ΜΕΝΟΥ

Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Βλαστοκύτταρα για σκλήρυνση κατά πλάκας: νέες προοπτικές

ΕΡΕΥΝΑ
Για περίπου 15 χρόνια, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι με τη μεταμόσχευση νευρικών βλαστικών κυττάρων σε ζώα, ο τελευταίος είχε ευεργετική επίδραση σε αυτά, οδηγώντας σε μια πολύ σημαντική ύφεση της νόσου, σε σημείο που τα ζώα που είχαν ήδη παραλυθεί θα μπορούσαν να αρχίσουν να περπατούν πάλι. Οι κατευθύνσεις της επιστημονικής έρευνας γύρω από αυτό το
φαινόμενο με την πάροδο των χρόνων ήταν δύο: πρώτον, να καταλάβουμε εάν το ίδιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να βρεθεί στον άνθρωπο και σύμφωνα με τους οποίους εμπλέκονταν μηχανισμοί σε αυτό το φαινόμενο, δηλαδή να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό.
 
Η Ιταλία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και στα δύο μέτωπα, χάρη στη διεξαγόμενη έρευνα στο IRCCS San Raffaele στο Μιλάνο. Στα τέλη Μαΐου, ξεκίνησε η πρώτη κλινική δοκιμή στον κόσμο για να δοκιμαστούν τα αποτελέσματα της προοδευτικά αυξανόμενης έγχυσης βλαστικών κυττάρων σε ασθενείς που πάσχουν από προοδευτική πολλαπλή σκλήρυνση. Επί του παρόντος, η μελέτη βρίσκεται στη φάση 1, δηλαδή αξιολογείται η ασφάλεια της μεθόδου, δηλαδή η παρουσία οποιωνδήποτε δυσμενών επιπτώσεων. Τα καλά νέα είναι ότι αυτοί οι πρώτοι μήνες έρευνας έχουν θετικά αποτελέσματα: μια πρώτη ομάδα 3 ασθενών έχει ήδη μεταμοσχευτεί και δεν παρουσιάζει παρενέργειες μετά από τρεις μήνες.

 Περαιτέρω καλές ειδήσεις προέρχονται από τα εργαστήρια του San Raffaele, όπου έχει γίνει ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός σε σχέση με τους μηχανισμούς που μπορούν να εξηγήσουν το θεραπευτικό αποτέλεσμα και που πρέπει ακόμη να προσδιοριστούν λεπτομερώς: πίσω από την επιτυχία αυτών των θεραπειών χαμηλού δόγματος νευρικών βλαστικών κυττάρων θα υπήρχε μια πρωτεΐνη - TGF-β2 - η οποία απελευθερώνεται ακριβώς από τα εγχυμένα βλαστικά κύτταρα και η οποία παρεμβάλλεται στη φλεγμονώδη δραστηριότητα του εγκεφάλου, μειώνοντάς την. Η διαμόρφωση που μπορούν να κάνουν τα βλαστοκύτταρα μέσω του ΤΟΡ-β2 στα μυελοειδή κύτταρα που διατηρούν την φλεγμονώδη κατάσταση των Τ λεμφοκυττάρων , οι άμεσοι ενόχοι της εγκεφαλικής βλάβης, είναι θεμελιώδης.
 
Να μιλήσει σε μια μελέτη που διεξήχθη σε μοντέλα ποντικών και δημοσιεύθηκε στο The Journal of Clinical Investigation και συντονίστηκε από τον καθηγητή Gianvito Martino, επικεφαλής της μονάδας νευροανοσολογίας, καθώς και επιστημονικό διευθυντή του ινστιτούτου.
"Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του παζλ - εξηγεί η Linda Ottoboni, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης - επειδή μας επιτρέπει να ελπίζουμε ότι αυτό που βρήκαμε στην προκλινική φάση σε ποντίκια, είναι επίσης κινητό στον άνθρωπο. Με αυτή την έννοια τα αποτελέσματα που επιτυγχάνουμε παράλληλα με τους μεταμοσχευμένους ασθενείς είναι αισιόδοξες - συνεχίζει ο Ottoboni - επειδή σημαίνει ότι η έγχυση των νευρικών βλαστικών κυττάρων μπορεί να είναι ο σωστός τρόπος. "
 
Αυτή τη στιγμή, η πρώτη φάση της κλινικής μελέτης - η οποία έχει σχεδιαστεί για την αξιολόγηση της ασφάλειας της μεθόδου, ανάλογα με την εγχυμένη δόση - είναι διαρθρωμένη ώστε να περιλαμβάνει μέγιστο αριθμό 24 ασθενών κατά τη διάρκεια δύο ετών. «Από τον Μάιο μέχρι σήμερα έχουμε εμπλακεί σε τρεις, στους οποίους έχουμε εγχυθεί μια μικρή δόση βλαστικών κυττάρων και σήμερα όλοι οι ασθενείς κάνουν καλά», λέει ο Ottoboni. «Κατά τους προσεχείς μήνες, θα εγγραφούν τρεις ακόμη ασθενείς, στους οποίους θα χορηγηθεί διπλή δόση κυττάρων, για να συγκριθούν τα αποτελέσματα με τα πρώτα τρία, και θα προχωρήσουμε με τον τρόπο αυτό για τα επόμενα δύο χρόνια, παρακολουθώντας αυτούς τους ασθενείς με συντονισμούς, αποσύρσεις εγκεφαλικού υγρού με την ελπίδα να αποδειχθεί ότι η μεταμόσχευση μπορεί να γίνει με ασφάλεια. Αν συνέβαινε αυτό, τότε θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε το πείραμα με την εφαρμογή μιας δεύτερης κλινικής μελέτης που θα έχει ως στόχο να εκτιμήσει εάν η μεταμόσχευση είναι αποτελεσματική και επομένως πιθανώς να επιβεβαιώσει τα εξαιρετικά αποτελέσματα που έχουμε ανακαλύψει σε ζωικά μοντέλα.
@CristinaDaRold


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ