Τι σημαίνει ανέβηκε η πίεση;
Η αρτηριακή πίεση εξαρτάται από τη ροή του αίματος (πόσο αίμα στέλνει η καρδιά μας σε κάθε συστολή) και από την αντίσταση που προβάλλουν τα αγγεία στη ροή αυτή, σύμφωνα με τον ορισμό της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Το χρονικό της πίεσης
‣ Για να επιβιώσουμε και να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός μας, οι ιστοί και τα όργανα χρειάζονται το οξυγονωμένο αίμα που το κυκλοφορικό μας σύστημα μεταφέρει σε όλο το σώμα.
‣ Όταν η καρδιά χτυπά, δημιουργεί πίεση που ωθεί το αίμα μέσω ενός δικτύου αιμοφόρων αγγείων, τα οποία περιλαμβάνουν αρτηρίες, φλέβες και τριχοειδή αγγεία.
‣ Αυτή η πίεση –η αρτηριακή– είναι το αποτέλεσμα δύο δυνάμεων.
‣ Η πρώτη δύναμη (συστολική πίεση) συμβαίνει όταν το αίμα αντλείται από την καρδιά προς τις αρτηρίες, που είναι μέρος του κυκλοφορικού συστήματος.
‣ Η δεύτερη δύναμη (διαστολική πίεση) δημιουργείται καθώς η καρδιά ξεκουράζεται ανάμεσα σε καρδιακούς παλμούς.
‣ Αυτές οι δύο δυνάμεις εκπροσωπούνται ξεχωριστά από τους αριθμούς της μεγάλης (συστολικής) και της μικρής (διαστολικής) πίεσης.
Τα συμπτώματα της υπέρτασης
Βασικά, δεν υπάρχουν. Ο πονοκέφαλος ή το «βαρύ κεφάλι», οι διαταραχές ύπνου, οι συναισθηματικές διαταραχές και η ξηροστομία εμφανίζονται συχνά σε άτομα με υψηλή πίεση, αλλά αυτές είναι αρκετά ασαφείς ενδείξεις. Επομένως, είναι σημαντική η μέτρηση της πίεσης, καθώς, όταν έχουμε υπέρταση, η καρδιά αναγκάζεται να δουλέψει πιο σκληρά απ’ ό,τι συνήθως κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στεφανιαία νόσο, έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική ανεπάρκεια.
Αν δεν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου, π.χ. παχυσαρκία, διαβήτης, κληρονομικότητα ή νόσοι της καρδιάς, αρκεί η μέτρηση μία-δύο φορές το χρόνο.
Οι αιτίες της αυξημένης πίεσης
Οι συγκεκριμένες αιτίες δεν είναι γνωστές, αλλά πολλά μπορούν να παίξουν ρόλο, όπως:
‣ Το κάπνισμα
‣ Η παχυσαρκία
‣ Η έλλειψη άσκησης
‣ Η υπερβολική κατανάλωση
αλατιού και αλκοόλ
‣ Το άγχος
‣ Η ηλικία
‣ Το οικογενειακό ιστορικό
‣ Η δυσλειτουργία θυρεοειδούς
‣ Η υπνική άπνοια
Μάθε τα νούμερα
Ιδανική αρτηριακή πίεση για ενήλικες: 120-80 (συστολική – διαστολική)
‣ Υπέρταση: >140 συστολική και >90 διαστολική
‣ Υπόταση: <90 συστολική
Κωνσταντίνος Τσιούφης: Καθηγητής Καρδιολογίας
Δεν υπάρχουν σχόλια: