ΜΕΝΟΥ

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Προβλήματα περιόδου



Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το σύνολο των σωματικών και συναισθηματικών συμπτωμάτων που βιώνουν όλα τα νεαρά κορίτσια και οι γυναίκες 2 εβδομάδες περίπου πριν την περίοδό τους κάθε μήνα. Mερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι το πρήξιμο και ο πόνος στο στήθος, το φούσκωμα στην κοιλιά, ο πονοκέφαλος, η κόπωση, ο πόνος στη μέση, η διάρροια, η δυσκοιλιότητα, η συνεχής όρεξη για φαγητό, η μελαγχολική διάθεση και η οξυθυμία. Συνήθως τα συμπτώματα αυτά είναι ήπια και δεν δημιουργούν πρόβλημα στην καθημερινότητα μιας γυναίκας. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα εκδηλώνονται τόσο έντονα, ώστε να την αναγκάζουν να μείνει σπίτι ή ακόμα και να ακολουθήσει θεραπευτική αγωγή.
Aν και οι ειδικοί δεν έχουν ακόμα καταφέρει να εντοπίσουν την ακριβή αιτία που προκαλεί όλα αυτά τα συμπτώματα, ωστόσο γνωρίζουν ότι συνδέεται με τις αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών.
Συγκεκριμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση του συνδρόμου δεν υπάρχει. Yπάρχουν όμως μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε την έντασή του.
- H κατανάλωση τροφών ή συμπληρωμάτων πλούσιων σε βιταμίνες (ιδίως σε βιταμίνη B6), μαγνήσιο και ασβέστιο φαίνεται ότι βοηθάει, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα και απαιτείται η λήψη μεγάλων ποσοτήτων. Eπίσης, περιορίστε το αλάτι και τον καφέ, γιατί το πρώτο συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών και το δεύτερο στα τσιτωμένα νεύρα! Eννοείται ότι και σε αυτή την περίπτωση ισχύουν οι «all time classic» συμβουλές: Ξεκινήστε γυμναστική ή κάποια άλλη φυσική δραστηριότητα που σας ευχαριστεί και μην τη σταματήσετε μόλις περάσει ο πρώτος μήνας, αποβάλλετε όσο γίνεται το άγχος από τη ζωή σας και κόψτε το κάπνισμα!
- Για πιο δύσκολες περιπτώσεις, ο γιατρός θα σας συστήσει ειδικές θεραπευτικές αγωγές, όπως πρόσληψη ορμονών (με αντισυλληπτικά ή με διαδερμικά επιθέματα).


Αν οι αποκλίσεις του κύκλου σας είναι 1-2 ημέρες, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Aν όμως ο κύκλος σας είναι μικρότερος από 21 ημέρες ή μεγαλύτερος από 35, μιλάμε για αστάθεια κύκλου, που σημαίνει ότι πρέπει να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας.
Συνήθως τα αίτια είναι ορμονικά, ενδοκρινολογικά ή ανατομικά (κύστη στις ωοθήκες, πολύποδας στη μήτρα, φλεγμονές). Mπορεί όμως να φταίει και το στρες, η απώλεια βάρους ή κάτι πιο απλό, όπως η αλλαγή του καιρού.
Aν ο κύκλος σας δεν είναι σταθερός, θα χρειαστεί να κάνετε ορμονικές εξετάσεις, υπερηχογράφημα και ίσως τεστ εγκυμοσύνης.


Το πρόβλημα αυτό ονομάζεται αμηνόρροια και έχει δύο τύπους, την πρωτοπαθή και τη δευτεροπαθή. O πρώτος αναφέρεται σε κορίτσια που δεν «βλέπουν» περίοδο μέχρι τα 16 τους χρόνια ή σε κορίτσια που μέχρι τα 14 δεν έχουν περίοδο και επιπλέον δεν έχουν αναπτυχθεί τα δευτερογενή σεξουαλικά χαρακτηριστικά τους, όπως το στήθος και τα εξωτερικά γεννητικά όργανα. H δευτεροπαθής αμηνόρροια αφορά γυναίκες που ενώ είχαν κανονικά περίοδο, ξαφνικά κόπηκε για 6 μήνες ή και περισσότερο.
H πρωτοπαθής μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα ανατομικά, γενετικά, ενδοκρινολογικά, του υποθαλάμου (δηλαδή του εγκεφάλου), της υπόφυσης ή των ωοθηκών (πολυκυστικές ωοθήκες). Για τη δευτεροπαθή μπορεί να ευθύνονται τα ίδια αίτια και επιπλέον το στρες ή ακόμα και η μεγάλη αύξηση ή μείωση του βάρους. Ωστόσο, η αμηνόρροια μπορεί να προκύψει και από φυσιολογικές αιτίες, όπως η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός.
Aφού κάνετε ορμονικές και ακτινολογικές εξετάσεις, ο γιατρός σας, ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε και την αιτία που το προκαλεί, θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ