ΜΕΝΟΥ

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Οι ημικρανίες δεν προκαλούν εγκεφαλικές βλάβες



Οι πάχοντες από χρόνιες και ισχυρές ημικρανίες δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τυχόν εγκεφαλικές βλάβες, σύμφωνα με γαλλική μελέτη που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ισχυρές κεφαλαλγίες δεν προκαλούν βλάβες στα εγκεφαλικά κυκλώματα.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal, «σχεδόν πάντα το πρώτο πράγμα που ρωτάνε οι ασθενείς με ημικρανίες είναι αν κινδυνεύει ο εγκέφαλός τους. Τώρα, μπορούμε να δώσουμε μια απάντηση: δεν πρέπει να ανησυχούν καθόλου», τονίζει ο υπεύθυνος της μελέτης Δρ Κριστόφ Τζουριό, ερευνητής του Πανεπιστημίου «Πιερ και Μαρί Κιουρί» του Παρισιού και του Ινστιτούτου INSERM.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις γνωσιακές και νοητικές ικανότητες σε περισσότερους από 800 ανθρώπους, ηλικίας άνω των 65 ετών, από τους οποίους περίπου το 15% υπέφεραν από χρόνιες ημικρανίες.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι πάσχοντες από χρόνιους πονοκεφάλους, κατά μέσο όσο, δεν διέφεραν σε τίποτε από τους υπόλοιπους όσον αφορά τις νοητικές επιδόσεις τους.

Ακόμα και οι πιο ηλικιωμένοι που είχαν υποφέρει τις πιο ισχυρές ημικρανίες επί χρόνια, δεν έδειχναν να έχουν υποστεί κάποια επίπτωση στις λειτουργίες του εγκεφάλου τους.

Οι ημικρανίες πλήττουν κατά καιρούς περίπου ένα στα εννέα άτομα. Οι αιτίες είναι ακόμα ασαφείς, αλλά σχετίζονται με τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου και την φθορά των μικροσκοπικών εγκεφαλικών αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα την περιοχή αυτή.

Αν και τέτοιες κακώσεις υπάρχουν στο εσωτερικό των μικροαγγείων του εγκεφάλου όσων πάσχουν από ημικρανίες, αυτό δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο εκφυλισμό των νοητικών λειτουργιών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ