ΜΕΝΟΥ

Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

 

 

 Όσα δεν ξέρουμε! Πόνος, μούδιασμα, αδυναμία των χεριών. Αυτά είναι τα συμπτώματα μιας πάθησης που ολοένα και αυξάνεται τελευταία, ίσως επειδή πάψαμε να χρησιμοποιούμε σωστά τα χέρια μας.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα εμφανίζεται όταν στενεύει η δίοδος του μέσου νεύρου στον καρπό. Όταν πιέζεται το νεύρο, προκαλείται ένα είδος βραχυκυκλώματος, το οποίο εκφράζεται με μουδιάσματα και αδυναμία ακόμα και όταν κρατάμε ένα ποτήρι. Εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες καθώς συνήθως κουράζουν πιο πολύ τα χέρια τους με τις δουλειές του σπιτιού και του γραφείου και ταυτόχρονα με την ανατροφή των παιδιών.

Υπεύθυνο το πληκτρολόγιο

Αιτίες του συνδρόμου μπορεί να είναι η υπερβολική κούραση των χεριών, για παράδειγμα από κακή χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή ή στους εργάτες από τη χρήση κομπρεσέρ που προκαλεί δονήσεις στα χέρια. Ταυτόχρονα μπορεί να ευθύνονται και παλιοί τραυματισμοί, εγκυμοσύνη και άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως σακχαρώδης διαβήτης, ρευματοπάθειες, παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα.

Μούδιασμα, το πρώτο σύμπτωμα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα εκδηλώνεται με μούδιασμα των δαχτύλων του ενός ή και των δύο χεριών. Συνήθως μουδιάζουν τα τριάμισι δάχτυλα, δηλαδή ο αντίχειρας, ο δείκτης ο μέσος δάχτυλος, και η μία πλευρά του παράμεσου. Αυτό οφείλεται στο ότι τα τριάμισι δάχτυλα νευρώνονται από το μέσο νεύρο ενώ το μικρό δάχτυλο και η μία πλευρά του παράμεσου από ένα άλλο νερό, το ωλένιο. Όταν η νόσος χειροτερεύει, ο ασθενής αρχίζει να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά τα χέρια του. Έτσι σιγά-σιγά εμφανίζει αδυναμία ενώ αργότερα του πέφτουν και πράγματα που κρατά.

Ο ρόλος των φαρμάκων

Η συντηρητική αγωγή με χρήση μη στεροειδών - αντιφλεγμονωδών φαρμάκων επιλέγεται στα αρχικά στάδια του συνδρόμου ενώ συνδυάζεται και με τη χρήση ειδικών ναρθήκων και στοχεύει στην υποχώρηση της φλεγμονής. Ταυτόχρονα ενδείκνυται και η φυσικοθεραπεία.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ