ΜΕΝΟΥ

Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Γρίπη



  • Είναι μία λοιμώδης, δηλ. κολλητική (μεταδοτική) αρρώστια που οι γιατροί την κατατάσσουν στις επιδημίες και αυτό γιατί έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και ο χρόνος που επωάζεται το μικρόβιο μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολύ μικρός (από μερικές ώρες μέχρι 1 ή 2 εικοσιτετράωρα), έτσι ώστε να προσβάλλονται την ίδια εποχή πολλοί άνθρωποι.

    Ορισμένες μορφές γρίπης είναι θανατηφόρες. Στη μεγάλη επιδημία του 1889 βρήκαν το θάνατο χιλιάδες άνθρωποι. Ιδιαίτερα η επιδημία της ισπανικής γρίπης του 1918-1919 επεκτάθηκε σχεδόν σ΄ ολόκληρο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να προκαλέσει πάνω από ένα εκατομμύριο θανάτους.

    Η ιατρική, ανάλογα με το πώς εκδηλώνεται, ξεχωρίζει πολλές μορφές γρίπης. Από αυτές άλλες είναι ελαφριάς μορφής και άλλες βαριάς.

    Η γρίπη οφείλεται σε ιό (ένα είδος μικροβίου) που υπάρχει μέσα στη βλέννα της κοιλότητας της μύτης και του φάρυγγα. Έτσι ένας άρρωστος με το βήχα, το φτάρνισμα ακόμη και με την ομιλία εκτοξεύει σταγονίδια που φέρουν τον ιό και μόλις αυτά τα εισπνεύσει ένας υγιής, αμέσως μολύνεται.

    Βασική αφορμή για την εκδήλωση της γρίπης και την εξάπλωσή της είναι οι μετεωρολογικές συνθήκες, όπως η απότομη αλλαγή του καιρού, η υγρασία. Η ελαφρότερη μορφή γρίπης είναι το συνάχι, που φέρνει καταρροή στη μύτη. Άλλη μορφή γρίπης προσβάλλει το φάρυγγα, το λάρυγγα, την τραχεία αρτηρία και αν δεν γίνει αμέσως κατάλληλη θεραπεία, είναι δυνατό να οδηγήσει σε σοβαρότερες επιπλοκές στο αναπνευστικό σύστημα, όπως πνευμονία, βρογχοπνευμονία πυώδη πλευρίτιδα.

    Η εικόνα της γρίπης χαρακτηρίζεται από ξαφνικό ρίγος, πονοκέφαλο, πόνους σε όλο το σώμα καταρροή στη μύτη, βήχα, πόνο στο λαιμό, βραχνάδα και η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει στους 38°-39°. Η αρρώστια διαρκεί 3-7 μέρες αλλά περνάει ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέχρι ο οργανισμός να γίνει τελείως καλά.

    Στο αίμα όσων έχουν περάσει τη γρίπη παράγονται ουσίες που προστατεύουν τον οργανισμό από τον ιό και έτσι προκαλούν ανοσία για λίγο χρόνο. Η προφύλαξη από τη γρίπη είναι αρκετά δύσκολη, αλλά μεγάλης αξίας. Πρέπει να αποφεύγουμε τα κρυολογήματα και τις συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους την εποχή που υπάρχει επιδημία. Πρέπει ακόμα να απολυμαίνουμε το φάρυγγα, τη μύτη, τα χέρια και το πρόσωπο. Απαραίτητη είναι η καλή διατροφή, η ζέστη και η παραμονή στο κρεβάτι. Η θεραπεία δεν είναι ακριβώς καθορισμένη. Συνήθως αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, απολυμαντικά του φάρυγγα και της μύτης και βιταμίνες. Το ουσιαστικό όμως είναι να αποφεύγουμε την κούραση και τη συναναστροφή με αρρώστους, γιατί η γρίπη, όταν δεν την προσέξουμε από τα πρώτα συμπτώματα, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία μας.

  • Πηγή:
  • www.live-pedia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ