H αξία όμως του τσεκάπ που γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι ακόμα μεγαλύτερη και αδιαμφισβήτητη για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας που χρήζει τακτικού ελέγχου. Σε αυτή την κατηγορία ανήκετε, αν πάσχετε από διαβήτη και, τηρώντας πιστά το είδος και τους χρόνους των εξετάσεων που σας έχει υποδείξει ο γιατρός σας, μπορείτε να προλάβετε τις επιπλοκές που ίσως παρουσιαστούν. Άλλωστε, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν είναι καθόλου απαραίτητο ότι θα αντιμετωπίσετε προβλήματα εξαιτίας της ασθένειάς σας, και ότι είναι στο χέρι σας να προλάβετε τις όποιες επιπλοκές, αν είστε σχολαστικοί όσον αφορά στις προληπτικές σας εξετάσεις.
Τι κερδίζετε με την πρόληψη
Ας δούμε όμως συγκεκριμένα τι μπορείτε να κερδίσετε κάνοντας αυτές τις προληπτικές εξετάσεις:
Μετρώντας καθημερινά το σάκχαρο μόνοι σας στο σπίτι θα γνωρίζετε τις όποιες διακυμάνσεις του, αποφεύγοντας έτσι τις πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές τιμές που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα και επιπλοκές.
Η επίσκεψη και η συζήτηση με το διαβητολόγο σας κάθε τρεις μήνες, όπως είναι προφανές, είναι το σημαντικότερο κομμάτι για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση του διαβήτη.
Κάνοντας βυθοσκόπηση μία φορά το χρόνο (ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση των αγγείων και του βυθού του ματιού σας), μειώνεται ο κίνδυνος να σας απασχολήσει η λεγόμενη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, δηλαδή η φθορά των μικρών αγγείων του αμφιβληστροειδούς που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα στην όραση. Είναι γνωστό, επίσης, ότι το κάπνισμα φθείρει τα αγγεία, επομένως είναι ένας παράγοντας που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της πάθησης και γι’ αυτό θα πρέπει να το αποφεύγετε.
Κάνοντας τακτικά τις εξετάσεις αίματος και ούρων που σας έχει συστήσει ο γιατρός και σχετίζονται με την κατάσταση των νεφρών σας, μπορείτε να προλάβετε σοβαρές επιπλοκές. Όπως τα μάτια έτσι και τα νεφρά έχουν μικρά αγγεία που μπορεί να επηρεαστούν από το διαβήτη αν δεν τον ρυθμίζετε καλά. Επιπλέον αν καπνίζετε, έχετε υπέρταση, καταναλώνετε πολύ αλάτι και πρωτεΐνες, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα που ξεκινούν από την ύπαρξη λευκώματος στα ούρα και να φθάσουν, αν δεν αντιμετωπιστούν, έως τη διαβητική νεφροπάθεια.
Κάνοντας μία φορά το χρόνο καρδιολογικές εξετάσεις (ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπέρηχο καρδιάς, καθημερινό έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, έλεγχο των τιμών των λιπιδίων στο αίμα) δύο φορές το χρόνο, μειώνετε τον κίνδυνο να σας απασχολήσουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Είναι σημαντικό άλλωστε να γνωρίζετε ότι η εκδήλωση στεφανιαίας νόσου είναι τέσσερις φορές συχνότερη στους διαβητικούς άντρες απ’ ό,τι στους υπόλοιπους – για τις γυναίκες τα ποσοστά πλησιάζουν αυτά των αντρών.
Αν επισκέπτεστε ένα εξειδικευμένο ιατρείο διαβητικού ποδιού μία φορά το χρόνο, μειώνετε τις πιθανότητες να περάσει απαρατήρητη μια περιφερική αγγειοπάθεια, που μπορεί να δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα στα πόδια.
Φροντίστε την ερωτική σας ζωή
Ίσως χρειαστεί να επισκεφτείτε και έναν ουρολόγο (ουρολόγο-ανδρολόγο ή γυναικολόγο, ανάλογα με το φύλο σας), επειδή ο διαβήτης μπορεί να σας δημιουργήσει και άλλα προβλήματα:
•Οι ουρολοιμώξεις είναι 2-3 φορές συχνότερες στους διαβητικούς, κυρίως επειδή προσβάλλονται τα νεύρα της κύστης προκαλώντας προβλήματα στην ούρηση και φλεγμονές.
•Μια άλλη επιπλοκή του διαβήτη σε άνδρες είναι η στυτική δυσλειτουργία (αδυναμία να επιτευχθεί ή και να διατηρηθεί ικανοποιητική στύση), που οφείλεται στο γεγονός ότι ο διαβήτης, όπως και άλλες χρόνιες παθήσεις, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα νεύρα και τα αγγεία που σχετίζονται με την εκσπερμάτιση, τη στύση και τη διατήρησή της. Χαρακτηριστικά μπορούμε να πούμε ότι 1 στους 10 διαβητικούς άνδρες ανακαλύπτει ότι πάσχει από διαβήτη επειδή έχει προβλήματα στύσης. Όταν όμως ο διαβήτης ρυθμίζεται καλά, μπορεί να υποχωρήσει η δυσλειτουργία αυτή ή και να αποφευχθεί η εμφάνισή της.
•Αν παρ’ όλα αυτά το πρόβλημα επιμένει, ένας ουρολόγος-ανδρολόγος σε συνεργασία με το διαβητολόγο σας θα μπορέσουν να βρουν τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισής του.
Δεν υπάρχουν σχόλια: