ΜΕΝΟΥ

Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ;

 


Η ΣκΠ είναι μία νόσος με την οποία πρέπει να μάθεις να ζεις μαζί της σε καθημερινή βάση και για όλη σου τη ζωή. Εάν έχεις μικρή, ή καθόλου σωματική αναπηρία, ο τρόπος ζωής σου καθώς και των συγγενών σου, μπορεί να μην αλλάξει καθόλου.

Παρόλα αυτά, η γνώση για την νόσο και οι ενδεχόμενες συνέπειες αυτής, μπορεί να βασανίζουν πολύ το άτομο και τους συγγενείς που τον περιβάλουν. Όλα βασίζονται στα συμπτώματα που βιώνεις και ο τρόπος με τον οποίο τα αντιλαμβάνεται. Τα συμπτώματα μπορεί συνεχώς να παρουσιάζονται ή να χειροτερεύουν σε διαφορετικές περιόδους. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων συνοδεύεται από την έκταση που θα επηρεάσει η ΣκΠ την ζωή σας. Πολλοί ασθενείς με ΣκΠ λένε ότι κάνουν πολύ περισσότερα σχέδια απ’ ότι έκαναν στο παρελθόν και ότι πρέπει να αλλάξουν τις δραστηριότητες και το πρόγραμμά τους. Για παράδειγμα, εάν η κόπωση είναι το κύριο πρόβλημα, πολλές μικρές περίοδοι ξεκούρασης κάθε μέρα σας επιτρέπουν να συνεχίσετε τις καθημερινές δραστηριότητές σας, αλλά σε ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό. 

 Άσκηση 

Η φυσιοθεραπεία και η κανονική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στο να σας κρατήσει όσο το δυνατόν σε πιο καλή κατάσταση. Εσείς και ο γιατρός σας μπορείτε να συζητήσετε ποια θεραπεία ή πρόγραμμα άσκησης θα σας βοηθήσουν. Μπορείτε να κάνετε φυσιοθεραπεία σε κανονική βάση ή άσκηση στο σπίτι σας. Άλλες δραστηριότητες που μπορεί να βοηθήσουν είναι η κολύμβηση, η γιόγκα και η ιππασία. Είναι ευεργετική οποιαδήποτε άσκηση σας διασκεδάζει και αισθάνεστε άνετα με αυτήν. Εκτός του ότι διατηρείτε καλό μυϊκό τόνο, η άσκηση είναι ένας υπέροχος τρόπος να απομακρύνεται την ένταση και να χαλαρώνετε. Η τοπική ή εθνική σας εταιρία για την ΣκΠ μπορεί να σας προσφέρει ψυχαγωγία ή προγράμματα άσκησης που μπορεί να είναι ευεργετικά ή να προτείνει ευκολίες ή ειδικό προσωπικό που μπορεί να σας προσφέρει αυτές τις δραστηριότητες.  

Διατροφή  

Με το πέρασμα των χρόνων, έχει προταθεί για τους ασθενείς με ΣκΠ, ένας μεγάλος αριθμός από δίαιτες, οι οποίες πιθανόν είναι φυσικές για νόσο με άγνωστη αιτία και θεραπεία. Ενώ κάποιες προτεινόμενες δίαιτες έρχονται σε αντίθεση με κάποιες άλλες, είναι αναγκαίο να υπάρχει μία ισορροπημένη διατροφή η οποία θα εξασφαλίσει την λήψη απαιτούμενων βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Κάποιοι άνθρωποι βρήκαν ότι βοηθάει η διατροφή με λίγα ζωικά λίπη και πολλά πολυακόρεστα λίπη. Παρακαλώ δείτε το τμήμα «Εναλλακτικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται για ασθενείς με ΣκΠ» από το βιβλίο: Multiple Sclerosis The Guide to Treatment and Management. Είναι καλό να συζητήσετε με τον γιατρό και τον διαιτολόγο σας οποιεσδήποτε αλλαγές στην διατροφή σας. 

 Εργασιακές αλλαγές  

Επειδή, με τον καιρό, μπορεί η ΣκΠ να δημιουργήσει διάφορες σωματικές και γνωστικές αναπηρίες, είναι λογικό να αξιολογήσετε την τωρινή σας εργασία σε αυτές τις πιθανές αλλαγές. Εάν η εργασία σας απαιτεί σωματική κούραση, θα πρέπει να σκεφτείτε εναλλακτικές εργασίες ή να ελαττώσετε το τμήμα αυτής που δημιουργεί σωματική κούραση. Σε περισσότερο καθιστικές εργασίες, η σωματική αναπηρία σας μπορεί να μην επηρεάζεται τόσο πολύ και μπορείτε να έχετε την δυνατότητα να παραμείνετε στην εργασία για περισσότερα χρόνια. Μπορεί να είναι διαθέσιμα στην χώρα σας συμβουλές για τους φροντιστές καθώς και επαγγελματική εκπαίδευση. Οικογενειακές αλλαγές Ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν τα ζευγάρια μετά την διάγνωση της ΣκΠ είναι οι πιθανές αλλαγές στους ρόλους τους. Οι πιθανότητες για το μέλλον θα πρέπει να εξεταστούν μαζί. Μία οικογένεια με δύο εισοδήματα θα πρέπει να μάθει να τα βγάζει πέρα με ένα. Ένας από τους δύο θα πρέπει να αναλάβει συμπληρωματικές ευθύνες για την διαχείριση του σπιτιού και την φροντίδα των παιδιών. Ολοκληρωμένες και ανοιχτές συζητήσεις είναι το κλειδί για να αντιμετωπίσετε, με επιτυχία, αυτές τις σημαντικές αλλαγές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ