ΜΕΝΟΥ

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Θρόμβωση


 Η θρόμβωση εξελίσσεται σε μια μάστιγα της εποχής

Αποτελεί πλέον μια ετήσια εκστρατεία, που προσπαθεί να τονίσει την προσοχή που πρέπει να δώσουμε στον υποτιμημένο κίνδυνο μιας πιθανής θρόμβωσης.

Ο κίνδυνος αυτός, αποτελεί πλέον ένα επείγον και αυξανόμενο πρόβλημα υγείας παγκοσμίως.

Η φλεβική θρόμβωση είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση, που εμφανίζεται όταν σχηματίζεται κάποιος θρόμβος αίματος σε μια φλέβα που βρίσκεται στο σώμα μας.

Ο θρόμβος αίματος, είναι ουσιαστικά ένας όγκος αίματος, που μετατρέπεται σε στερεά κατάσταση.

Οι θρόμβοι αίματος σχηματίζονται συνήθως στο μηρό ή στο κάτω μέρος του ποδιού μας. Μπορούν όμως να αναπτυχθούν και σε άλλες περιοχές του σώματος μας.

Οι κατηγορίες της θρόμβωσης

Η φλεβική θρομβοεμβολή όπως λέγεται, είναι ο σχηματισμός θρόμβου δηλαδή πηγμένου αίματος σε κάποια κεντρική φλέβα. Όπως σε αυτές που βρίσκονται στα πόδια μας και μπορεί να διακόψει την κυκλοφορία του αίματος σε κάποιο σημείο, φράζοντας το. 

Η δεύτερη κατηγορία είναι η πνευμονική εμβολή. Συμβαίνει όταν ένα κομμάτι θρόμβου αρχίζει να κινείται στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να εγκατασταθεί στους πνεύμονες.

Πολλά άτομα από εμάς, ίσως και περισσότεροι από το 50%, δεν γνωρίζουμε ότι η θρόμβωση είναι μία πολύ κοινή κατάσταση, που συνήθως παραβλέπουμε.

Ένα στα τέσσερα άτομα παγκοσμίως όμως, πεθαίνει από καταστάσεις που σχετίζονται με θρόμβωση. Όπως είναι η καρδιακή προσβολή που είναι και η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως ως τώρα, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η φλεβική θρομβοεμβολή. 

 

Τι είναι η θρόμβωση

Στο σημερινό άρθρο θα ανακαλύψετε τα 10 προειδοποιητικά σημάδια για φλεβική ή πνευμονική θρόμβωση, πως μπορείτε να προλάβετε το σχηματισμό θρόμβων αίματος, ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου και η κατάλληλη διατροφή, αλλά και ποια ομάδα αίματος διατρέχει το μεγαλύτερο κίνδυνο θρόμβωσης.

Ένας θρόμβος αίματος, είναι ουσιαστικά μια συστάδα αίματος που έχει αλλάξει από υγρή, σε κατάσταση γέλης ή ημιστερεάς.

Η πήξη είναι μια απαραίτητη διαδικασία στο σώμα μας.

Μπορεί να εμποδίσει να χάσουμε πάρα πολύ αίμα σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν τραυματιστούμε ή κοπούμε.

Όταν ένας θρόμβος σχηματίζεται μέσα σε μία από τις φλέβες μας, δεν μπορεί πάντα να διαλυθεί μόνος του. Αυτή μπορεί να γίνει μια πολύ επικίνδυνη ή ακόμη και απειλητική για τη ζωή μας, κατάσταση.

Ένας ακίνητος θρόμβος αίματος γενικά, ίσως να μην μας βλάψει.

Υπάρχει όμως πιθανότητα να κινηθεί και να γίνει επικίνδυνος, επειδή μπορεί να απελευθερωθεί και να ταξιδέψει μέσα από τις φλέβες μας στην καρδιά και τους πνεύμονες.

Εκεί μπορεί να κολλήσει και να σταματήσει τη ροή του αίματος και θα χρειαστεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση.

Τα 10 σημάδια σε μια φλεβική ή πνευμονική θρόμβωση

Ποια είναι όμως τα 10 προειδοποιητικά σημάδια που μπορούν να στείλουν σήμα, για άμεση και επείγουσα αντιμετώπιση μιας θρόμβωσης;

Τα σημάδια και τα σημεία μιας φλεβικής θρομβοεμβολής, είναι:

  • 1. Ο πόνος ή η ευαισθησία στη γάμπα ή στο μηρό ή και τα δύο
  • 2. Το πρήξιμο όλου του ποδιού, του πέλματος, του αστραγάλου ή κάποιος συνδυασμός τους
  • 3. Η ερυθρότητα ή ο έντονος αποχρωματισμός ή και τα δύο
  • 4. Η αίσθηση ζεστασιάς ή καψίματος σε μια περιοχή του δέρματος

Τα σημάδια που μπορεί να εμφανίσει η πνευμονική εμβολή είναι:

  • 5. Η δύσπνοια
  • 6. Η γρήγορη αναπνοή
  • 7. Ο πόνος στο στήθος, ο οποίος μπορεί να χειροτερεύει όταν παίρνουμε βαθιά αναπνοή
  • 8. Ο έντονος και γρήγορος καρδιακός παλμός
  • 9. Ο ελαφρύς πονοκέφαλος
  • 10. Η λιποθυμία ή η απώλεια των αισθήσεων

Άτομα με πιθανό θρόμβο αίματος στο χέρι μπορεί να εμφανίσουν τα παρακάτω συμπτώματα: 

  • Πρήξιμο στο χέρι
  • Πόνο στον ώμο
  • Μελάνιασμα
  • Πόνο που κινείται για παράδειγμα από την παλάμη προς τον αγκώνα
  • Αδυναμία στο χέρι

Άλλα σημεία του σώματος για πιθανή θρόμβωση

Αν υπάρχει υποψία για θρόμβο αίματος στην κοιλιά, τα σημάδια που μπορεί να παρατηρήσετε είναι ο σοβαρός πόνος και το πρήξιμο στην κοιλιά.

Τα συγκεκριμένα όμως μπορεί απλά να είναι συμπτώματα κάποιου στομαχικού ιού, τροφικής δηλητηρίασης ή κάποιου άλλου προβλήματος υγείας. 

 

Ένας θρόμβος αίματος στον εγκέφαλο, που είναι επίσης γνωστός ως εγκεφαλικό επεισόδιο, θα μπορούσε να προκαλέσει ξαφνικό και σοβαρό πονοκέφαλο. Ειδικά αν συνοδεύεται από κάποια άλλα συμπτώματα, όπως είναι η ξαφνική δυσκολία στην ομιλία ή στην όραση.

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης θρόμβου αίματος.

Μια πρόσφατη παραμονή στο νοσοκομείο για παράδειγμα και ειδικά αυτή που είναι μακροχρόνια ή σχετίζεται με σοβαρή χειρουργική επέμβαση, αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβου αίματος.

Οι συνηθισμένοι παράγοντες για μέτριο κίνδυνο θρόμβωσης

Οι συνηθισμένοι παράγοντες που μπορεί να μας βάλουν σε μέτριο κίνδυνο για θρόμβο αίματος, περιλαμβάνουν:

  • Την ηλικία, ειδικά μετά τα 60 χρόνια
  • Τα μακρινά ταξίδια σε αεροπλάνο ή αυτοκίνητο, που μας αναγκάζουν να είμαστε ακίνητοι και καθιστοί περισσότερες από τέσσερις ώρες
  • Την παρατεταμένη ανάπαυση στο κρεβάτι, όπως συμβαίνει σε μια χρονοβόρα παραμονή στο νοσοκομείο ή όταν υπάρχει παράλυση
  • Τον τραυματισμό ή μια χειρουργική επέμβαση, επειδή ειδικά ο τραυματισμός στις φλέβες ή μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος
  • Την ξεκούραση στο κρεβάτι ή την καθιστική δουλειά για μεγάλα χρονικά διαστήματα
  • Την παχυσαρκία, επειδή το υπερβολικό βάρος αυξάνει την πίεση στις φλέβες της λεκάνης και των ποδιών
  • Την εγκυμοσύνη επειδή επίσης αυξάνει την πίεση στις φλέβες της λεκάνης και των ποδιών και μάλιστα ο κίνδυνος θρόμβων αίματος από την εγκυμοσύνη, μπορεί να συνεχιστεί για έως και έξι εβδομάδες μετά την απόκτηση του μωρού
  • Ένα οικογενειακό ιστορικό θρόμβων αίματος
  • Το κάπνισμα, λόγω του ότι επηρεάζει την πήξη του αίματος και τη σωστή κυκλοφορία του
  • Τον καρκίνο, επειδή ορισμένες μορφές καρκίνου αυξάνουν τις ουσίες στο αίμα που προκαλούν την πήξη του
  • Ορισμένες μορφές θεραπείας καρκίνου, που αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο θρόμβων αίματος
  • Ορισμένα αντισυλληπτικά χάπια ή μια ορμονική θεραπεία, επειδή και τα δύο μπορούν να αυξήσουν την ικανότητα του αίματος να πήξει

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για την πρόληψη μιας πιθανής θρόμβωσης;

  • Θα πρέπει καταρχήν να αποφεύγουμε να καθόμαστε συνεχόμενα.

Αν υπάρχουν σοβαροί λόγοι όπως μια χειρουργική επέμβαση ή η εργασία, θα πρέπει να προσπαθήσετε να κινηθείτε το συντομότερο δυνατό, έστω και για λίγο.

  • Όταν κάθεστε θα πρέπει να αποφεύγετε να σταυρώνετε ή να διπλώνετε τα πόδια σας, κάτι που έκανα και εγώ και το σταμάτησα.

Αν έχουμε αυτή την συνήθεια, μπορεί να εμποδίσουμε τη ροή του αίματος στα πόδια μας.

Αν επίσης ταξιδεύετε για μεγάλη απόσταση με το αυτοκίνητο, σταματήστε κάθε περίπου μία ώρα και περπατήστε για λίγα λεπτά.

Αν βρίσκεστε σε αεροπλάνο, σταθείτε ή περπατήστε στο διάδρομο κάθε μια περίπου ώρα. Αν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, τότε βγάλτε τα παπούτσια σας και κουνήστε πάνω-κάτω τα πέλματα ή τα δάκτυλα των ποδιών.

  • Αν καπνίζετε, προσπαθήστε να το μειώσετε ή να το σταματήσετε εντελώς, επειδή το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θρόμβωσης.
  • Προσπαθήστε να γυμνάζεστε με οποιοδήποτε είδος άσκησης και να διατηρείτε σε καλά επίπεδα το βάρος σας. Η παχυσαρκία είναι ένας επίσης σημαντικός παράγοντας κινδύνου για θρόμβωση.

Η τακτική άσκηση και ειδικά το περπάτημα, μειώνει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος και αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για άτομα που κάθονται ή ταξιδεύουν συχνά.

Ειδικές κάλτσες συμπίεσης για την αποφυγή θρόμβων αίματος

Αν υπάρχει κάποιος από τους παράγοντες κινδύνου που ανέφερα παραπάνω, μπορείτε να φορέσετε κάλτσες συμπίεσης.

Είναι ειδικά σχεδιασμένες να εφαρμόζουν σφιχτά στα πόδια και να γίνονται σταδιακά χαλαρότερες, καθώς ανεβαίνουν στο γόνατο.

Τα περισσότερα άτομα δεν τις χρειάζονται, όσοι όμως έχουν υψηλό κίνδυνο για φλεβική θρόμβωση, μπορεί να τις βρουν πολύ χρήσιμες. Η συμπίεση βοηθάει στην αποφυγή τοπικής συγκέντρωσης και διόγκωσης και αυξάνει τη ροή του αίματος.

Άλλα μέτρα πρόληψης πιθανής θρόμβωσης

Ένας υγιεινός τρόπος διατροφής και γενικά ζωής, είναι σημαντικός για την πρόληψη της θρόμβωσης.

Ενσωματώνει πολλές από τις αλλαγές που είναι απαραίτητες, για την αποφυγή θρόμβων αίματος.

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο θρόμβωσης και γενικά τους θρόμβους αίματος με μια υγιεινή διατροφή, που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως που παρέχουν βασικές βιταμίνες και μέταλλα.

Η κατανάλωση ορισμένων βοτάνων σε μικρές ποσότητες, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου.

Η αντικατάσταση των τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως είναι το ψωμί, το ρύζι, τα γλυκαντικά και τα μπισκότα, με τρόφιμα τα οποία δεν ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, προστατεύει από το σχηματισμό θρόμβων.

Επιπλέον, υπάρχουν πολλά τρόφιμα με σημαντικές αντιθρομβωτικές ιδιότητες.

Αυτά είναι το παρθένο ελαιόλαδο, η κανέλα, τα μούρα, το κακάο, το ακτινίδιο, ο καλής ποιότητας καφές, ο χυμός κόκκινων σταφυλιών, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το καρπούζι, το πράσινο τσάι, η ντομάτα, τα ρόδια και ο κουρκουμάς.

Ποια ομάδα αίματος διατρέχει το μεγαλύτερο κίνδυνο για πιθανή δημιουργία θρόμβωσης;

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis και Vascular Biology, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 400.000 άτομα.

Διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν ομάδα αίματος τύπου Β, είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν θρόμβωση. 

Τα άτομα με ομάδα αίματος τύπου Α, είχαν 45% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν θρόμβωση, από τον τύπο 0.

Ενώ τα άτομα από όλες τις άλλες ομάδες αίματος εκτός από την ομάδα 0, είχαν 44% περισσότερες γενικά πιθανότητες εμφάνισης θρόμβων. Είχαν επίσης 47% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πνευμονική εμβολή, δηλαδή να καταφέρει ο θρόμβος να φτάσει στον πνεύμονα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ