ΜΕΝΟΥ

Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Ο ΜΑΣΤΟΣ

Ο μαστός είναι όργανο του δέρματος και η βασική του λειτουργία είναι η παραγωγή γάλακτος μετά τον τοκετό για τη θρέψη του νεογνού. Ωστόσο ο μαστός ως το εμφανέστερο από τα δευτερογενή χαρακτηριστικά του γυναικείου φύλου, έχει συνδυαστεί σε πολλές κοινωνίες από την αρχαιότητα έως σήμερα με τη θηλυκότητα, το δυναμικό αναπαραγωγής και τελικά πρωταγωνιστεί στις συμπεριφορές πρόκλησης του αντίθετου φύλου.

Κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής είναι κοινωνικά αποδεκτό οι μαστοί να αποτελούν αντικείμενο παιχνιδιού και αμφοτερόπλευρης ερωτικής διέγερσης, κάτι στο οποίο συμβάλλει η πλούσια αισθητική νεύρωση που διαθέτουν.

Ποια είναι η δομή του μαστού;

Κάθε γυναικείος μαστός έχει μία θηλή, η οποία περιβάλλεται από τη θηλαία άλω. Η θηλαία άλως περιβάλλει σαν δίσκος τη θηλή και περιέχει πολλούς σμηγματογόνους αδένες, οι οποίοι λιπαίνουν τη θηλή. Το γάλα παράγεται από τον μαζικό αδένα ο οποίος αποτελείται από πολλαπλούς λοβούς, οι οποίοι περιβάλλονται από λίπος. Η μισή μάζα του μαστού είναι λίπος, μέσα στο οποίο βρίσκονται οι λοβοί του μαζικού αδένα, ο οποίος μετά την εγκυμοσύνη υπερτρέφεται και παράγει γάλα. Το γάλα περνάει από τους γαλακτοφόρους πόρους, οι οποίοι εκβάλλουν στην κορυφή της θηλής.

Τι ρόλο παίζουν οι λεμφαδένες της μασχάλης;

Κάθε μαστός δέχεται πλούσια αιμάτωση από τη συστηματική κυκλοφορία, ενω το αίμα από τους μαστούς διοχετεύεται στις αντίστοιχες φλέβες. Λέμφος από κάθε μαστό διοχετεύεται στους αντίστοιχους λεμφαδένες της μασχάλης. Οι λεμφαδένες της μασχάλης είναι οι πρώτοι στους οποίους μεθίστανται τα καρκινικά κύτταρα σε περιπτώσεις νεοπλασίας. Γιαυτό και στα ογκολογικά χειρουργεία του μαστού γίνεται και λεμφαδενκός καθαρισμός της μασχάλης.

Τι καθορίζει το μέγεθος των μαστών;

Το σχήμα και το μέγεθος των μαστών ποικίλλει και εξαρτάται τόσο από κληρονομικούς παράγοντες, όσο και από την ορμονική ανάπτυξη της γυναίκας. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο ο ένας από τους δύο μαστούς να είναι μεγαλύτερος από τον άλλον. Αν αυτό συμβαίνει από μικρή ηλικία, τότε δεν είναι ανησυχητικό. Αν όμως αναπτυχθεί αυτή η διαφορά στο μέγεθος στη συνέχεια, τότε θα πρέπει να γίνει διερεύνηση (χωρίς να σημαίνει ότι κατ’ανάγκη είναι και παθολογικό). Το μέγεθος των μαστών αυξάνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω της υπερτροφίας των αδένων που προετοιμάζονται για την παραγωγή γάλακτος, που θα χρησιμοποιηθεί για τη θρέψη του νεογνού. Επίσης, το μέγεθος των μαστών μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια του μηνιαίου κύκλου με το μεγαλύτερο μέγεθος να παρατηρείται στο δεύτερο μισό του κύκλου, λόγω της κατακράτησης υγρών. Το μέγεθος των μαστών επίσης επηρεάζεται από την πρόσληψη ή την απώλεια βάρους της γυναίκας, μια και ο μαστός περιέχει σημαντική ποσότητα λίπους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ