ΜΕΝΟΥ

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Υπέρηχοι και μαγνητικά μικροσωματίδια αντιμετωπίζουν τους καρκινικούς εγκεφαλικούς όγκους


Χονγκ Κονγκ: Με τη χρήση υπερήχων και ισχυρών μαγνητών, ιατροί στην Ταϊβάν κατάφεραν να διοχετεύσουν αντικαρκινικά φάρμακα απευθείας σε εγκεφαλικούς όγκους ποντικιών και εργάζονται για την βελτίωση της τεχνικής ώστε να μπορέσουν κάποτε να την εφαρμόσουν και σε ανθρώπους.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Proceedings of the National Academy of Sciences, ο Δρ Κουο-Τσεν Γουέι από το Νοσοκομείο «Τσανγκ Γκουνγκ» εξηγεί ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαχωρίζεται από την αιματική ροή από το φράγμα αίματος-εγκεφάλου, που τον προστατεύει από τις επιβλαβείς ουσίες που εμπεριέχονται στο αίμα. Αλλά αυτό σημαίνει ταυτόχρονα ότι είναι δύσκολη η διοχέτευση φαρμακευτικών ουσιών προς τον εγκέφαλο.
Ο ερευνητής προσπάθησε να ξεπεράσει το πρόβλημα με τη χρήση υψηλής εστίασης υπερήχων για να διακόψει προσωρινά το φράγμα αίματος-εγκεφάλου, ώστε τα μαγνητικά μικροσωματίδια που ήταν επικαλυμμένα με φαρμακευτικές ουσίες να φτάσουν στον εγκέφαλο.
Μόλις εισήλθαν στον εγκέφαλο, με ισχυρά μαγνητικά πεδία από συσκευή μαγνητικής απεικόνισης κατευθύνθηκαν προς τους όγκους.
Ο κύριος σκοπός της μεθόδου είναι η αύξηση της συγκέντρωσης των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων στον εγκέφαλο.
Η τεμοζολομίδη, βασική δραστική ουσία που χρησιμοποιείται για την πιο κοινή μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, χορηγείται από το στόμα αλλά η ποσότητα που φτάνει στον εγκέφαλο ή στο σημείο του όγκου είναι τελικά πολύ μικρή.
Η ουσία διαπερνά το φράγμα αίματος-εγκεφάλου αλλά σε μικρές ποσότητες. Η συγκέντρωση είναι τόσο χαμηλή που τελικά οι όγκοι επανεμφανίζονται.
Τα αντικαρκινικά φάρμακα μπορούν επίσης να χορηγηθούν σε ενέσιμη μορφή, αλλά σε μεγάλες δόσεις, ώστε να διασφαλιστεί ότι η επαρκής ποσότητα θα φτάσει στις πάσχουσες περιοχές του εγκεφάλου. Οι ασθενείς επίσης μερικές φορές υποβάλλονται σε χειρουργική εκτομή του εγκεφαλικού όγκου.
Η απαίτηση για πιο αποτελεσματικές και λιγότερο επεμβατικές εγκεφαλικές αντικαρκινικές θεραπείες είναι μεγάλη, επειδή οι καρκινοπαθείς ζουν πλέον περισσότερο, κάτι που καθιστά την εξάπλωση των όγκων σε άλλα σημεία του εγκεφάλου, πιθανότερη.
Ο Ταϊβανός ερευνητής εφάρμοσε τους υπερήχους στον εγκέφαλο των ποντικιών αφού πρώτα τους είχε ενέσει τα μαγνητικά μικροσωματίδια.
Τα πειραματόζωα έζησαν περισσότερο από ομάδα ελέγχου που είχε υποβληθεί σε μονοθεραπεία με υπερήχους, μαγνητική στόχευση ή συμβατικές αντικαρκινικές αγωγές.
Η συνδυαστική θεραπευτική τεχνική αποδείχθηκε καλύτερη από τις μονοθεραπείες.
Ο ερευνητής ευελπιστεί η μέθοδός του κάποτε να μπορέσει να κατευθύνει τα φάρμακα στις σωστές περιοχές, μειώνοντας την έκθεση άλλων σημείων του σώματος στις δραστικές ουσίες, συντελώντας τελικά στη μείωση των παρενεργειών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ