ΜΕΝΟΥ

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

Αιμαγγείωμα του ήπατος

Αιμαγγείωμα του ήπατος

Ένα αιμαγγείωμα ήπατος είναι μια μη καρκίνος (καλοήθης) μάζα στο ήπαρ. Ένα αιμαγγείωμα του ήπατος αποτελείται από ένα μπερδεμένο αιμοφόρο αγγείο.



ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Ένα αιμαγγείωμα ήπατος  είναι μια μη καρκίνος (καλοήθης) μάζα στο ήπαρ. Ένα αιμαγγείωμα του ήπατος αποτελείται από ένα μπερδεμένο αιμοφόρο αγγείο. Άλλοι όροι για ένα αιμαγγείωμα του ήπατος είναι το ηπατικό αιμαγγείωμα και το σπερματικό αιμαγγείωμα.
Οι περισσότερες περιπτώσεις αιμαγγειωμάτων του ήπατος ανακαλύπτονται κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής ή μιας διαδικασίας για κάποια άλλη κατάσταση. Τα άτομα που έχουν αιμαγγείωμα ήπατος σπάνια εμφανίζουν σημεία και συμπτώματα και συνήθως δεν χρειάζονται θεραπεία.
Μπορεί να είναι ανησυχητικό να γνωρίζετε ότι έχετε μια μάζα στο συκώτι σας, ακόμα κι αν είναι μια καλοήθης μάζα. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ένα μη επεξεργασμένο αιμαγγείωμα ήπατος μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του ήπατος.

Το συκώτι


Συμπτώματα

 Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα αιμαγγείωμα ήπατος δεν προκαλεί σημεία ή συμπτώματα.

Όταν ένα αιμαγγείωμα του ήπατος προκαλεί σημεία και συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν:
  • Πόνος στην άνω δεξιά κοιλία
  • Αισθάνεται πλήρης αφού τρώει μόνο μια μικρή ποσότητα τροφής
  • Ναυτία
  • Έμετος
Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα είναι μη ειδικά και μπορεί να οφείλονται σε κάτι άλλο, ακόμη και αν έχετε αιμαγγείωμα ήπατος.

Πότε για να δείτε έναν γιατρό

Κάντε μια συνάντηση με το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε επίμονα σημεία και συμπτώματα που σας ανησυχούν.

Αιτίες

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί το σχηματισμό ενός αιμαγγειώματος του ήπατος. Οι γιατροί πιστεύουν ότι τα αιμαγγειώματα του ήπατος είναι συγγενικά - που σημαίνει ότι γεννηθήκατε μαζί τους.
Ένα αιμαγγείωμα του ήπατος συνήθως εμφανίζεται ως μία απλή μη φυσιολογική συλλογή αιμοφόρων αγγείων που είναι μικρότερη από περίπου 1,5 ίντσες (περίπου 4 εκατοστά). Περιστασιακά αιμαγγειώματα του ήπατος μπορεί να είναι μεγαλύτερα ή να εμφανίζονται σε πολλαπλάσια. Τα μεγάλα αιμαγγειώματα μπορεί να εμφανιστούν σε μικρά παιδιά, αλλά αυτό είναι πολύ σπάνιο.
Στους περισσότερους ανθρώπους, ένα αιμαγγείωμα του ήπατος δεν θα αναπτυχθεί ποτέ και ποτέ δεν θα προκαλέσει σημεία και συμπτώματα. Αλλά σε ένα μικρό αριθμό ανθρώπων, ένα αιμαγγειωμα του ήπατος θα αναπτυχθεί για να προκαλέσει επιπλοκές και να απαιτήσει θεραπεία. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί συμβαίνει αυτό.

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο η αιμαγγειώματος του ήπατος να προκαλέσει σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν:
  • Η ηλικία σου. Ένα αιμαγγείωμα του ήπατος μπορεί να διαγνωστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι συνήθως διαγνωσμένο σε άτομα ηλικίας 30 έως 50 ετών.
  • Το φύλο σου. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με ημικύκλιο ήπαρ από τους άνδρες.
  • Εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες που είναι έγκυες έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με αιμαγγείωμα ήπατος από γυναίκες που δεν έχουν ποτέ μείνει έγκυες. Πιστεύεται ότι η ορμόνη οιστρογόνο, η οποία αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να παίξει ρόλο στην ανάπτυξη του ήπατος του ήπατος.
  • Θεραπεία αντικατάστασης ορμονών. Οι γυναίκες που χρησιμοποίησαν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για τα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα μπορεί να είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με ηπαγγεϊμό του ήπατος από τις γυναίκες που δεν το έκαναν.

Επιπλοκές

Οι γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με αιμαγγειώματα του ήπατος αντιμετωπίζουν κίνδυνο επιπλοκών εάν μείνουν έγκυες. Η γυναικεία ορμόνη οιστρογόνο, η οποία αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πιστεύεται ότι προκαλεί αύξηση ορισμένων αιμαγγειωμάτων του ήπατος.
Σπάνια, το αυξανόμενο αιμαγγείωμα μπορεί να προκαλέσει σημεία και συμπτώματα που μπορεί να απαιτούν θεραπεία, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στο άνω δεξιό τεταρτημόριο της κοιλιάς, της κοιλιακής φούσκας ή της ναυτίας. Η ύπαρξη αιμαγγειώματος του ήπατος δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος. Ωστόσο, η συζήτηση σχετικά με τις πιθανές επιπλοκές με το γιατρό σας μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε μια πιο ενημερωμένη επιλογή.
Τα φάρμακα που επηρεάζουν τα επίπεδα ορμονών στο σώμα σας, όπως χάπια ελέγχου των γεννήσεων, θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιπλοκές αν έχετε διαγνωστεί με αιμαγγείωμα ήπατος. Αλλά αυτό είναι αμφιλεγόμενο. Εάν εξετάζετε αυτό το είδος φαρμάκου, συζητήστε τα οφέλη και τους κινδύνους με το γιατρό σας.
 
Διάγνωση

Οι δοκιμές και οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση αιμαγγειωμάτων του ήπατος περιλαμβάνουν:

    Υπερηχογράφημα, μια μέθοδος απεικόνισης που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας για την παραγωγή εικόνων του ήπατος
    Σάρωση ηλεκτρονικής τομογραφίας (CT), η οποία συνδυάζει μια σειρά από ακτίνες Χ που λαμβάνονται από διαφορετικές γωνίες γύρω από το σώμα σας και χρησιμοποιεί την επεξεργασία ηλεκτρονικών υπολογιστών για τη δημιουργία εικόνων εγκάρσιας τομής (φέτες) του ήπατος
    Η απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI), μια τεχνική που χρησιμοποιεί ένα μαγνητικό πεδίο και ραδιοκύματα για τη δημιουργία λεπτομερών εικόνων του ήπατος
    Σπινθηρογράφημα, ένας τύπος πυρηνικής απεικόνισης που χρησιμοποιεί ραδιενεργό ιχνηθέτη για την παραγωγή εικόνων του ήπατος

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλες δοκιμές και διαδικασίες ανάλογα με την κατάστασή σας.
Περισσότερες πληροφορίες

    Η αξονική τομογραφία
    MRI
    SPECT σάρωση

Θεραπεία

Εάν το αιμαγγείωμα του ήπατος είναι μικρό και δεν προκαλεί σημεία ή συμπτώματα, δεν θα χρειαστείτε θεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις ένα αιμαγγείωμα του ήπατος δεν θα μεγαλώσει ποτέ και ποτέ δεν θα προκαλέσει προβλήματα. Ο γιατρός σας μπορεί να προγραμματίσει τις εξετάσεις παρακολούθησης για να ελέγξει περιοδικά το αιμαγγείωμα του ήπατος για ανάπτυξη εάν το αιμαγγείωμα είναι μεγάλο.

Η αντιμετώπιση του αιμαγγειώματος του ήπατος εξαρτάται από τη θέση και το μέγεθος του αιμαγγειώματος, αν έχετε περισσότερα από ένα αιμαγγείωμα, τη γενική υγεία και τις προτιμήσεις σας.

Οι επιλογές θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν:

    Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του αιμαγγειώματος του ήπατος. Εάν το αιμαγγείωμα μπορεί εύκολα να διαχωριστεί από το συκώτι, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσει τη μάζα.
    Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μέρους του ήπατος, συμπεριλαμβανομένου του αιμαγγειώματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι χειρούργοι μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσουν ένα μέρος του ήπατος μαζί με το αιμαγγείωμα.
    Διαδικασίες για τη διακοπή της ροής του αίματος στο αιμαγγείωμα. Χωρίς παροχή αίματος, το αιμαγγείωμα μπορεί να σταματήσει να αναπτύσσεται ή να συρρικνώνεται. Δύο τρόποι διακοπής της ροής του αίματος συνδέουν την κύρια αρτηρία (απολίνωση της ηπατικής αρτηρίας) ή εισάγουν φάρμακα στην αρτηρία για να την εμποδίσουν (αρτηριακή εμβολή). Ο υγιής ηπατικός ιστός δεν είναι τραυματισμένος επειδή μπορεί να αντλεί αίμα από άλλα κοντινά σκάφη.
    Θεραπεία μεταμόσχευσης ήπατος. Στην απίθανη περίπτωση που έχετε μεγάλο αιμαγγείωμα ή πολλαπλά αιμαγγειώματα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με άλλα μέσα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσει το συκώτι σας και να το αντικαταστήσει με ήπαρ από δότη.
    Ακτινοθεραπεία. Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί ισχυρές δέσμες ενέργειας, όπως οι ακτίνες Χ, για να βλάψουν τα κύτταρα του αιμαγγειώματος. Αυτή η θεραπεία σπάνια χρησιμοποιείται λόγω της διαθεσιμότητας ασφαλέστερων και αποτελεσματικότερων θεραπειών.

Περισσότερες πληροφορίες

    Μεταμόσχευση ήπατος
    Ακτινοθεραπεία


Κλινικές δοκιμές

Εξερευνήστε τις μελέτες της κλινικής Mayo που δοκιμάζουν νέες θεραπείες, επεμβάσεις και δοκιμές ως μέσο πρόληψης, ανίχνευσης, θεραπείας ή διαχείρισης αυτής της ασθένειας.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Τα περισσότερα αιμαγγειώματα του ήπατος ανακαλύπτονται κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής ή μιας διαδικασίας για κάτι άλλο. Αν πιστεύετε ότι έχετε μάζα συκωτιού, μπορείτε να απευθυνθείτε σε γιατρό που ειδικεύεται στο πεπτικό σύστημα (γαστρεντερολόγος) ή κάποιος που ειδικεύεται στο ήπαρ (ηπατολόγος).

Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το ραντεβού σας και να μάθετε τι να περιμένετε από το γιατρό σας.
Τι μπορείς να κάνεις

    Να είστε ενήμεροι για τυχόν περιορισμούς προ-διορισμού. Όταν κάνετε το ραντεβού, φροντίστε να ρωτήσετε αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, όπως ο περιορισμός της διατροφής σας.
    Καταγράψτε τυχόν συμπτώματα που αντιμετωπίζετε. Οι περισσότεροι άνθρωποι με αιμαγγειώματα του ήπατος δεν έχουν σημεία ή συμπτώματα.
    Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα, τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα που παίρνετε.
    Πάρτε ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο μαζί. Μπορεί να είναι δύσκολο να θυμηθείτε όλες τις πληροφορίες που παρέχονται κατά τη διάρκεια ενός ραντεβού. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορεί να θυμάται κάτι που χάσατε ή ξέχατε.
    Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Για ένα αιμαγγείωμα ήπατος, μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας περιλαμβάνουν:

    Ποιο είναι το μέγεθος του αιμαγγειώματος του ήπατος μου;
    Έχω ένα αιμαγγείωμα ή πολλαπλά αιμαγγειώματα;
    Είναι το ήπαρ αιμαγγειό μου αυξάνεται;
    Ποιες πρόσθετες δοκιμές χρειάζομαι;
    Χρειάζομαι θεραπεία για το αιμαγγείωμα του ήπατος μου;
    Υπάρχουν φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου; Τι ιστοσελίδες συστήνετε;
    Πρέπει να προγραμματίσω μια επίσκεψη παρακολούθησης;
    Υπάρχουν φάρμακα που μπορεί να επιδεινώσουν το αιμαγγείωμα μου;
    Τα συμπτώματά μου είναι από το αιμαγγείωμα;


Τι να περιμένετε από το γιατρό σας

Ο γιατρός σας μπορεί να σας υποβάλει ορισμένες ερωτήσεις, όπως:

    Είχατε πόνο, ναυτία, απώλεια όρεξης ή αισθήματα πληρότητας μετά από λίγο φαγητό;
    Είστε έγκυος;
    Χρησιμοποιήσατε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης;

 By Mayo Clinic Staff



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ