ΜΕΝΟΥ

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Τι είναι η αιματουρία;


Η αιματουρία μπορεί να είναι σημάδι λοίμωξης από βακτήρια ή ιούς, αλλά ίσως δείχνει και πιο περίπλοκες παθήσεις όπως καρκίνο της ουροδόχου κύστης ή του προστάτη. Συνεχίστε την ανάγνωση για μάθετε περισσότερα.
Η λέξη “αιματουρία” είναι ένας ιατρικός όρος ο οποίος χρησιμοποιείται για να περιγράψει την παρουσία αίματος στα ούρα. Η θέα του αίματος στα ούρα μπορεί να είναι τρομακτική από μόνη της. Όμως, υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες και δεν είναι όλες σοβαρές.

Κάποιες φορές το αίμα μπορεί να φανεί με γυμνό μάτι. Ωστόσο, δε συμβαίνει πάντα αυτό. Γι’ αυτό, οι ειδικοί διαχωρίζουν την αιματουρία σε δύο κύριους τύπους: μεγάλη και μικροσκοπική. Μπορεί να ζητηθούν συγκεκριμένες εξετάσεις από τους/ις γιατρούς για τη διάγνωση της μικροσκοπικής αιματουρίας.
Πολλοί άνθρωποι πάνε στον/ην γιατρό εξαιτίας αυτής της πάθησης. Αυτή εμφανίζεται στο 16% του γενικού πληθυσμού περίπου. Επίσης, όπως αναφέραμε παραπάνω, μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα πολλών διαφορετικών ασθενειών, από μια μόλυνση μέχρι και καρκίνο. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι είναι καθώς και τα συμπτώματα αλλά και τις αιτίες της.
Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε τις σημαντικότερες πτυχές της αιματουρίας.

Τι είναι η αιματουρία;

Υπό φυσιολογικές συνθήκες τα ούρα δεν περιέχουν αίμα. Η αιματουρία σημαίνει ότι υπάρχουν κόκκινα αιμοσφαίρια στα ούρα, τα οποία παρατηρούνται με συγκεκριμένες εργαστηριακές τεχνικές. Μπορεί να συμβεί επειδή τα νεφρά ή άλλα μέρη του ουροποιητικού συστήματος αφήνουν το αίμα να περάσει μέσα στα ούρα. 
Τα ούρα είναι πιθανό να πάρουν κόκκινο χρώμα ή να παραμείνουν ίδια. Αυτή είναι και η διαφορά ανάμεσα στη μεγάλη (το αίμα που φαίνεται) ή τη μικροσκοπική (το αίμα που δε φαίνεται) αιματουρία.



Οι κύριες αιτίες της αιματουρίας

Σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι εφικτός ο προσδιορισμός της ακριβούς αιτίας. Όμως, οι πιο συχνές διεργασίες που προκαλούν το πέρασμα των ούρων στο αίμα είναι:
  • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Αυτές είναι αρκετά συχνές, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Ο λόγος είναι πως η γυναικεία ουρήθρα είναι κοντά στον πρωκτό, και τα βακτήρια που βρίσκονται εκεί περνούν εύκολα στην ουρήθρα.
  • Λοιμώξεις στα νεφρά. Αυτή η πάθηση ονομάζεται πυελονεφρίτιδα. Τα βακτήρια μπορούν να φτάσουν στα νεφρά είτε μέσω του αίματος είτε μέσω των ουρητήρων.
  • Προβλήματα με τον προστάτη. Όταν διογκώνεται ο προστάτης, πράγμα που συμβαίνει καθώς μεγαλώνουμε, συμπιέζει την ουρήθρα. Αυτό μπορεί να εμποδίσει τη ροή των ούρων και να προκαλέσει αιματουρία. Το ίδιο ισχύει και για τις λοιμώξεις του προστάτη.
  • Πέτρες στην κύστη ή τα νεφρά. Ορισμένα μέταλλα, τα οποία βρίσκονται στο αίμα, έχουν την τάση να συσσωρεύονται. Έπειτα γίνονται στερεά και σχηματίζουν κρυστάλλους οι οποίοι μετατρέπονται σε μικρές πέτρες. Μόλις περάσουν μέσα στο ουροποιητικό σύστημα μπορούν να το μπλοκάρουν, αυτό οδηγεί στην εμφάνιση αίματος στα ούρα.
  • Καρκίνος. Η αιματουρία ίσως είναι σημάδι καρκίνου στην κύστη, τον προστάτη, ή τα νεφρά. Όμως, συνήθως εκδηλώνεται σε προχωρημένο στάδιο κάνοντας δύσκολη τη διάγνωση.
  • Σπειραματονεφρίτιδα. Την πάθηση αυτή χαρακτηρίζει μια φλεγμονή στα σπειράματα, τα μικρά φίλτρα των νεφρών. Ο διαβήτης, οι λοιμώξεις, αιματολογικά νοσήματα, ή άλλες διεργασίες μπορούν να πυροδοτήσουν αυτήν την πάθηση.
  • Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιπηκτικά ή τα φάρμακα κατά του καρκίνου είναι επίσης αιτίες πρόκλησης.
Όπως βλέπετε, πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν αιματουρία. Οι επιστήμονες την έχουν συνδέσει ακόμη και με την επίπονη άσκηση, όπως επίσης τους τραυματισμούς και την αφυδάτωση. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να δείτε έναν/μία γιατρό προκειμένου να καθοριστεί η αιτία.


Αιματουρία – Τα συμπτώματα

Η μικροσκοπική αιματουρία εκδηλώνεται με κόκκινα ή καφέ ούρα. Συνήθως, δεν είναι επίπονη και δε συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα. Μπορεί όμως η εμφάνιση ορισμένων συμπτωμάτων να οδηγήσει στη διάγνωση της αιτίας.
Για παράδειγμα, ο πυρετός και ο πόνος στη μέση ίσως δείχνουν λοίμωξη στα νεφρά. Αν η αιματουρία συνοδεύεται από αύξηση της ούρησης ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, η αιτία μπορεί να βρίσκεται στο κάτω μέρος του ουροποιητικού συστήματος. Επιπλέον, η ασυμπτωματική και επαναλαμβανόμενη αιματουρία που συνοδεύεται από θρόμβους ίσως προκαλείται από όγκο στα νεφρά.
Το παραπάνω είναι και ένας από τους λόγους για τον οποίο είναι σημαντικό να κάνουν εξέταση του προστάτη οι άνδρες άνω των 40 ετών.

Συμπέρασμα

Όπως εξηγήσαμε στο σημερινό άρθρο, η αιματουρία μπορεί να σχετίζεται με διάφορες ασθένειες. Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις, δε φαίνεται με γυμνό μάτι. Έτσι, είναι απαραίτητο να κάνετε ιατρικές εξετάσεις συχνά. Σας προτείνουμε να κάνετε τακτικά εξετάσεις ούρων για να ανιχνεύσετε έγκαιρα τυχόν αίμα στα ούρα.
Μην ξεχνάτε να παρατηρείτε τα ούρα σας. Θα πρέπει να προσέχετε το χρώμα, καθώς και τη συχνότητα αλλά και οποιαδήποτε αφύσικη αίσθηση ή αλλοιώσεις οι οποίες μπορεί να είναι ενδεικτικές κάποιας πάθησης. Αν έχετε ερωτήσεις, μη ξεχάσετε να απευθυνθείτε σε έναν/μία γιατρό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ