ΜΕΝΟΥ

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Iλιγγος ή ζάλη


Η ζάλη και ο ίλιγγος είναι συμπτώματα πολύ συνηθισμένα, που επηρεάζουν πολλούς ανθρώπους κάθε ηλικίας. Είναι σημαντικό να τα ελέγξουμε ώστε να εντοπίσουμε την αιτία και να κάνουμε κάποια θεραπεία, αν είναι απαραίτητη.


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

 
Υποκειμενικό αίσθημα περιστροφής του ασθενή στο χώρο, ή περιστροφής των αντικειμένων του περιβάλλοντος γύρω από τον ασθενή.

Αντιμετώπιση με βελονισμό

 
Ο ίλιγγος αποτελεί σύμπτωμα μιας ομάδας διαταραχών που μπορούν να αφορούν το έσω αυτί (λαβυρινθικός ίλιγγος), το ακουστικό νεύρο, το εγκεφαλικό στέλεχος ή τον εγκεφαλικό φλοιό. Αν και στην πλειονότητα των περιπτώσεων πρόκειται για καλοήθη διαταραχή, εν τούτοις απαιτείται πλήρης κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος από γιατρό ανάλογης ειδικότητας, ώστε να αποκλεισθούν οι σπάνιες, σοβαρές αλλά δυνητικά ιάσιμες αιτίες, που μπορούν να εκδηλωθούν με ίλιγγο. Ο βελονισμός είναι αποτελεσματικός και ενδείκνυται στις περιπτώσεις εκείνες που η κύρια βλάβη εντοπίζεται στον λαβύρινθο, ενώ δεν υπάρχουν τεκμήρια ότι ωφελεί στις περιπτώσεις εκείνες, όπου διαπιστούται σοβαρή βλάβη στο ακουστικό νεύρο ή στον εγκέφαλο.
Κατά την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, ο ίλιγγος οφείλεται σε υπερδραστηριότητα της ενέργειας Γιανγκ του Ήπατος ή σε ανεπάρκεια της ενέργειας Γιν των Νεφρών. Επιλέγονται για Βελονισμό τοπικά σημεία γύρω από το πτερύγιο του πάσχοντος αυτιού (ΤΘ21, ΛΕ9, ΧΚ2) και απόμακρα σημεία που σχετίζονται με τους πάσχοντες Μεσημβρινούς (Η3), τα οποία βελονίζονται αμφοτερόπλευρα. Στην περίπτωση του οξέως λαβυρινθικού ιλίγγου, συνήθως αρκούν λίγες συνεδρίες Βελονισμού (6 - 8), οι οποίες επαναλαμβάνονται καθημερινά. Αντίθετα, στις περιπτώσεις χρόνιου ιλίγγου (νόσος Meniere, λαβυρινθική ισχαιμία), είναι δυνατό να απαιτηθούν 15 - 20 συνεδρίες, που θα επαναλαμβάνονται μία με δύο φορές την εβδομάδα.

Τι είναι ο ίλιγγος και από τι προκαλείται;

 
Ίλιγγος είναι η ψευδαίσθηση περιστροφής, ότι εμείς ή το περιβάλλον κινείται, και συνήθως συνοδεύεται από ναυτία ή εμετό. Είναι διαφορετικό από το αίσθημα της ζάλης που περιγράφεται συχνά και ως αστάθεια, ως αίσθημα «θολούρας» και πτώσης, ότι είμαστε σε «βάρκα» ή ότι νιώθουμε «βαρύ» το κεφάλι.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ίλιγγος οφείλεται στο όργανο ισορροπίας που λέγεται λαβύρινθος και βρίσκεται στο αυτί. Για το λόγο αυτό, πρέπει να γίνει εξέταση από ΩΡΛ.

Τι είναι ο λαβύρινθος;

 
Ο λαβύρινθος (δεξιός και αριστερός) είναι το βασικό όργανο ισορροπίας και προσανατολισμού μας. Με αυτόν αντιλαμβανόμαστε την κίνηση στο χώρο (μπροστά, πίσω ή κυκλικά). Ο λαβύρινθος αποτελεί τμήμα του έσω ωτός και συνεργάζεται με το οπτικό σύστημα και το ιδιοδεκτικό σύστημα (το σύστημα που λαμβάνει ερεθίσματα από μύες και αρθρώσεις) και μέσω του αιθουσαίου νεύρου (το νεύρο της ισορροπίας) στέλνει τα σήματα προς τα κέντρα του εγκεφάλου για να επιτύχει το σωστό προσανατολισμό και την ισορροπία.

Τι άλλο ευθύνεται για τον ίλιγγο;

 
Οι συχνότερες παθήσεις που προκαλούν ίλιγγο ή το λεγόμενο αιθουσαίο σύνδρομο είναι περιφερικού τύπου, δηλαδή λαβυρίνθου – αιθουσαίου νεύρου. Η κύρια και πιο συχνή πάθηση είναι ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως (καναλολιθίαση) με έντονα συμπτώματα ιλίγγου χωρίς βαρηκοΐα ή βουητό. Υπάρχουν και άλλες παθήσεις που μπορούν να τον προκαλούν όπως φλεγμονή στο αιθουσαίο νεύρο ή φλεγμονή στο λαβύρινθο (λαβυρινθίτιδα), περιλεμφικό συρίγγιο, π.χ., μετά από ατύχημα στο κεφάλι, αυξημένη πίεση λόγω υγρού στο έσω ους, ωτοτοξικότητα στο κοχλιακό – αιθουσαίο νεύρο από φάρμακα, π.χ., από αντιβιώσεις και διουρητικά. O ίλιγγος θέσεως είναι αυτό που κακώς αναφέρεται ως «αυχενικό», ενώ η θεραπεία του συνίσταται σε ειδικές κινήσεις του κεφαλιού από το γιατρό (κατά Semont).
Άλλες παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν ίλιγγο είναι αυτές του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο ημικρανικός ίλιγγος, που συχνά εμφανίζεται και στα παιδιά, η σπονδυλοβασική ανεπάρκεια, συνήθως σε άτομα μεγάλης ηλικίας, οι όγκοι εγκέφαλου και παρεγκεφαλίδας καθώς και τα αγγειακά επεισόδια.
Επίσης, υπάρχουν ψυχογενείς παράγοντες που μπορούν να ευθύνονται για την εμφάνιση ιλίγγου ή ζάλης, όπως για παράδειγμα, η ταχύπνοια στις κρίσεις πανικού, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να οφείλεται σε πολλαπλές αιτίες, σε ορθοστατική υπόταση ή νευροπάθειες.

Γιατί είναι απαραίτητη η εξέταση από ΩΡΛ;

 
Ο ΩΡΛ μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια την αιτία του ιλίγγου. Αφού λάβει το πλήρες ιστορικό και αξιολογήσει την κλινική εικόνα του ασθενούς και τις εξετάσεις του λαβυρίνθου (ηλεκτρονυσταγμογράφημα), θα μπορέσει να αποκλείσει τις παθήσεις περιφερικού τύπου. Συχνά κρίνεται απαραίτητος ο έλεγχος με αξονική ή μαγνητική εγκεφάλου. Για ολοκληρωμένη διάγνωση της ζάλης, χρειάζονται εργαστηριακές, οφθαλμολογικές, καρδιολογικές και νευρολογικές εξετάσεις, κυρίως για να αποκλειστούν συστηματικές παθήσεις όπως υπόταση, αρρυθμίες και χαμηλό σάκχαρο.


1 σχόλιο:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ