ΜΕΝΟΥ

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2008

Αναγγέλεται η επαναλειτουργία της θεραπευτικής αγωγής του φαρμάκου Tysabri για τη θεραπεία της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας (ΣΚΠ).

Αναγγέλεται η επαναλειτουργία της θεραπευτικής αγωγής του φαρμάκου Tysabri για τη θεραπεία της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας (ΣΚΠ).

Παρατίθεται άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Active Image

Την ίδια στιγμή από την φαρμακευτική εταιρεία που το προωθεί παρουσιάζεται ένα φυλλάδιο που εφιστά την προσοχή των ασθενών στις παρενέργειες και αφήνει κυρίως στην κρίση των ασθενών τη χρησιμοποίησή του.

Η κάρτα πληροφοριών που συνοδεύει το εν λόγω φάρμακο είναι η εξής:

Active Image

Παρακάτω παρατίθεται το φυλλάδιο πληροφοριών που συνοδεύει το Tysabri

Προσέξτε ιδιαιτέρως το Tysabri:

Υπήρξαν αναφορές μιας σπάνιας εγκεφαλικής λοίμωξης που ονομάζεται προϊούσα πολυεστιακή λευκοεγκεφαλοπάθεια (PML), που εμφανίσθηκε σε ασθενείς στους οποίους έχει χορηγηθεί το Tysabri,. Η PML συνήθως οδηγει σε σοβαρή αναπηρία ή θάνατο.

Τα συμπτώματα της PML μπορεί να είναι παρόμοια με υποτροπή της ΣΚΠ. Επομένως, αν θεωρήσετε ότι τα συμπτώματα σας της ΣΚΠ επιδεινώνονται ή αν παρατηρήσετε τυχόν νέα συμπτώματα, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Μιλήστε με το σύντροφό σας ή τα άτομα που είναι υπεύθυνα για την παροχή της φροντίδας και για τη θεραπεία σας. Θα μπορούσαν να υπάρχουν συμπτώματα τα οποία εσείς δεν θα αντιλαμβανόσασταν.

Σοβαρές λοιμώξεις μπορεί να εμφανιστούν με το Tysabri. Αν αναπτύξετε μια λοίμωξη ή αν εμφανίσετε συμπτώματα όπως ανεξήγητος πυρετός, σοβαρή διάρροια, παρατεταμένη ζάλη/ κεφαλαλγία/ ακαμψία στον αυχένα, απώλεια βάρους ή νωθρότητα ή άλλα συμπτώματα τα οποία ενδέχεται να σχετίζονται με μια λοίμωξη ενώ λαμβάνετε το Tysabri, μιλήστε με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν και δείξτε του την κάρτα προειδοποίησης ασθενούς και το παρόν φύλλο οδηγιών χρήσης.

Θα βρείτε επίσης τις πληροφορίες αυτές και στην Κάρτα Προειδοποίησης Ασθενούς που σας δόθηκε από το γιατρό σας. Είναι σημαντικό να φυλάξετε αυτήν την κάρτα προειδοποίησης.

Τι πρέπει να κάνετε αν η ΣΚΠ επιδεινωθεί ή αν παρατηρήσετε νέα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της PML μπορεί να είναι παρόμοια με υποτροπή της ΣΚΠ

Επομένως, αν θεωρήσετε ότι τα συμπτώματά σας της ΣΚΠ επιδεινώνονται ή αν παρατηρήσετε τυχόν νέα συμπτώματα, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Συζητήστε για τη θεραπεία σας με το σύντροφό σας ή τα άτομα που είναι υπεύθυνα για την παροχή φροντίδας. Αυτοί μπορεί να δουν κάποια συμπτώματα που εσείς ενδέχεται να μην παρατηρήσετε.

Παρακάτω, παρατίθενται δύο δημοσιεύματα της "Καθημερινής" (01.03.05 & 17.03.05) για την αναγκαιότητα τς προώθησης του φαρμάκου, όπως επίσης, αναφέρονται οι λόγοι διακοπής του φαρμάκου προ διετίας.

Πτώση 57% και 40% της χρηματιστηριακής αξίας των Elan και Biogen

Pόιτερς

Πτώση 57% και 40%, αντίστοιχα, κατέγραψε χθες η χρηματιστηριακή αξία των ιρλανδικών φαρμακευτικών Elaκαι BiogeIdec, μετά την αναστολή πωλήσεων του νέου πολυδιαφημισμένου σκευάσματος της πρώτης, Tysabri, για τη σκλήρυνση κατά πλάκας. H απόφαση των δύο εταιρειών οφείλεται στον θάνατο ενός ασθενούς από σπάνια ασθένεια και σε υποψίες για παρενέργειες του σκευάσματος σε άλλον. Στον εκλιπόντα χορηγούνταν τόσο το Tysabri όσο και το Avonex της Biogen, η οποία ήλπιζε πως οι ασθενείς θα ωφελούνταν περισσότερο αν λάμβαναν και τα δυο σκευάσματα.

Tο Tysabri εγκρίθηκε τον περασμένο Nοέμβριο και αναμενόταν να γίνει όχι μόνο το υπ’ αριθμόν 1 σκεύασμα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά και η κινητήρια δύναμη για την αναβίωση όχι μόνο της Elan, αλλά και της Biogen, της οποίας το σκεύασμα αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό. Oπως επισημαίνεται, το μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχθεί φυσιολογικά η Elan, η οποία πριν από το Tysabri αντιμετώπιζε προβλήματα. H εταιρεία ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό να προσαρμόσει τις προβλέψεις της για το 2005 εντός των ερχόμενων 10 ημερών.

H σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια ασθένεια που πλήττει το κεντρικό νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει απώλειες στην όραση, αδυναμία, κακό συντονισμό των μυών, απώλεια μνήμης και άλλα. Σύμφωνα με στοιχεία, στις HΠA υπάρχουν περίπου 400.000 άτομα που έχουν πληγεί από αυτή την ασθένεια.

Διακοπή δοκιμών για την GSK

H φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline (GSK) ανακοίνωσε χθες ότι οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές διέταξαν τη διακοπή των κλινικών δοκιμών σειράς ιδιοσκευασμάτων για την αρτηριοσκλήρωση τα οποία συγκαταλέγονται στην κατηγορία του φαρμάκου Tysabri. Tο Tysabri της φαρμακοβιομηχανίας ElaCorp. απεσύρθη από την αγορά στις 28 Φεβρουαρίου μετά τον θάνατο ασθενούς από σπάνια μόλυνση του νευρικού συστήματος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ