ΜΕΝΟΥ

Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

ΤΟ ΧΑΠΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΚΠ

  • Η φαρμακευτική εταιρία Merck ζήτησε από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να εγκρίνουν το χάπι cladribine για την θεραπεία της σκλήρυνση κατά πλάκας, το πολυαναμενόμενο πρώτο φάρμακο σε μορφή χαπιού.

    Η Merck υπέβαλε την απαραίτητη αίτηση για την άδεια κυκλοφορίας του χαπιού της κλαδριβίνης, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

    Η Merck παρουσίασε αποτελέσματα από την διετή κλινική δοκιμή ΙΙΙ φάσης του φαρμάκου στην διάσκεψη της Αμερικανικής Ακαδημίας της Νευρολογίας τον Απρίλιο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μειώθηκε κατά 50% ο κίνδυνο υποτροπής της νόσου. Επίσης, αρκετοί ασθενείς που έλαβαν κλαδριβίνη είχαν καλύτερη κλινική εικόνα με μηδαμινή πρόοδο της αναπηρίας της νόσου και χωρίς την παρουσίαση υποτροπής κατά την διάρκεια της διετούς έρευνας.

    Βέβαια, η μελέτη είχε και κάποια απρόσμενα, όπως την διάγνωση πέντε ασθενών με καρκίνο και την 100% εξάντληση των λευκών αιμοσφαιρίων από το αίμα κάποιων ασθενών με αποτέλεσμα να είναι απροστάτευτος ο οργανισμός τους στις λοιμώξεις.

    Σε αντίθεση με τα υφιστάμενα ενέσιμα φάρμακα για την σκλήρυνση κατά πλάκας, η κλαδριβίνη, που έχει εγκριθεί για πάνω από μια δεκαετία για την καταπολέμηση της λευχαιμίας, λαμβάνεται για μόνο λίγες εβδομάδες το χρόνο σε μορφή χαπιού. Το φάρμακο λειτουργεί καταστέλοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Η Merck σκοπεύει με την κλαδριβίνη να ανταγωνιστεί ένα άλλο πειραματικό χάπι από τη Novartis, το FTY720, φάρμακο το οποίο αποτρέπει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να εισέλθουν στον κεντρικό νευρικό σύστημα.

    Πηγή: Bloomberg



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ