνος . *
  • Αλλεργική αντίδραση . * †

Σημείωση: Εκτός από λοιμώξεις όπως ο έρπης ή η ηπατίτιδα Β, το Ocrevus μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για άλλες λοιμώξεις, όπως η προοδευτική πολυεστιακή λευκοεγκεφαλοπάθεια . Δείτε τις πληροφορίες συνταγογράφησης του φαρμάκου για λεπτομέρειες.

* Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την παρενέργεια, ανατρέξτε στην ενότητα "Ειδικές παρενέργειες" παρακάτω.
† Μια αλλεργική αντίδραση είναι δυνατή μετά τη χρήση του Ocrevus. Αλλά αυτή η ανεπιθύμητη ενέργεια δεν αναφέρθηκε σε κλινικές δοκιμές .

Μάθετε περισσότερα σχετικά με ορισμένες από τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει το Ocrevus.

Παρενέργειες έγχυσης

Οι παρενέργειες της έγχυσης μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια ή έως και 24 ώρες μετά την έγχυση Ocrevus. Αυτό μπορεί επίσης να ονομαστεί αντίδραση έγχυσης.

Παραδείγματα παρενεργειών έγχυσης που μπορεί να προκαλέσει το Ocrevus περιλαμβάνουν:

  • πονοκέφαλο
  • κόπωση (έλλειψη ενέργειας)
  • ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝΑΠΝΟΗΣ
  • αυξημένος καρδιακός ρυθμός
  • φαγούρα ή ερυθρότητα στο δέρμα
  • πόνος στο στόμα ή πρήξιμο

Ο γιατρός σας ή άλλος πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα σας παρακολουθεί για τουλάχιστον 1 ώρα μετά την έγχυση Ocrevus. Αυτό είναι για να προσέξετε τις παρενέργειες της έγχυσης.

Τι μπορείς να κάνεις

Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα παρενεργειών μετά την έγχυση Ocrevus, μιλήστε αμέσως με το γιατρό σας. Ακόμη και ήπιες αντιδράσεις μπορεί να γίνουν σοβαρές γρήγορα και μπορεί να απαιτούν επείγουσα θεραπεία.

Εάν εμφανίσετε παρενέργειες κατά τη διάρκεια της έγχυσης, η έγχυση μπορεί να επιβραδυνθεί ή να σταματήσει. Ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι η αντίδρασή σας, η επόμενη έγχυση μπορεί να γίνει πιο αργά, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μπορεί επίσης να σας χορηγηθούν άλλα φάρμακα πριν από την επόμενη έγχυση για να μειώσετε τον κίνδυνο αντίδρασης. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να περιλαμβάνουν Medrol ( μεθυλπρεδνιζολόνη ) και Tylenol (ακεταμινοφαίνη).

Εάν έχετε πολύ σοβαρή αντίδραση, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να σταματήσετε μόνιμα τη χρήση του Ocrevus και να αλλάξετε θεραπεία.

Καρκίνος

Η λήψη του Ocrevus μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο , συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού . Τα άτομα που έλαβαν το φάρμακο σε κλινικές δοκιμές είχαν υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης καρκίνου από τα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο ή παρόμοιο φάρμακο. (Το εικονικό φάρμακο είναι μια θεραπεία χωρίς ενεργό φάρμακο.)

Τι μπορείς να κάνεις

Με βάση τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο, ο γιατρός σας θα σας συστήσει πόσο συχνά θα πρέπει να ελέγχετε για καρκίνο καθ 'όλη τη διάρκεια της θεραπείας με Ocrevus.

Τα συμπτώματα του καρκίνου ποικίλλουν, ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου. Για παράδειγμα, τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • ένα κομμάτι στο στήθος σας
  • εκκένωση από τη θηλή σας
  • πόνος στο στήθος ή τη θηλή σας

Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με συμπτώματα καρκίνου για τα οποία μπορεί να χρειαστεί να παρακολουθείτε κατά τη λήψη του Ocrevus.

Λοιμώξεις του άνω και κάτω αναπνευστικού

Οι λοιμώξεις του ανώτερου και του κατώτερου αναπνευστικού είναι δύο από τις πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν από άτομα που έλαβαν Ocrevus σε κλινικές δοκιμές . Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (όπως το κοινό κρυολόγημα) ήταν πιο συχνές από τις λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού (όπως πνευμονία ).

Τα συμπτώματα μιας αναπνευστικής λοίμωξης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • βήχας
  • πυρετός
  • κρυάδα

Οι περισσότεροι άνθρωποι που είχαν λοίμωξη του άνω ή κάτω του αναπνευστικού ενώ έλαβαν Ocrevus είχαν ήπιες περιπτώσεις. Όμως, σπάνια, αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να είναι σοβαρές.

Τι μπορείς να κάνεις

Εάν έχετε ενεργή λοίμωξη πριν ξεκινήσετε το Ocrevus, η λοίμωξη θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ή θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να υποχωρήσει πριν ξεκινήσετε το Ocrevus. Αυτό περιλαμβάνει λοίμωξη άνω ή κάτω αναπνευστικού.

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα λοίμωξης ενώ παίρνετε το Ocrevus, καλέστε το γιατρό σας. Πιθανότατα θα θέλουν να αξιολογήσουν περαιτέρω τα συμπτώματά σας Εάν διαγνώσουν μια λοίμωξη, μπορεί να συνταγογραφήσουν αντιβιοτικά για τη θεραπεία της. Μπορούν επίσης να προτείνουν θεραπείες για τυχόν συμπτώματα που αντιμετωπίζετε.

Ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της λοίμωξης περιλαμβάνει το πλύσιμο των χεριών σας. Αυτό πρέπει να το κάνετε τακτικά, ειδικά κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Ocrevus. Για συμβουλές σχετικά με το πώς να πλένετε σωστά τα χέρια σας, ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο .

Λοιμώξεις του δέρματος

Οι δερματικές λοιμώξεις είναι μια πιθανή παρενέργεια του Ocrevus. Σε κλινικές δοκιμές , ήταν πιο συχνές όταν το φάρμακο ελήφθη για τη θεραπεία πρωτοπαθούς προοδευτικής σκλήρυνσης κατά πλάκας (PPMS) από ό , τι όταν χρησιμοποιήθηκε για υποτροπιάζουσες μορφές * σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS) ή για κλινικά απομονωμένο σύνδρομο (CIS) . Όμως, οι δερματικές λοιμώξεις μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα που λαμβάνουν το φάρμακο για οποιοδήποτε τύπο σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Τα συμπτώματα μιας δερματικής λοίμωξης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • ερυθρότητα ή άλλες αλλαγές χρώματος
  • πρήξιμο
  • πόνος
  • δέρμα που είναι πιο ζεστό από το συνηθισμένο
  • εξάνθημα

Οι περισσότεροι άνθρωποι που εμφάνισαν δερματικές λοιμώξεις ενώ έλαβαν Ocrevus είχαν ήπιες περιπτώσεις. Όμως, σπάνια, αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να είναι σοβαρές.

* Οι υποτροπιάζουσες μορφές MS που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του Ocrevus περιλαμβάνουν ενεργή δευτερογενή προοδευτική MS (SPMS) και MS υποτροπιάζουσας-αποχώρησης (RRMS) .

Τι μπορείς να κάνεις

Εάν έχετε συμπτώματα λοίμωξης του δέρματος κατά τη λήψη του Ocrevus, καλέστε το γιατρό σας. Μπορεί να θέλουν να σας εξετάσουν. Εάν έχετε δερματική λοίμωξη, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά ή άλλες θεραπείες.

Ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της λοίμωξης περιλαμβάνει το πλύσιμο των χεριών. Πρέπει να το κάνετε τακτικά. Για συμβουλές σχετικά με το πώς να πλένετε σωστά τα χέρια σας, ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο .

Πόνος στα χέρια, την πλάτη ή τα πόδια σας

Είναι πιθανό να αισθανθείτε πόνο στα χέρια, την πλάτη ή τα πόδια σας ενώ παίρνετε το Ocrevus. Αυτή ήταν μια ήπια ανεπιθύμητη ενέργεια που ήταν κάπως συχνή μεταξύ των ατόμων που λάμβαναν το φάρμακο σε κλινικές δοκιμές .

Τα άτομα που παίρνουν Ocrevus για υποτροπιάζουσες μορφές * των κρατών μελών ή της ΚΑΚ είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυτή την παρενέργεια από άτομα που παίρνουν Ocrevus για PPMS .

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο πόνος στα χέρια, την πλάτη ή τα πόδια σας μπορεί επίσης να είναι ένα σύμπτωμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

* Οι υποτροπιάζουσες μορφές MS που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του Ocrevus περιλαμβάνουν ενεργή δευτερογενή προοδευτική MS (SPMS) και MS υποτροπιάζουσας-αποχώρησης (RRMS) .

Τι μπορείς να κάνεις

Καλέστε το γιατρό σας εάν εμφανίσετε πόνο στην πλάτη, τα πόδια ή τα χέρια σας ενώ παίρνετε το Ocrevus. Μπορεί να θέλουν να σας δουν να βοηθήσετε στον προσδιορισμό της αιτίας του πόνου σας και μπορεί να συστήσουν θεραπεία. Ο γιατρός μπορεί επίσης να σας ζητήσει να δοκιμάσετε ένα φάρμακο διαφορετικό από το Ocrevus για την κατάστασή σας.

Αλλεργική αντίδραση

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα φάρμακα, το Ocrevus μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε ορισμένα άτομα. Αλλά αυτή η ανεπιθύμητη ενέργεια δεν αναφέρθηκε σε κλινικές δοκιμές .

Τα συμπτώματα μιας αντίδρασης μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • εξάνθημα
  • κνησμός
  • έξαψη (ζεστασιά ή ερυθρότητα / εμβάθυνση του χρώματος του δέρματος για σύντομο χρονικό διάστημα)
  • πρήξιμο κάτω από το δέρμα σας, συνήθως στα χείλη, τα βλέφαρα, τα πόδια ή τα χέρια σας
  • πρήξιμο του στόματος, της γλώσσας ή του λαιμού, κάτι που μπορεί να δυσκολεύει την αναπνοή

Τι μπορείς να κάνεις

Για ήπια συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης, καλέστε αμέσως το γιατρό σας. Μπορούν να προτείνουν τρόπους για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σας και να καθορίσουν εάν πρέπει να συνεχίσετε να παίρνετε το Ocrevus. Εάν όμως τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά και νομίζετε ότι αντιμετωπίζετε ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καλέστε αμέσως το 911 ή τον τοπικό αριθμό έκτακτης ανάγκης.

Το Ocrevus μπορεί να προκαλέσει πολλές παρενέργειες. Ακολουθούν μερικές συχνές ερωτήσεις σχετικά με τις παρενέργειες του φαρμάκου και τις απαντήσεις τους.

Είναι η αύξηση βάρους μια παρενέργεια του Ocrevus;

Όχι, η αύξηση βάρους δεν έχει αναφερθεί ως παρενέργεια σε άτομα που λαμβάνουν Ocrevus.

Ωστόσο, σε κλινικές δοκιμές , ορισμένα άτομα που έλαβαν Ocrevus για πρωτοπαθή προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας (PPMS) ανέφεραν οίδημα στα χέρια και τα πόδια τους. Μερικές φορές, αυτό το πρήξιμο μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους. Εάν εμφανίσετε πρήξιμο κατά τη λήψη του Ocrevus, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορούν να συστήσουν ένα φάρμακο για τη θεραπεία αυτής της παρενέργειας

Εάν ανησυχείτε για αύξηση βάρους που δεν οφείλεται σε πρήξιμο, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορούν να προτείνουν τρόπους για να διατηρήσετε ένα βάρος που είναι υγιές για εσάς.

Μπορεί το Ocrevus να προκαλέσει τριχόπτωση;

Είναι απίθανο. Η τριχόπτωση δεν αναφέρθηκε ως παρενέργεια από άτομα που έλαβαν Ocrevus σε κλινικές δοκιμές .

Εάν έχετε επιπλέον ερωτήσεις σχετικά με το Ocrevus και πιθανές επιπτώσεις στα μαλλιά σας, συμπεριλαμβανομένης της τριχόπτωσης, μιλήστε με το γιατρό σας.

Πρέπει να περιμένω πόνο στις αρθρώσεις εάν χρησιμοποιώ Ocrevus;

Είναι πιθανό να εμφανιστεί πόνος στις αρθρώσεις με το Ocrevus.

Ο πόνος στις αρθρώσεις δεν αναφέρθηκε ως παρενέργεια του φαρμάκου σε κλινικές δοκιμές . Ωστόσο, υπήρξαν αναφορές πόνου σε άτομα που έλαβαν Ocrevus από την έγκριση του φαρμάκου. Αυτό περιλαμβάνει πόνο σε περιοχές που περιέχουν αρθρώσεις, όπως τα χέρια και τα πόδια. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον πόνο με το Ocrevus, ανατρέξτε στην ενότητα "Ειδικές παρενέργειες" παραπάνω.

Εάν έχετε πόνο στις αρθρώσεις ενώ παίρνετε το Ocrevus, μιλήστε με το γιατρό σας.

Πόσο διαρκούν οι παρενέργειες από το Ocrevus;

Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από το Ocrevus είναι ήπιες και εξαφανίζονται μετά από μερικές ημέρες. Εάν εμφανίσετε ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν εξαφανίζονται, καλέστε το γιατρό σας. Μπορούν να προσδιορίσουν εάν το Ocrevus είναι ασφαλές ή αν πρέπει να δοκιμάσετε διαφορετικό φάρμακο.

Φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας για το ιστορικό υγείας σας προτού χρησιμοποιήσετε το Ocrevus. Αυτό το φάρμακο μπορεί να μην είναι η σωστή θεραπεία για εσάς εάν έχετε συγκεκριμένες ιατρικές καταστάσεις ή άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία σας. Οι προϋποθέσεις και οι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη περιλαμβάνουν:

Ενεργή λοίμωξη. Εάν αυτήν τη στιγμή έχετε λοίμωξη , ο γιατρός σας πιθανότατα θα τη θεραπεύσει προτού αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το Ocrevus. Αυτό συμβαίνει επειδή το Ocrevus μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα . Και αυτό μπορεί να επηρεάσει πόσο καλά το σώμα σας μπορεί να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν έχετε λοίμωξη πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία με Ocrevus.

Πρόσφατα ζωντανά εμβόλια. Αφού λάβετε ένα ζωντανό εμβόλιο , περιμένετε τουλάχιστον 4 εβδομάδες προτού αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το Ocrevus. Τα ζωντανά εμβόλια περιέχουν μια μικρή ποσότητα εξασθενημένου ζωντανού ιού ή βακτηρίων. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς και το εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς. Το Ocrevus μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και ζωντανά εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ηπατίτιδα Β. Εάν έχετε ιστορικό ηπατίτιδας Β , μιλήστε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία με Ocrevus. Εάν δείξετε θετική ηπατίτιδα Β, θα χρειαστείτε θεραπεία προτού αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το Ocrevus. Αυτό συμβαίνει επειδή το Ocrevus μπορεί να προκαλέσει επανενεργοποίηση της υπάρχουσας ηπατίτιδας Β. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παρενέργειες, όπως ηπατικά προβλήματα. Ενώ χρησιμοποιείτε το Ocrevus, ο γιατρός σας μπορεί να σας παρακολουθεί στενότερα εάν έχετε ιστορικό ηπατίτιδας Β.

Αλλεργική αντίδραση. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το Ocrevus Εάν είχατε ποτέ αλλεργική αντίδραση σε αυτό το φάρμακο ή σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του. Συζητήστε με το γιατρό σας για το ποιες άλλες θεραπείες είναι καλύτερες επιλογές για εσάς.

Χρήση αλκοόλ με το Ocrevus

Δεν υπάρχουν γνωστές αλληλεπιδράσεις μεταξύ του Ocrevus και του αλκοόλ.

Εάν έχετε απορίες σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Ocrevus, μιλήστε με το γιατρό σας.

Εγκυμοσύνη και θηλασμός κατά τη λήψη του Ocrevus

Ακολουθούν πληροφορίες σχετικά με την εγκυμοσύνη και το θηλασμό κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Ocrevus.

Εγκυμοσύνη. Εάν είστε έγκυος ή σκοπεύετε να μείνετε έγκυος, μιλήστε με το γιατρό σας πριν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το Ocrevus. Πιθανότατα θα συνιστούσαν θεραπεία εκτός από το Ocrevus για εσάς. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν είναι γνωστό εάν το Ocrevus είναι ασφαλές στη χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εάν είστε έγκυος και χρησιμοποιείτε το Ocrevus, μπορείτε να εγγραφείτε στο μητρώο εγκυμοσύνης. Αυτό παρακολουθεί την υγεία των μωρών που γεννιούνται από άτομα που χρησιμοποίησαν φάρμακα όπως το Ocrevus κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μητρώο εδώ .

Θηλασμός. Δεν είναι γνωστό εάν το Ocrevus διέρχεται στο μητρικό γάλα ή εάν το φάρμακο μπορεί να επηρεάσει ένα παιδί που θηλάζει. Εάν θηλάζετε, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τον καλύτερο τρόπο σίτισης του παιδιού σας ενώ λαμβάνετε θεραπεία για σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) ή κλινικά απομονωμένο σύνδρομο (CIS) .

Μπορεί να εμφανιστούν ανεπιθύμητες ενέργειες από το Ocrevus, αν και δεν είναι συχνές. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ανεπιθύμητες ενέργειες που εμφανίζονται είναι ήπιες και εξαφανίζονται με τον χρόνο.

Σπάνια, το Ocrevus μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν εμφανίσετε συμπτώματα:

Επίσης, μιλήστε με το γιατρό σας εάν μείνετε έγκυος ενώ παίρνετε το Ocrevus.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Ocrevus, μιλήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας. Μπορούν να σας βοηθήσουν να απαντήσετε σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις έχετε σχετικά με τις παρενέργειες από τη λήψη του φαρμάκου.

Σημείωση: Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σκλήρυνση κατά πλάκας , ανατρέξτε στον κόμβο περιεχομένου MS .

Αποποίηση ευθυνών: Medical News Today έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βεβαιωθεί ότι όλες οι πληροφορίες είναι πραγματικά σωστές, περιεκτικές και ενημερωμένες. Ωστόσο, αυτό το άρθρο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της γνώσης και της εμπειρογνωμοσύνης ενός αδειούχου επαγγελματία υγείας. Πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγείας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο. Οι πληροφορίες για το φάρμακο που περιέχονται στο παρόν ενδέχεται να αλλάξουν και δεν προορίζονται να καλύψουν όλες τις πιθανές χρήσεις, οδηγίες, προφυλάξεις, προειδοποιήσεις, αλληλεπιδράσεις φαρμάκων, αλλεργικές αντιδράσεις ή παρενέργειες. Η απουσία προειδοποιήσεων ή άλλων πληροφοριών για ένα δεδομένο φάρμακο δεν υποδηλώνει ότι το φάρμακο ή ο συνδυασμός φαρμάκων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός ή κατάλληλος για όλους τους ασθενείς ή όλες τις συγκεκριμένες χρήσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ