ΜΕΝΟΥ

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Το “τάντρα” κάνει το σεξ θέμα διαλογισμού...???

Πολλοί από εμάς διδαχτήκαμε πριν γίνουμε ανάπηροι ή στην εφηβεία ότι το σεξ πρόκειται για έναν ενθουσιασμό που γίνεται όλο και πιο έντονος μέχρι να φτάσει στο αποκορύφωμα. Ο στόχος συνήθως βλέπεται ως τον οργασμό και την απελευθέρωση συγκεντρωμένης σεξουαλικής έντασης.

Μάθαμε για το σεξ σε μια κουλτούρα που το αντιμετωπίζει ως αμαρτωλό και ακατανόμαστο, αλλά συγχρόνως χρησιμοποιεί το ιατρικό μοντέλο για να το περιγράψει. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο του σεξ και του οργασμού, η συγκέντρωση μυικής έντασης οδηγεί στη κορύφωση, και ακολουθείται από μια “ανακούφιση”- την εκσπερμάτωση για τους άντρες και τις συστολές των μυών που περιβάλλουν το αιδοίο για τις γυναίκες. Καθώς αυτό που μπορεί να μετρήσει η επιστήμη είναι κυρίως σωματικό, ο οργασμός βλέπεται βασικά ως ένα αυτόματο αντανακλαστικό, ένας απλός σπασμός γενετικών συστολών.
Το ιατρικό μοντέλο δεν ισχύει για όλους. Όταν οι αναπηρίες συνοδεύονται από μια απώλεια της αίσθησης των γενητικών οργάνων, από περιορισμένη κίνηση ή από ανικανότητα εκσπερμάτωσης ή γενετικών συστολών, ίσως νιώθουμε τη τάση να εγκαταλείψουμε την ιδέα ολοκληρωτικά. Η σεξουαλική ευχαρίστηση που είχαμε μάθει ή γνωρίζαμε κάποτε έχει γίνει απροσπέλαστη.
Το ταντρικό σεξ- βασισμένο σε εσωτερικά διδάγματα αρκετών ανατολικών θρησκειών- παρέχει έναν εναλλακτικό τρόπο στην εμπειρία της σεξουαλικής ευχαρίστησης και φέρνει ένα καινούριο νόημα στις ερωτικές σχέσεις. Ο ταντρικός οργασμός είναι αντίθετος στη κοινή λογική του ιατρικού μοντέλου. Στο Τάντρα, ο ενθουσιασμός είναι απλά η αρχή, παρά το μέσο για τον σκοπό. Αντί να βιαστεί προς την αποκορύφωση, ο ασκητής του Τάντρα πηγαίνει πιο σιγά, μένοντας στη στιγμή, και ταξιδεύοντας σε μια βαθιά χαλάρωση. Στο ιατρικό μοντέλο, η σεξουαλική ενέργεια συγκεντρώνεται, και μετά χάνεται. Στο τάντρα, η ενέργεια δεν χάνεται αλλά μεγαλώνει. Αντί να χρησιμοποιούν τον σύντροφο για τη προσωπική τους ευχαρίστηση, οι ταντρικοί εραστές παρέχουν ζωτική ενέργεια ο ένας στον άλλον.

Το σεξ μεταμορφώνεται
Ο Ray Stubbs, εκπαιδευτής και συγγραφέας πάνω στη σεξουαλικότητα και μασάζ-θεραπευτής, καθώς και κάπως πρόσφατος τετραπληγικός, έχει αυθόρμητους οργασμούς ενώ διαλογίζεται, παρά τη κάκωσή του, και περιγράφει τις εκστατικές του εμπειρίες. Έχει γράψει αρκετά βιβλία, με το τελευταίο του να ονομάζεται “Η Ουσία του Τάντρα: Ένας σύγχρονος οδηγός στη Πνευματική Σεξουαλικότητα”.
Οι εξαιρετικές εμπειρίες του Stubb δεν συμβαίνουν έτσι απλά, από το πουθενά. Ακολουθούν μετά από πολλά χρόνια συνειδητής αναζήτησης και μελέτης με δασκάλους του Τάντρα και ιθαγενείς Αμερικάνους σαμάνους. Έχει επίσης εξασκήσει και διδάξει σύγχρονο διαλογισμό στη μορφή του μασάζ που εσωκλείει τη σεξουαλική ενέργεια.
Ο Gary Karp, συγγραφέας του “Life On Wheels” και παράλυτος από τη μέση και κάτω, ενδιαφέρεται επίσης για το τανρικό σεξ. Λέει ότι μετά τον τραυματισμό του, ένα βιβλίο πάνω στο Τάντρα τον ώθησε να θεωρήσει ότι ο “φυσιολογικός” οργασμός μπορεί να μην είναι τελικά όλα αυτά που θεωρείται ότι είναι. Του άρεσε ιδιαίτερα το τανρικό δίδαγμα ότι δυο εραστές με την “κατάλληλη ενέργεια” έχουν συμπληρωματικές πολικότητες. “Το να κάνεις έρωτα”, λέει ο Karp, επίσης συμμετέχων στο iCan, “είναι μια πράξη εκπλήρωσης και σύνδεσης για το κάθε άτομο με ένα βαθύ, εξελικτικό και έμφυτο πνευματικό επίπεδο”.
Η σύνδεση του Stubbs είναι με το θεϊκό, για τον Karp είναι με τον άλλον σύντροφο. Και οι δύο προσεγγίσεις είναι πνευματικές. Στη πραγματικότητα το Ταντρα δεν πρόκειται καθόλου για το σεξ. Ενώ το αποτέλεσμα του Ταντρικού σεξ μπορεί να είναι μια παρατεταμένη σεξουαλική ευχαρίστηση, αυτός δεν είναι ο σκοπός. Το σεξ είναι ένα όχημα. Το σεξ μετατρέπεται σε αγάπη, η αγάπη σε διαλογισμό, σε φως, στη γνώση του θεϊκού, σε έκσταση, σε ευτυχία. Σύμφωνα με τον Bhagwan Shree Rajneesh, στο “Τάντρα, Πνευματικότητα και Σεξ”, από τη στιγμή που γνωρίσεις αυτή την ευτυχία, βρίσκεσαι στην πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι στον βαθύ σεξουαλικό οργασμό, δεν είναι το σεξ που σου δίνει την ευτυχία. Για άλλη μια φορά το σεξ είναι μόνο το όχημα. Κάτι άλλο παράγει αυτή την ευφορία, την έκσταση. Αυτό το κάτι άλλο, σύμφωνα με τον Rajneesh, μπορεί να χωριστεί σε τρία στοιχεία- την απώλεια αίσθησης του χρόνου, του εγώ σου, και το ότι επιστρέφεις στη φυσική σου κατάσταση. Αυτά είναι τα στοιχεία που παράγουν την έκσταση και την ευτυχία.
Το ξέρω ότι όλα αυτά μπορεί να ακούγονται παράξενα ή απλά τετριμμένα, αλλά κάντε υπομονή. Ακόμα και οι δάσκαλοι του Τάντρα λένε ότι η εξάσκηση και η εμπειρία πρέπει να προηγούνται της πίστης. Η μεταστροφή έρχεται με την εμπειρία όχι με την ιδεολογία. Η πρόκληση που θέτω σε εσάς είναι να αρχίσετε να σκέφτεστε τη σεξουαλική ευχαρίστηση και τον οργασμό με διαφορετικό τρόπο.

Μέσα στη στιγμή
Για να συμβεί ένας τανρικός οργασμός, δεν είναι ανάγκη να υπάρξει η κορύφωση της σεξουαλικής έντασης, για την επαφή, την εκσπερμάτωση ή για τις μυικές συστολές. Στη πραγματικότητα, δεν υπάρχει καθόλου η ανάγκη για σεξ, από τη στιγμή που ανακαλύψεις ότι ο οργασμός μπορεί να είναι ένας βαθιά χαλαρωτικός διαλογισμός, μια κατάσταση που συνδυάζει τα τρία στοιχεία του Rajneesh την απώλειας αίσθησης του χρόνου, του εγώ σου, και το βρεθείς στη φυσική σου κατάσταση. Όταν δεν έχεις την αίσθηση του χρόνου, είσαι μονάχα στη στιγμή που ζεις, χωρίς να συγκρίνεις με παλιές αναμνήσεις ή να εστιάζεις σε προσδοκίες του μέλλοντος. Όταν δεν έχεις αίσθηση του εγώ σου, γίνεσαι ένα με τον σύντροφό σου ή το σύμπαν, δεν είσαι πια ένα άτομο περιορισμένο από σωματική αναπηρία ή αρνητικές σκέψεις. Όταν είσαι στη φυσική σου κατάσταση, με τα λόγια του Rajneesh, “Το μη-πραγματικό χάνεται, η πρόσοψη, το πρόσωπο, χάνονται. Η κοινωνία, η κουλτούρα, ο πολιτισμός χάνονται. Είσαι μέρος της φύσης- όπως είναι τα δέντρα, τα ζώα, τα αστέρια. Είσαι μέρος από κάτι μεγαλύτερο και σημαντικότερο- τον κόσμο”.
Ακόμα σας φαίνεται τραβηγμένο; Λοιπόν, σκεφτείτε αυτό: Οι Drs. Beverly Whipple, Gina Ogden και Barry Komisaruk έχουν δείξει σε εργαστηριακές μελέτες στο Πανεπιστήμιο του ότι οι γυναίκες μπορούν να έχουν οργασμούς μόνο με τις φαντασιώσεις τους, χωρίς καμιά σωματική διέγερση. Μερικοί από τους οργασμούς των γυναικών δεν συνδέονταν με μυικές συστολές.
Ακόμα είστε σκεπτικοί; Νομίζετε ότι αυτό ισχύει μόνο στις γυναίκες χωρίς αναπηρίες;
Η πρόσφατή μου έρευνα με άντρες και γυναίκες με κάκωση νωτιαίου μυελού καταγράφει εμπειρίες που αναγνωρίστηκαν ως οργασμό από τους συμμετέχοντες αλλά δύσκολα θα περιγραφόντουσαν ως οργασμοί σύμφωνα με το ιατρικό μοντέλο. Ενώ κάποιοι συμμετέχοντες είχαν ακόμα παραδοσιακούς οργασμούς, άλλοι- και από τα δυο φύλα- είπαν ότι οι οργασμοί τους ήρθαν “ως έκπληξη”. Δεν υπήρχε η συνήθης κορύφωση της μυικής έντασης, παρόλα αυτά εκστατικά συναισθήματα συνέβησαν στο κεφάλι τους ή σε ολόκληρα τα σώματά τους, ακόμα και για αυτούς χωρίς καθόλου αίσθηση κάτω από το σημείο της κάκωσης.
Αρχίζει μήπως το μυαλό σας να ανοίγεται σε καινούριες συνατότητες;

Η αρχή
Ο Stubbs γράφει στο βιβλίο του “Η Ουσία του Τάντρα” ότι το Τάντρα είναι βασικά ένα δίδαγμα αποδοχής και απελευθέρωσης. Όταν προσπαθούμε να πιάσουμε κάτι, είμαστε δέσμιοι. Δεν υπάρχει ελευθερία. Όταν αποφεύγουμε κάτι, είμαστε δέσμιοι. Δεν υπάρχει ελευθερία. Είναι μέσα από την αποδοχή των πάντων όπως είναι που γινόμαστε ελεύθεροι. Η αποδοχή δεν είναι υποταγή ή εγκατάλειψη. Εδώ, αποδοχή σημαίνει αποδέσμευση. Τι σημαίνει αυτό για μας; Σημαίνει να δεχτούμε τον εαυτό μας όπως είμαστε και να αφήσουμε τις προκαταλήψεις γύρω από το σεξ και τον οργασμό. Σημαίνει να αναγνωρίσουμε μόνο τα συναισθήματα και τις αισθήσεις που έχουμε, όσο επιφανειακά και να φαίνονται στην αρχή. Με την ολοκληρωτική αποδοχή, με την αποδέσμευση, υπάρχει η μεταμόρφωση.
Ο Stubbs μας προειδοποιεί να μην παρασυρθούμε από τις αισθησιακές απεικονίσεις του Ταντρα από τα μαζικά μέσα ενημέρωσης που το μεταδίδουν ως ένα “πακέτο” σεξουαλικής ευχαρίστησης. Η ουσία του Τάντρα δεν είναι το να κάνεις σεξ σε μια συγκεκριμένη στάση ή το να έχεις μια παρατεταμένη επαφή. Η αλήθεια του Τάντρα βρίσκεται στην ικανότητα να χαλαρώνεις, να απελευθερώνεσαι, να μετατρέπεις τη σωματική εμπειρία σε στοχαστική. Είναι η προσοχή στις αισθήσεις, η συνείδηση του παρόντος. Ο Stubbs προσθέτει ότι όταν μπορούμε να μετατρέψουμε την ενέργεια κατά βούληση τότε είμαστε απελευθερωμένοι.
Για μένα, ένας απλός φοιτητής, το Τάντρα είναι ένας τρόπος για να παγιδεύω την ενέργεια του σώματος μου την οποία γνώριζα ότι είχα αλλά δεν μπορούσα να εκφράσω. Παρέχει έναν άλλον τρόπο για μένα και τη γυναίκα μου να παραμένουμε σεξουαλικά και πνευματικά συνδεδεμένοι ανάμεσα στις φορές που κάποιοι θα ονόμαζαν συνηθισμένο σεξ.
Το να κατακτήσεις το Τάντρα χρειάζεται πολλά χρόνια μελέτης και εξάσκησης. Όλοι μας, παρόλα αυτά, μπορούμε να λάβουμε τα πλεονεκτήματα αυτής της πνευματικής προοπτικής με το να εξασκούμαστε σε μερικές απλές ασκήσεις που μπορούν να ενσωματοθούν στις καθημερινές μας ζωές.
1. Αναπτύξτε την αυτοσυνείδησή σας. Εάν είστε συνηθισμένοι στο να φοράτε ένα ρολόι στον αριστερό σας καρπό, φορέστε το στο δεξί. Κάθε φορά που πάτε να κοιτάξετε την ώρα στον αριστερό καρπό, αντί για το δεξί, πείτε “‘Εχω συνείδηση”.
2.Εστιάστε τη προσοχή σας στην αναπνοή σας. Οι περισσότεροι από εμάς δεν αναπνέουμε βαθιά. Η βαθιά χαλάρωση ξεκινάει με την πιο βαθιά αναπνοή. Κάθε φορά που περνάτε από μια πόρτα ελέγξτε την αναπνοή σας. Πάρτε μια βαθιά αναπνοή εάν μπορείτε, κρατήστε την και εκπνεύστε ολοκληρωτικά. Σε μετέπειτα στάδιο θα μπορέσετε να μάθετε να εναρμονίζετε αυτά τα τρία στάδια της αναπνοής.
3.Ώστε να αποκτήσετε καλύτερη αίσθηση της ενέργειας του σώματός σας, εστιάστε στην δεξιά παλάμη σας. Προσέξτε τις αισθήσεις σας. Μετά, εστιάστε στην αριστερή παλάμη. Αλλάξτε την προσοχή σας από τη μια παλάμη στη άλλη. Ύστερα προσεγγίξτε τα χέρια μεταξύ τους μέχρι να ακουμπήσουν σχεδόν. Προσέξτε καλά τις αλλαγές και τί αισθάνεστε ανάμεσα στις παλάμες σας. Εάν δεν έχετεαίσθηση στα χέρια σας τότε εστιάστε στο ένα αυτί, και μετά στο άλλο. Έπειτα μετακινήστε, ή πείτε σε κάποιον άλλον να μετακινήσει, την παλάμη σας σε απόσταση ενός εκατοστού από το αυτί σας. Θα δείτε ότι η σωματική σας ενέργεια εκτείνετε πέρα από το σώμα σας.
4.Για να αυξήσετε την αναγνώριση των εκτεταμένων σας αισθήσεων, τρώτε αργά. Γευτείτε πραγματικά τη γεύση του φαγητού και του ποτού. Προσέξτε την υφή και τη θερμοκρασία. Κρατήστε τη προσοχή σας στις αισθήσεις σας καθώς κατεβαίνει το φαγητό στον οισοφάγο. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που κάνω κάθε πρωί με χυμό πορτοκάλι.
Η εξάσκηση είναι απαραίτητα καθώς ξαναμαθαίνουμε να νιώθουμε όλη την ενέργεια των σωμάτων μας. Σύμφωνα με τον Stubbs, ο αισθησιασμός, η σεξουαλικότητα και η πνευματικότητα ξεκινούν από εμάς. Είναι όλα μέσα μας. Τα εμπόδια σε αυτές τις εμπειρίες κατά τη διάρκεια του σεξ περιλαμβάνουν την υπερβολική συγκέντρωση στην επιδεξιότητα και όχι αρκετά στις αισθήσεις, τη κριτική άλλων, και οι συγκρίσεις με το παρελθόν που ακυρώνουν το παρόν, και η εστίαση σε προσδοκίες αντί για τον πλούτο που υπάρχει στη στιγμή. Για να υπερβούμε όλα αυτά τα εμπόδια, πρέπει να απελευθερωθούμε από τις προσδοκίες. Το να επιτρέπουμε, αντί να προσπαθούμε υπερβολικά, είναι το κλειδί στο να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε δέσμιοι του ιατρικού μοντέλου του οργασμού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ