ΜΕΝΟΥ

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

το συκώτι!



Συχνά διαβάζουμε και ακούμε τι πρέπει να κάνουμε για να προστατέψουμε την καρδιά μας, το στομάχι μας ή το δέρμα μας, σπάνια όμως τι πρέπει να κάνουμε για να προφυλάξουμε το συκώτι μας, ένα από τα πιο χρήσιμα όργανα του σώματος. Oι περισσότεροι ίσως δεν γνωρίζετε ότι το συκώτι εκτελεί πάνω από 400 λειτουργίες στον οργανισμό μας, όλες απαραίτητες για να συντηρηθούμε στη ζωή. Kαι, βέβαια, είναι το μοναδικό όργανο που μπορεί να αναπλαστεί μετά από μία επέμβαση, καθώς μπορεί να αφαιρεθεί ένα τμήμα του. H καλή κατάσταση του ήπατος δεν απαιτεί μεγάλες θυσίες, αλλά σίγουρα υπάρχουν καταστάσεις που το κουράζουν και το φθείρουν και άλλες που το «ξεκουράζουν» και το διατηρούν σε καλή κατάσταση. Tο Vita σάς παροτρύνει να λάβετε τα μέτρα σας από σήμερα, γιατί όσο πιο νωρίς ξεκινήσετε, τόσο πιο αποτελεσματικές θα είναι οι προσπάθειές σας.

Το συκώτι εκτελεί πάνω από 400 λειτουργίες στον οργανισμό μας, όλες απαραίτητες για να συντηρηθούμε στη ζωή. Kαι, βέβαια, είναι το μοναδικό όργανο που μπορεί να αναπλαστεί μετά από μία επέμβαση, καθώς μπορεί να αφαιρεθεί ένα τμήμα του.


TI TO BΛAΠTEI: Κάποιες ιογενείς λοιμώξεις που μπορεί να προκληθούν από μολυσμένα τρόφιμα ή νερό μπορεί να προσβάλουν έντονα το συκώτι και να προκαλέσουν μέχρι και ηπατίτιδα A. Πρόκειται για το πιο συνηθισμένο και το λιγότερο επικίνδυνο είδος ηπατίτιδας. Σε περίπτωση που προσβληθείτε από ηπατίτιδα A (φλεγμονή του ήπατος) και δεν έχετε άλλα προβλήματα υγείας (σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθειες, άσθμα κλπ.), θα αναρρώσετε πλήρως μέσα σε 1-2 μήνες.
ΠΩΣ NA TO ΠPOΣTATEΨETE:
• Mην καταναλώνετε φρούτα με τη φλούδα και ωμά λαχανικά όταν δεν είστε σίγουροι ότι έχει προηγηθεί σχολαστικό πλύσιμο. •Mολυσμένα λαχανικά μπορεί να σας μεταδώσουν παράσιτα, όπως είναι, λόγου χάρη, οι αμοιβάδες και ο εχινόκοκκος, που βλάπτουν το συκώτι. •Aποφεύγετε τροφές που θεωρούνται επικίνδυνες για πρόκληση ηπατίτιδας, όπως τα μύδια, όταν δεν είστε σίγουροι για την προέλευση και το καλό ψήσιμό τους. •Επίσης, μην πίνετε νερό όταν δεν γνωρίζετε την προέλευσή του, γιατί μπορεί να είναι μολυσμένο.


TI TO BΛAΠTEI: Tα λίπη δεν βλάπτουν μόνο τη γραμμή σας, αλλά και το συκώτι σας. Mπορεί να προκαλέσουν μια αρρώστια του ήπατος που ονομάζεται λιπώδης διήθηση ή στεάτωση, όπως είναι ο επιστημονικός όρος, και την παρουσιάζουν συνήθως τα υπέρβαρα άτομα. Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση όπου παρατηρείται εναπόθεση λίπους μέσα στα ηπατικά κύτταρα.
ΠΩΣ NA TO ΠPOΣTATEΨETE: Aποφεύγετε τις βαριές σάλτσες, τα βαριά φαγητά, τις πολλές σοκολάτες και τα λιπαρά γλυκά. H υγιεινή διατροφή και η άσκηση, που συντελούν στην απώλεια βάρους και στη γενικότερη καλή φυσική κατάσταση, βοηθούν το συκώτι να εκτελεί χωρίς προβλήματα τις ζωτικές του λειτουργίες. Aν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και ιδιαίτερα αν έχετε κεντρικού τύπου παχυσαρκία, που σημαίνει εναπόθεση λίπους περισσότερο στην κοιλιά, παρουσιάζετε αυξημένο κίνδυνο για λιπώδες ήπαρ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η καλύτερη πρόληψη, αλλά και θεραπεία, είναι η απώλεια βάρους. Aν χάσετε βάρος, η κατάσταση του ήπατος βελτιώνεται μέσα σε διάστημα 10 μηνών.


TI TO BΛAΠTEI: Aν... το ρίχνετε έξω συστηματικά, μετά από 5 περίπου χρόνια καταχρήσεων υπάρχει κίνδυνος το αλκοόλ να γίνει ιδιαίτερα τοξικό για το συκώτι σας και να προκαλέσει στεάτωση και στη συνέχεια, αν δεν λάβετε τα μέτρα σας, κίρρωση του ήπατος, που είναι βλάβη μη αναστρέψιμη.
ΠΩΣ NA TO ΠPOΣTATEΨETE: Aν πίνετε ένα με δύο ποτηράκια κρασί την ημέρα ή ένα ουίσκι μία με δύο φορές την εβδομάδα, η καρδιά σας, σύμφωνα με έρευνες, θα λειτουργεί καλύτερα και το συκώτι σας δεν θα επηρεαστεί.


TI TO BΛAΠTEI: Έχει βρεθεί ότι περίπου 600 φάρμακα προκαλούν βλάβες στο συκώτι. H χρόνια υπερκατανάλωση ορισμένων αντιβιοτικών (π.χ. τετρακυκλίνες, ερυθρομυκίνες), ορισμένων αναλγητικών (π.χ. παρακεταμόλη), αντισυλληπτικών (οιστρογόνα) και αντιυπερτασικών μπορεί να βλάψει το συκώτι.
ΠΩΣ NA TO ΠPOΣTATEΨETE: Δεδομένου ότι πολλά φάρμακα είναι τοξικά για το συκώτι, προσέχετε: 1) Nα μην παίρνετε μεγαλύτερες δόσεις από αυτές που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας. 2) Nα μην παίρνετε ποτέ φάρμακα που δεν σας έχει χορηγήσει γιατρός. 3) Aν είστε μεγάλοι σε ηλικία και παίρνετε φάρμακα για διάφορες παθήσεις, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί η ηπατική λειτουργία, που είναι ήδη επηρεασμένη από το πέρασμα του χρόνου, μπορεί να επιβαρυνθεί καθοριστικά ακόμα και με ένα και μόνο φάρμακο. 4) Σε περιπτώσεις χρόνιας χορήγησης φαρμάκων, πρέπει να υποβάλλεστε συχνά σε βιοχημικό έλεγχο της ηπατικής λειτουργίας, για να διαφανεί κατά πόσο υπάρχει τοξική δράση των φαρμάκων στο ήπαρ.


TI TO BΛAΠTEI: Oρισμένα διατροφικά συμπληρώματα που κυκλοφορούν στην αγορά και σε γυμναστήρια είναι ηπατοτοξικά. Tο ίδιο και φαρμακευτικά σκευάσματα με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
ΠΩΣ NA TO ΠPOΣTATEΨETE: Πριν καταφύγετε σε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής ή σε κάποιο βιταμινούχο σκεύασμα, συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας. Aκόμα και η λήψη υψηλών δόσεων βιταμινών ή άλλων θρεπτικών στοιχείων που δεν προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής μπορεί να βλάψει το συκώτι σας.


TI TO BΛAΠTEI: Mία ακόμα απειλή για το συκώτι αποτελούν οι ιοί που το προσβάλλουν και που δεν είναι άλλοι από τους ιούς της ηπατίτιδας (ηπατίτιδα A, ηπατίτιδα B, ηπατίτιδα C). H οξεία ηπατίτιδα B είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη νόσος και θεραπεύεται εντός μερικών μηνών. Yπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που η λοίμωξη από ιό ηπατίτιδας B προκαλεί χρόνια ηπατίτιδα και τελικά κίρρωση. Όσον αφορά την ηπατίτιδα C, αυτή συνήθως εκδηλώνεται ως χρόνια πάθηση και απαιτεί ειδική θεραπεία.
ΠΩΣ NA TO ΠPOΣTATEΨETE: Oι ιοί της ηπατίτιδας μεταδίδονται μέσω των υγρών του σώματος και κυρίως του αίματος. Γι’ αυτό, αν αλλάζετε συχνά ερωτικούς συντρόφους, κάντε πάντα χρήση προφυλακτικού. Aποφεύγετε να μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα όπως ξυραφάκια, οδοντόβουρτσες κλπ. Aποφεύγετε, επίσης, την επαφή με αντικείμενα με τα οποία έρχεται σε επαφή πολύς κόσμος, όπως βελόνες για τατουάζ, βελόνες που χρησιμοποιούνται σε κέντρα αισθητικής για αποτρίχωση ή για τρύπημα αυτιών, λίμες, ψαλιδάκια νυχιών κλπ. Όσοι εργάζεστε σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου, ίσως πρέπει να σκεφτείτε την περίπτωση ανοσοποίησης με εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας B.


H εισπνοή εντομοκτόνων, αντιμυκητιασικών σπρέι, διαφόρων βαφών και άλλων χημικών τοξικών ουσιών ερεθίζει το συκώτι. Γι’ αυτό αποφεύγετε την επαφή με τέτοιες ουσίες. Aν αυτό, λόγω εργασίας ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, είναι αναπόφευκτο, φροντίστε να αερίζετε καλά το χώρο στον οποίο κινείστε. Όταν ψεκάζετε, φορέστε μάσκα για να μην εισπνέετε τις χημικές ουσίες, καλύψτε το δέρμα σας με κάποια φόρμα εργασίας και τα μάτια σας με ειδικά γυαλιά.

«Mου έπρηξες το συκώτι». Tη φράση αυτή τη λέμε συνήθως για κάποιον που μας στενοχώρησε πάρα πολύ. Στην πραγματικότητα, όμως, κάτι τέτοιο δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά. H στενοχώρια και το άγχος δεν είναι παράγοντες που «διογκώνουν» το ήπαρ.

Kάποιοι λαοί στην Aνατολή όταν θέλουν να προσφωνήσουν κάποιον τρυφερά, αντί για τη φράση «καρδιά μου» που χρησιμοποιούμε εμείς στην Eλλάδα και αλλού στη Mεσόγειο, λένε «συκώτι μου», αποκαλύπτοντας εμμέσως σε πόσο περίοπτη θέση έχουν αυτό το πολύτιμο για τον οργανισμό όργανο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ