ΜΕΝΟΥ

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Αναψυκτικά. Μάθετε περισσότερα.

Τα αναψυκτικά περιέχουν ουσίες που τα κάνουν εθιστικά, έτσι θέλετε να πίνετε περισσότερο.

Τα αναψυκτικά (ανθρακούχα ποτά) είναι πραγματικά δημοφιλή σε όλο τον κόσμο. Σε μερικές περιοχές, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, κοστίζουν μάλιστα λιγότερο από το νερό!
Αυτό που οι περισσότεροι καταναλωτές δεν γνωρίζουν είναι τι πραγματικά περιέχουν τα αναψυκτικά. Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε για τα συστατικά των αναψυκτικών που απολαμβάνετε μαζί με τα γεύματά σας. Προσοχή: όταν διαβάσετε τα παρακάτω, ίσως να μη θέλετε να τα ξαναπιείτε!

Πώς φτιάχνονται τα αναψυκτικά;

Τα ποτά αυτά παρασκευάζονται μέσω διαφόρων χημικών διεργασιών. Δεν περιέχουν τίποτα φυσικό. Έχουν επεξεργασμένη ζάχαρη, τεχνητές γεύσεις και χρωστικές (οι ουσίες αυτές αντιστοιχούν στο 90% του περιεχομένου του μπουκαλιού), πέρα από καραμέλα, καφεΐνη, πρόσθετα και συντηρητικά που προέρχονται από πίσσα (ναι, σωστά διαβάσατε).
Η σύνθεση των αναψυκτικών τύπου κόλα, για παράδειγμα, περιλαμβάνει οξέα, κυρίως καρβονικό οξύ και ερυθορβικό οξύ. Οι ονομασίες είναι εξίσου τρομακτικές με τις ουσίες καθαυτές! Να τι βάζετε στο σώμα σας και τι δίνετε στην οικογένειά σας!
Μερικές από τις όχι και τόσο διαδεδομένες χρήσεις των αναψυκτικών τύπου κόλα θα σας κάνουν να συνειδητοποιήσετε πραγματικά πόσο βλαβερά είναι αυτά για την υγεία σας. Περιλαμβάνουν τα εξής:

Καθάρισμα του μπάνιου

Απομακρύνουν το πουρί και την κολλημένη βρωμιά από τα εσωτερικά τοιχώματα της λεκάνης. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ρίξετε λίγο από το αναψυκτικό στη λεκάνη και να το αφήσετε να δράσει για μερικά δευτερόλεπτα. Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα για να λάμψει!

Απομάκρυνση διάβρωσης

Οι μηχανικοί χρησιμοποιούν τα ποτά αυτά για να απομακρύνουν τη διάβρωση από τους πόλους των μπαταριών. Ρίξτε λίγο αναψυκτικό και αφήστε το να δράσει για τριάντα λεπτά.

Απομάκρυνση σκουριάς

Τα οξέα που περιέχονται στα αναψυκτικά τύπου κόλα αποτελούν διαλυτικά πρώτης τάξης. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια μικρή ποσότητα με κάτι σκουριασμένο, όπως ένα ποδήλατο ή ένα καρφί.

Αφαίρεση λιπαρών λεκέδων

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο οι μηχανικοί χρησιμοποιούν τα αναψυκτικά. Όταν τα ρούχα σας λερώνονται από λάδι μηχανής, βάλτε τα σε μια λεκάνη με λίγα λίτρα αναψυκτικό. Αφήστε τα στην άκρη για τρεις ώρες και ξεπλύντε με νερό. Θα μοιάζουν σαν καινούργια!

Καθάρισμα τζαμιών

Για χρήση είτε στο αυτοκίνητο είτε στα παράθυρα του σπιτιού σας. Ρίξτε λίγο αναψυκτικό στην παλάμη σας και απλώστε το στο τζάμι. Έπειτα σκουπίστε με ένα καθαρό, υγρό πανί.

Τι άλλο περιέχουν τα αναψυκτικά;

Ναι, υπάρχουν και άλλες κρυμμένες εκπλήξεις και μυστικά για να σας αποκαλύψουμε. Είστε έτοιμοι; Θα εκπλαγείτε! Το φωσφορικό οξύ, για παράδειγμα. Πρόκειται για ισχυρό διαβρωτικό παράγοντα που πρώτα επιτίθεται στα δόντια, ενώ έπειτα, όταν μπαίνει στο σώμα, στρέφεται εναντίον του στομαχιού και του συκωτιού. Είναι η αιτία πολλών πεπτικών, ηπατικών και εντερικών προβλημάτων και ασθενειών. Πολλοί δεν συνειδητοποιούν πόσο επικίνδυνος είναι αυτός ο σιωπηλός εχθρός.
Αρκετές μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι το συγκεκριμένο οξύ, που προέρχεται από το πετρέλαιο, είναι καρκινογόνο. Όταν συνδυάζεται με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και καφεΐνης, οι συνέπειες είναι:
  • Εθισμός: θέλετε πάντα να καταναλώνετε όλο και περισσότερο.
  • Αλλαγές στο νευρικό σύστημα: οι άνθρωποι που πίνουν αναψυκτικά είναι περισσότερο ευερέθιστοι από άλλους.
  • Ορμονικές ανισορροπίες: για παράδειγμα, επιθέσεις στο ενδοκρινολογικό σύστημα.
  • Βλάβες στα δόντια: λεκέδες, φθορές και τερηδόνα.
  • Εξασθένηση των οστών: κλέβει το ασβέστιο από το σώμα.
  • Αύξηση βάρους: η υψηλή ποσότητα ζάχαρης που περιέχουν τα αναψυκτικά (ακόμα και εκείνα που είναι light ή διαίτης) σας κάνουν να τρώτε περισσότερο.
  • Πτώση της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος: θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να κολλήσετε ασθένειες που οφείλονται σε ιούς και βακτήρια λόγω ενός εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος.

  • Αύξηση αλλεργιών.
  • Μείωση των επιπέδων των μετάλλων στον οργανισμό.
  • Προκαλεί ζύμωση στο φαγητό στο στομάχι: η κατανάλωση αναψυκτικών μαζί με φαγητό επηρεάζει αρνητικά τη διεργασία της πέψης.
  • Υπερβολική παραγωγή οξικού οξέος και οινοπνεύματος: αυτό κάνει το συκώτι να υπερλειτουργεί, σαν να είχατε πιει κάποιο οινοπνευματώδες ποτό, προκαλώντας μεγάλη βλάβη.
  • Καταστροφή και γήρανση των κυττάρων.

Γιατί πίνουμε αναψυκτικά αν κάνουν τόσο κακό στην υγεία μας;

Καταρχάς, επειδή δεν ξέρουμε. Το ίδιο συμβαίνει και με τις τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά, είτε με αυτές που παραγγέλνουμε από  έξω είτε με το ημι-προμαγειρεμένο φαγητό που ετοιμάζουμε στο σπίτι. Αν οι άνθρωποι γνώριζαν τις αρνητικές συνέπειες της κατανάλωσης αυτών των αναψυκτικών, θα σταματούσαν αμέσως να τα αγοράζουν, ενώ ίσως και να σταματούσε και η παραγωγή τους. Τουλάχιστον μπορούμε να ξεκινήσουμε από τον εαυτό μας με το να μην καταναλώνουμε αυτά τα βλαβερά ποτά και να μην τα προσφέρουμε στους αγαπημένους μας.
Δεύτερον, επειδή είναι τόσο εθιστικά, τα αναψυκτικά αγοράζονται και αντιμετωπίζονται σαν να ήταν νερό ή κάτι καλό που μπορούμε να μοιραζόμαστε. Τα παιδιά είναι τα πρώτα που ζητούν από τους γονείς τους να αγοράσουν ένα μπουκάλι από το κατάστημα ή όταν τρώνε έξω.
Τρίτον, τα πίνουμε επειδή οι διαφημίσεις που βλέπουμε στα μέσα ενημέρωσης δείχνουν ότι η κατανάλωση ορισμένων αναψυκτικών σημαίνει ότι κάποιος «είναι τρέντι», «απολαμβάνει ένα απόγευμα με φίλους» ή «είναι ευτυχισμένος με την οικογένειά του». Και αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Επικρατεί τεράστια διαμάχη σχετικά με την παραγωγή και τη διάθεση αυτών των προϊόντων στο εμπόριο. Οι μεγάλες εταιρείες πλουτίζουν καταστρέφοντας την υγεία των καταναλωτών (όπως και η βιομηχανία καπνού, για παράδειγμα, μία από τις σημαντικότερες στον κόσμο).

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν πίνουμε αναψυκτικά;

Μια πραγματικά ενδιαφέρουσα μελέτη δείχνει τις επιδράσεις του περίφημου ποτού με την κόκκινη ετικέτα και τα λευκά γράμματα στο ανθρώπινο σώμα μετά την κατανάλωσή του. Θέλετε να μάθετε ποιες είναι;
  • 10 λεπτά – Το νευρικό σύστημα ξαφνικά διεγείρεται λόγω της καφεΐνης και της ζάχαρης που μπήκαν στο σώμα.
  • 20 λεπτά – Τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα αυξάνονται και το συκώτι αρχίζει να μετατρέπει τη ζάχαρη σε λίπος.
  • 40 λεπτά – Οι κόρες των ματιών διαστέλλονται, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται, το συκώτι απελευθερώνει περισσότερη ινσουλίνη και οι υποδοχείς που είναι υπεύθυνοι για τη νύστα μπλοκάρονται.
  • 60 λεπτά – Το επίπεδο του ασβεστίου που αποβάλλεται από τα ούρα αυξάνεται, καθώς το φωσφορικό οξύ στα αναψυκτικά συνδέεται με ορισμένες θρεπτικές ουσίες, κάνοντάς τες να αποβάλλονται από το σώμα. Η διαδικασία αυτή προκαλεί επίσης απώλεια μαγνησίου και ψευδαργύρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ